Чи є Порошенко служителем Московської церкви? Відповідь УПЦ МП (документ)

Митрополит Онуфрій та Петро Порошенко у часи президентства останнього
фото з відкритих джерел

Московська церква підтвердила, що Порошенко служив у них паламарем і був меценатом – ЗМІ

Експрезидент Петро Порошенко служив паламарем у УПЦ московського патріархату і багато років був її меценатом. Про це йде мова у відповіді УПЦ МП на запит адвоката Олени Ісаєвської, пише «Закон і бізнес».

Як повідомляв «Главком», адвокатка Олена Ісаєвська звернулася до партії «Європейська Солідарність» з запитом що того, чи лідер партії Петро Порошенко досі залишається дияконом Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

Адвокатка Олена Ісаєвська вимагає від партії «Європейська Солідарність» надати відповідь, чи досі Петро Порошенко залишається дияконом УПЦ (МП)
фото з відкритих джерел

Такий же запит адвокатка спрямувала до Московської церкви, яка працює в Україні під брендом УПЦ (МП).

У відповіді московської церкви буквально зазначено:

«Свого часу Порошенко був парафіянином та меценатом Української православної церкви... З огляду на інформацію, де Порошенко в стихарі несе ікону в оточенні духовенства УПЦ, можна зробити висновок, що він на той час виконував послух пономаря». Церковники також пояснили, що паламар – це чоловік-мирянин, який належить до нижчого ступеня церковнослужителів.

Відповідь московської церкви

Як відомо, у період свого президентства Порошенко активно промотував ідею створення помісної православної церкви та сприяв отриманню Томоса від Вселенського патріарха. У той же час Московська церква, активно гальмувала цей процес. Врешті 15 грудня 2018 року на визнаному Вселенським патріархатом помісному соборі шляхом об'єднання українських православних юрисдикцій була створена Православна церква України (УПЦ/ПЦУ) на ґрунті повної канонічної незалежності.

Як повідомляв «Главком», днями Верховна Рада прийняла закон про заборону діяльності на території України релігійних організацій, повʼязаних із РФ.

Читайте також: