Досудове слідство у справі Вишинського завершено

Кирило Вишинський

Захисту Вишинського надали доступ до матеріалів досудового розслідування

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою керівника «РИА Новости-Украина»Кирила Вишинського завершено.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Автономної Республіки Крим.

Відзначається, що слідчі відділу головного управління Служби безпеки в Автономній Республіці Крим ще 10 січня повідомили Вишинському та його захисникам про закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Захисту Вишинського надали доступ до матеріалів досудового розслідування.

У прокуратурі нагадують, що українські правоохоронці затримали К.Вишинського в Києві 15 травня 2018 року. Надалі йому було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч.2 ст.28 ч.3 ст.109; ч.2 ст.110; ч.1 ст.111; ч.2 ст.28 ч.1 ст.32, ч.1 ст.161; ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України (державна зрада; поширення матеріалів із закликами до насильницької зміни і повалення конституційного ладу, захоплення державної влади за попередньою змовою групою осіб; поширення матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі і ненависті, приниженням національної честі та гідності; придбанні та зберіганні вогнепальної зброї).

Нагадаємо, Херсонський міський суд у судовому засіданні 27 грудня продовжив термін тримання під вартою Вишинському до 27 січня. У той же час, прокуратура просила суд продовжити Вишинському термін тримання під вартою на 50 діб - до 16 лютого. Прокуратура мотивувала це необхідністю завершення деяких експертиз, призначених по цій справі.

Як відомо, 15 травня 2018 року Вишинському було оголошено підозру у державній зраді, його затримали згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Вдома у Вишинського провели обшуки. Також співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуками в офіс «РИА Новости Украина» у Києві.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що СБУ разом з прокуратурою АР Крим проводять п’ять обшуків, пов’язаних з «підривною діяльністю» агентства «РИА Новости Украина».

За словами Кононенко, за проведення антиукраїнської діяльності Вишинський отримував щомісяця 53 тисячі євро.

В СБУ заявили, що під час санкціонованого обшуку правоохоронці виявили в банківській скриньці Вишинського договір з російським пропагандистським ЗМІ, понад 200 тисяч доларів та предмет, ззовні схожий на пістолет «Браунінг 1906».

Служба безпеки України викликала на допит 47 осіб у справі про державну зраду Вишинського.