Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю
Дональд Трамп

Внаслідок рішення Трампа США перенесуть своє посольство із Тель-Авіва до Єрусалима

Президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати столицею Ізраїлю Єрусалим.

Про це повідомляє Reuters.

«Я вирішив, що настав час офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю», — заявив президент США.

Внаслідок рішення Трампа США перенесуть своє посольство із Тель-Авіва до Єрусалима. Наразі американське посольство розташоване у Тель-Авіві.

Водночас він підписав документ, згідно з яким переїзд посольства в Єрусалим відкладається на шість місяців.

У заяві Трампа проте наголошується, що конкретні кордону суверенітету Ізраїлю в Єрусалимі повинні бути визначені в ході остаточних переговорів про статус цього міста.

Варто зазначити, що перенесення посольства було одним з пунктів передвиборної програми Трампа, незважаючи на те, що подібні наміри раніше зазнавали різкої критики з боку арабських держав.

Таке рішення Трампа викликало численні протести по всьому світу. Відтак, на палестинській території, зокрема, палили портрети Трампа, а рух ХАМАС пообіцяв улаштувати 9 грудня «день гніву».

Палестинці вважають східну частину Єрусалиму своєю територією. Її армія Ізраїлю відбила у 1967 році і приєднала до решти міста постановою парламенту у 1980 році.

ООН вважає східний Єрусалим окупованою територію, у той час як влада Ізраїлю вважає його своїм.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху доручив Міністерству закордонних справ розпочати підготовку до виходу країни зі складу ЮНЕСКО після того, як про таке рішення оголосили у США.

Як відомо, такий крок може ставити під загрозу багаторічні зусилля Вашингтона щодо врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту. Минулого тижня представник нинішньої президентської адміністрації повідомив про те, що президент США може оголосити остаточне рішення вже наступної середи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: