Нетаньяху назвав умову для проведення переговорів між Палестиною та Ізраїлем

Біньямін Нетаньяху 

Прем'єр Ізраїлю заявив, що Палестина має визнати «право на існування» його країни

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху готовий сісти за стіл переговорів з лідером Палестинської автономії Махмудом Аббасом.

Про це він заявив у Парижі у відповідь на пропозицію президента Франції Емманюеля Макрона, передає Reuters.

Зі слів Нетаньяху, переговори з Палестиною можливі в тому разі, якщо вона визнає «право на існування» Ізраїлю.

«Ось жест, який я пропоную Аббасу: сісти за стіл переговорів і домовитися про мир. Це жест миру. Нічого не може бути простіше» - заявив прем'єр Ізраїлю.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон закликав прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху повернути кризу на Близькому Сході в мирне русло.

Після двосторонніх переговорів у Парижі 10 грудня 2017 року французький лідер запропонував відновити довіру між ізраїльтянами і палестинцями - для цього, на думку Макрона, Ізраїлю варто зупинити розвиток суперечливих поселень на палестинських територіях на Західному березі річки Йордан.

Нагадаємо, 6 грудня президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати столицею Ізраїлю Єрусалим.

Таке рішення Трампа викликало численні протести по всьому світу. Відтак, на палестинській території, зокрема, палили портрети Трампа, а рух ХАМАС пообіцяв улаштувати 9 грудня «день гніву».

Палестинці вважають східну частину Єрусалима своєю територією. Її армія Ізраїлю відбила у 1967 році і приєднала до решти міста постановою парламенту у 1980 році.

ООН вважає східний Єрусалим окупованою територію, у той час як влада Ізраїлю вважає його своїм.

У Єрусалимі і на палестинських автономних територіях внаслідок сутичок демонстрантів з ізраїльськими силовиками загинула одна людина та щонайменше 760 були поранені.

Позиція України щодо Єрусалима полягає в тому, що його статус має бути визначений за результатами переговорного процесу та у відповідності до резолюцій Ради Безпеки ООН.

Представники в ООН п'яти європейських країн - Німеччини, Франції, Великобританії, Швеції та Італії - заявили, що рішення президента США Дональда Трампа щодо Єрусалима суперечить резолюціям Ради Безпеки (РБ) ООН та є «непродуктивним».

Ліга арабських держав закликала США скасувати рішення щодо Єрусалиму