Чи загрожує публікація декларацій під час війни сім’ям держслужбовцям? Позиція голови антикорупційного комітету Ради

Єдиний реєстр декларацій добре захищений
фото з відкритих джерел

Нардеп Радіна заперечила загрози безпеці держслужбовців від відновлення декларування

Система декларування має передбачати можливість НАЗК побачити і звірити із доходами витрати декларанта, у тому числі на проживання родини як в Україні, так і закордоном. Даних про адреси місця проживання в публічному доступі не було і не планується їх публікувати, тому загрози для родин топпосадовців країни не буде. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявила голова парламентського комітету з антикорупційної політики Анастасія Радіна. 

«Треба окремо виділити категорію осіб, які перебувають під державною охороною – зокрема, й родини топ-посадовців. Коли я кажу про топів, то це топ-20, а не топ-10000. Їх безпекові обмеження зрозумілі. Для інших осіб, зокрема для себе, я не бачу безпекових ризиків у зв’язку із потенційною відкритістю декларацій», – заявила нардепка.

Даних про адреси місця проживання в публічному доступі не було і не планується їх публікувати. Радіна заявила, що може зрозуміти занепокоєння людей, діти яких перебувають у маленьких населених пунктах, де всі як на долоні. Але зазначила, що якщо в когось є бажання дізнатись, де живе посадова особа або члени її сім'ї, то це не складно зробити. Для цього не треба «ламати» реєстр декларацій.

«Система декларування має передбачати можливість НАЗК побачити і звірити із доходами витрати декларанта, у тому числі, на проживання родини як в Україні, так і закордоном. І важливо, щоб ця перевірка була проведена в межах строків притягнення до відповідальності», – пояснила Радіна. 

Як пояснює Радіна, реєстр декларацій добре захищений. Коли запускався реєстр, він, як будь-який державний реєстр, здобув комплексний сертифікат захисту інформації. На сьогодні не зафіксовані не те що масові, а навіть епізодичні випадки незаконного витоку приватних даних із реєстру декларацій. Безпосередній доступ до нього мають тільки НАЗК і НАБУ, причому не всі співробітники цих органів. І можна побачити, під яким логіном хто і коли туди заходив.

Нагадаємо, що Рада на вимогу МВФ готує новий законопроєкт щодо відновлення декларування ще до закінчення війни, оскільки таке зобов’язання взяла на себе Україна перед Міжнародним валютним фондом.

Читайте також: