Уряд іще на місяць відклав запуск ринку газу для населення

Рішення ухвалили, оскільки досі не визначили газопостачальника «останньої надії»

За цей місяць уряд має вирішити проблеми з переходом на газовий ринок

Кабінет міністрів України переніс перехід на ринкові ціни газу для населення ще на один місяць — з 1 липня на 1 серпня.

Про це на брифінгу за підсумками засідання Кабміну повідомила в.о. міністерки енергетики Ольга Буславець.

Постановою уряд продовжив дію PSO (Public Service Obligation — спеціальне зобов’язання, яке уряд поклав на Нафтогаз, щоб той продавав газ населенню за посередництва регіональних газзбутів за чітко встановленими, заниженими цінами). Його дія мала закінчитися 1 липня, після чого ціни на газ для населення мали стати ринковими.

Буславець пояснила, що рішення ухвалили, оскільки досі не визначили постачальника «останньої надії» — компанію, яка постачатиме газ тим споживачам, з якими не захоче мати справу жодна інша компанія-постачальник.

В уряді кажуть, що конкурс на постачальника «останньої надії» проведуть протягом липня. 

Як відомо, в Україні з 1 жовтня 2015 року було скасовано державне регулювання цін на газ для всіх категорій споживачів, крім населення і ТКЕ. З цього часу «Нафтогаз» поставляє газ промисловим споживачам на ринкових умовах. Для населення і ТКЕ діє механізм ПСО, який з 1 травня 2020 року має перестати існувати в рамках узятих Україною на себе зобов'язань щодо лібералізації ринку поставок газу побутовим споживачам.

За час свого існування механізм ПСО неодноразово зазнавав змін. Останні з них (до урядової постанови №867) були внесені 24 січня 2020 року постановою Кабміну №17, згідно з якою основним індикатором при розрахунку ціни на природний газ у рамках спецзобов’язань є фактичні результати біржових торгів, які відбуваються з 1 до 22 числа розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

Раніше Андрій Коболєв заявив, що ПСО для населення уряд скасує з 1 липня, а для теплокомуненерго – з 2021 року

До відома, у «Нафтогазі» повідомили про зниження ціни на газ у червні. Разом з тим стало відомо, що «Нафтогаз» у липні підвищить ціну на газ для промисловості на 9,7%. 

Також нагадаємо, що Нацкомісія пропонує з серпня підвищити тарифи на передачу електроенергії в чотири рази.