Стало відомо місце проведення Всеукраїнського об'єднавчого собору

Точна кількість ієрархів стане відома лише під час самого Собору

Київська Патріархія сподівається, що найближчим часом вдасться провести Всеукраїнський об'єднавчий собор і обрати голову єдиної помісної української церкви.

Про це розповів представник Київської Патріархії Євстратій Зоря в ефірі «5 Каналу».

«Найбільш логічним місцем, де може відбутися Об'єднавчий собор, є Собор святої Софії у Києві як головна історична митрополича предстоятельська кафедра для Київської Церкви. А коли - це залежатиме від нас. Ми все будемо робити для того, щоб це відбулося якнайшвидше, і хотілося би, щоб вже до наступного засідання Священного Синоду і Константинопольського Патріархату, яке відбуватиметься у другій половині листопада, ми вже могли прийти з добрими плодами нашої домашньої праці», - пояснив Зоря.

За його словами, всі ті ієрархи УПЦ Московського Патріархату, які підписали звернення до Вселенського патріарха Варфоломія, мають взяти участь у соборі.

Водночас, речник УПЦ КП додав, що це рішення добровільне, тож точна кількість ієрархів стане відома лише на самому Соборі.

Як повідомлялося, Синод Константинопольського Патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській Церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення Синоду Вселенського патріархату щодо української церкви.