Перемоги у Лізі націй і фінал Ліги чемпіонів у Києві. Головні події року в українському футболі за 2018 рік

Національна збірна України з футболу
Фото Павла Кубанова

Рік, що минув, залишив в історії українського футболу помітний слід

Уперше наша країна приймала вирішальні поєдинки Ліги чемпіонів, національна збірна чудово виступила у новому турнірі – Лізі націй, а юніорська команда U-19 пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи, де ввійшла до числа призерів.

Прес-служба Федерації футболу України пригадала найважливіші події 2018-го.

Свято Ліги чемпіонів у Києві

26 травня у Києві на НСК «Олімпійський» відбулося головне дійство європейського клубного сезону-2017/18 – фінал Ліги чемпіонів. Погляди з усього світу були прикуті в цей день до столиці України, а 61,5 тис. глядачів на власні очі побачили захопливий поєдинок, у якому мадридський «Реал» переміг «Ліверпуль» із рахунком 3:1 та виборов найпрестижніший трофей клубного футболу.

Фінальному матчу передувала насичена програма. За два дні до нього, 24 травня, на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського відбувся фінал жіночої Ліги чемпіонів, у якому французький «Ліон» у додатковий час здобув перемогу над німецьким «Вольфсбургом» – 4:1.

Окрім того, цими травневими днями у Києві відбувався «Фестиваль чемпіонів», до якого долучилися тисячі киян та гостей міста.

Президент УЄФА Александер Чеферін неодноразово висловив своє захоплення чудовою організацією фіналів Ліги чемпіонів УЄФА. «Перебувати у Києві під час фіналу Ліги чемпіонів-2018 було величезним задоволенням для нас. НСК «Олімпійський» є одним із найвеличніших стадіонів у Європі, і він велично прийняв фінал Ліги чемпіонів», - написав очільник європейського футболу в одному з листів.

Півфінал Євро для команди Петракова

У липні збірна України U-19 чудово виступила у фінальному турнірі чемпіонату Європи у Фінляндії, зупинившись тільки у півфіналі після поразки (0:5) від майбутнього чемпіона – Португалії. Команда Олександра Петракова на груповому етапі перемогла Францію (2:1) і Туреччину (1:0), розійшлася миром з Англією (1:1) і в підсумку виконала головне завдання – здобула путівку на Чемпіонат світу U-20, який відбудеться наступного року у Польщі.

Юнацька команда «синьо-жовтих» уп’яте у своїй історії посіла призове місце на Євро. «Ми навіть трохи перевиконали завдання, пробившись до півфіналу Євро», - підсумував виступ своїх підопічних у Фінляндії Олександр Петраков.

Історичний успіх національної збірної

Восени національна збірна України провела чотири поєдинки у межах нового турніру – Ліги націй УЄФА. Розпочали «синьо-жовті» з виїзної вольової перемоги над Чехією (2:1), продовжили виступ звитягою над Словаччиною у Львові за порожніх трибун (1:0), а потім ще раз здолали Чехію – цього разу у Харкові (1:0).

Максимальний показник у трьох перших матчах дозволив команді Андрія Шевченка достроково забезпечити собі перемогу у групі B1 і путівку до дивізіону A наступного розіграшу Ліги націй.

В останньому поєдинку, у якому тренерський штаб вдався до кадрових і тактичних експериментів, українці поступилися в гостях Словаччині – 1:4, але ця невдача не вплинула на їхнє турнірне становище. До речі, поразка у Трнаві стала єдиною для «синьо-жовтих» у 2018 році у 10-ти матчах.

У зустрічах Ліги націй збірна України продемонструвала не тільки гідний результат, але й чудову атакувальну гру, дозволивши вболівальникам з оптимізмом дивитися у найближче майбутнє колективу.

«Дуже важливо, що збірна перебуває на правильному шляху. Підростають молоді гравці, є взаєморозуміння, чудова атмосфера. Перед цим колективом можна ставити певні завдання», - сказав Андрій Шевченко на одній із прес-конференцій, оцінюючи поточний стан своєї команди.

А головним завданням для національної збірної є вихід до Євро-2020, жеребкування відбірного турніру якого відбулося наприкінці року.