Ліга націй. Україна - Чехія - 1:0. Перемога, яка гарантує перше місце у групі та підвищення у класі

Ліга націй. Україна - Чехія - 1:0. Перемога, яка гарантує перше місце у групі та підвищення у класі
Євген Коноплянка вітає Руслана Маліновського
Фото ФФУ

У наступному розіграші цього турніру українські футболісти гратимуть з топовими європейськими збірними

Національна збірна України з футболу на свій третій матч у Лізі націй УЄФА мала цілком просте завдання. Звичайно, всі тренери говорили, що команда хоче контролювати м’яч у кожній грі, та все ж дві перемоги у попередніх зустрічах цього турніру дозволяли навіть зіграти внічию у Харкові. Гра – грою, а підсумковий результат у вигляді здобуття путівку у найвищий дивізіон був важливішим.

Пригадуючи поєдинок у Чехії, коли українські футболісти з перших хвилин побігли вперед, за що отримали результативну контратаку, у столиці Слобожанщини вони вирішили обережніше відіграти саме стартові хвилини. Хоча і чехи не форсували події, спостерігаючи за можливими діями господарів.

Найнебезпечнішим у складі збірної України у прем’єрні хвилини був Роман Яремчук, який стає основним форвардом команди. Але знову можна проводити паралелі з поєдинком у Чехії. Нападник двічі відгукувався на подачі партнерів з флангів, але двічі йому не вистачило якихось сантиметрів, щоб пробити точно у рамку воріт. Місяць тому на виїзді Яремчук також не реалізував кілька хороших нагод.

Після деякої розвідки, команди нарешті забігали та заграли швидше. Зокрема, Марлос в одному з епізодів добре зіграв на перехопленні, після чого міг виходити на воротаря гостей. Але натуралізований бразилець вирішив пригальмувати та відпасувати на Ярмоленка. І зробив це Марлос настільки невдало, що швидка контратака вийшла вже у чехів. Уся команда повинна подякувати П’ятову за те, що він вчасно вийшов з воріт і заблокував удар Янкто, який вийшов фактично віч-на-віч з Андрієм.

Спостерігаючи за кількома хорошими комбінаційними атаками гостей, стало зрозуміло, що команда з приходом нового тренера заграла набагато краще, аніж місяць тому. Очевидно, це зрозуміли й у тренерському штабі «синьо-жовтих», попросивши підопічних діяти акуратніше та менш авантюрно, щоб не нарватися на ще один контрвипад. Ще одне підтвердження цього – те, що чехи більше били у рамку воріт П’ятова за перший тайм.

Та все ж саме українці пішли на перерву, маючи перевагу у рахунку. Протягом кількох хвилин наприкінці тайму спочатку Коноплянка вийшов на ударну позицію, але з його спробою впорався Павленка, відбивши ногою м’яч. А згодом Маліновський вперше розрядив свою «гармату» з-за меж штрафного майданчика – зовсім поруч зі стійкою.

Це лише відтермінувало взяття воріт. Загалом, не дуже небезпечна атака правим флангом завершилася тим, що Караваєв у підкаті намагався зберегти м’яч у нашої команди. Натомість, вийшов пас вперед на Яремчука, який відкинув під удар все тому ж Маліновському. Цього разу Руслан не схибив – потужний удар у кут воріт зробив рахунок на табло 1:0.

--3-min_02

Фото Павла Кубанова

Чехи, отримавши вказівки у перерві, з перших секунд другої половини відразу ж понеслися вперед. І це було зрозуміло, адже їм потрібні були мінімум два голи. Українці ж, навпаки, могли перейти на гру на контратаках, що не можуть не полюбляти Ярмоленко, Коноплянка та Марлос.

Замість того, щоб небезпечно контратакувати, Україна ледь не пропустила у власні вороа. На 55-й хвилині захисники та півзахисники втратили Павелку, і той потужно пробив під поперечку. П’ятов перевів рукою на кутовий, після чого виписав претензії партнерам по команді, що ті дозволяють завдавати подібних ударів. Однак це, радше, було одиничним епізодом, адже «синьо-жовті» перехопили ініціативу.

На жаль, не таким небезпечним у цьому матчі був Коноплянка, якого замінив у середині другого тайму Циганков. Водночас, Ярмоленко на іншому фланзі кілька разів виходив на ударні позиції. Одного разу м’яч звалився з ноги, а от в іншому епізоді Андрій навіть встиг вийти на воротаря, пройти того, та все ж поля виявилося замало, і «шкіряний» вийшов за межі поля.

Наприкінці зустрічі Чехія пішла великими силами, і майже відразу ж нарвалася на контрвипад, який мав бути гольовим. Ярмоленко отримав м’яч на правому фланзі та віддав на хід Циганкову. Віктор вийшов на Павленку, але програв тому дуель. При цьому дуже напрошувався пас у цьому епізоді на вільного Яремчука, який біг паралельно.

Останні хвилини наші футболісти намагалися провести, контролюючи м’яч, щоб нівелювати атакувальний запал гостей, який ті отримали після низки замін, які були спрямовані саме на те, щоб вирвати бодай очко.

І це «синьо-жовтим» спокійно вдалося. Підсумкова перемога 1:0 означає, що Україна виграла свою групу B1 у Лізі націй і підвищиться у класі у наступному розіграші. Окрім того, підопічні Андрія Шевченка тепер ще й мають додаткову нагоду вийти на чемпіонат Європи 2020 року. Якщо не вийде це зробити напряму, то ще можна буде спробувати виграти «Фінал чотирьох» Ліги націй.

Ліга націй УЄФА з футболу

Дивізіон B

Україна – Чехія – 1:0 (1:0)

Гол: 1:0 – Маліновський (43)

Україна: П’ятов, Бурда, Степаненко, Ярмоленко,  Маліновський (Зінченко, 85), Коноплянка (Циганков, 70), Марлос, Яремчук, Ракицький, Караваєв, Матвієнко.

Чехія: Павленка, Челустка, Гебре Селассіє, Брабец, Барак, Дочкал, Янкто (Шурал, 81), Шик (Крменчик, 73), Видра (Змргал, 67), Павелка, Новак.

Попередження: Челустка (19), Ракицький (39), Павелка (90).

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: