МЗС: Росіяни, яких висилає Україна, є співробітниками спецслужб

У найближчий час відбудеться вручення відповідної ноти тимчасово повіреному РФ в Україні про видворення дипломатів та оголошення їх персонами нон ґрата

В українському МЗС заявляють, що російські дипломати, яких збираються вислати, є представниками спецслужб РФ.

Про це заявила речниця Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца.

«У дусі солідарності з нашими британськими партнерами, трансатлантичними партнерами, європейськими союзниками ми сьогодні разом із компетентними органами схвалили рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів з тих небагатьох, що залишилися, це і з Києва, і з Генконсульства Росії на території України. Ми отримали всі докази, ці 13 є представниками російських спецслужб»,- заявила Беца.

Речниця додала, що зараз повинне відбутися вручення відповідної ноти тимчасово повіреному РФ в Україні про видворення цих дипломатів та оголошення їх персонами нон ґрата.

«Це тільки початок тієї політики щодо Росії, що призведе до її подальшої ізоляції через зневагу до міжнародного права, порушення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, використання забороненої зброї на території іншої держави. Звичайно, треба посилити санкційні важелі з РФ, і всі партнери розуміють», - додала вона.

Як відомо, вже 21 країна заявила про видворення російських дипломатів.

22 березня прем’єр-міністру Великої Британії Терезі Мей вдалося переконати європейські країни, в першу чергу, Францію, Німеччину, Литву і Ірландію, дати Москві «рішучу відповідь» і вислати пов’язаних зі спецслужбами дипломатів.

У понеділок, 26 березня, 14 країн-членів ЄС прийняли рішення вислати російських дипломатів у зв’язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Солсбері.

Адміністрація президента США Дональда Трампа винесла рішення про висилку 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного форпосту Москви на західному узбережжі країни, в Сіетлі.

Україна на знак солідарності з Британією і трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС видворяє 13 російських дипломатів.

Росія пригрозила «дзеркально» відповісти на висилку своїх дипломатів.

Міністр закордонних справ Великої Британії заявив, що скоординована висилка російських дипломатів із США, Канади та ряду європейських країн є «найбільшою колективною висилкою російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце».