Чому Росія мовчить про удар ЗСУ по Чонгарському мосту? Оцінка ISW

Пошкодження на Чонгарському мосту вналсдіок удару ЗСУ 22 червня
фото: Reuters

Кремль закриває рота російським блогерам

Російські військкори мовчать про удар Збройних сил України по Чонгарському мосту, який сполучає материкову Україну з окупованим Кримом. Кремль наказав їм обходити «незручні» теми. Про це йдеться у звіті Інститут вивчення війни (ISW).

ЗСУ 29 липня повідомили, що здійснили успішний удар по мосту Чонгар на трасі М-18 (Джанкой –Мелітополь) між окупованим Кримом та окупованим лівобережжям Херсонщини. 

Аналітики звернули увагу на відсутність будь-якої дискусії російських мілблогерів щодо українського удару. Були й такі Z-блогери, які просували заяву голови окупаційної адміністрації Херсонської області Володимира Сальдо про те, що росіяни нібито перехопили 12 українських крилатих ракет Strom Shadow, націлених на міст. 

Зазначається, що єдиним іншим джерелом у РФ, яке прокоментувало удари, був місцевий російський новинний Telegram-канал – він посилив передбачувані заяви російських «туристів» у цьому районі про те, що міст закрито для руху.

Загалом російські військкори відреагували на український удар по Чонгарському 22 червня масовим обуренням і занепокоєнням. При цьому активно коментували цю тему російські блогери, які регулярно коментують як успішні, так і нібито невдалі українські удари по російській логістиці.

Експерти пояснили, що міст Чонгар є помітним вузьким місцем уздовж важливої ​​російської наземної лінії зв’язку (GLOC), тож дуже малоймовірно, що російські блогери добровільно проігнорували б успішний або невдалий український удар по цьому об’єкту. 

Раніше ISW оцінювало, що вибрані російські військкори, можливо, формують своє висвітлення війни в Україні на користь кремлівських наративів, тому що бояться покарання Кремля після усунення відомих критичних голосів у російському інформаційному просторі, зокрема провоєнного критика Ігоря Гіркіна і ватажка групи «Вагнера» Євгена Пригожина. 

«Однак загальний страх перед покаранням Кремля навряд чи призведе до такої майже загальної відсутності висвітлення драматичної події, і більш імовірно, що конкретна директива Кремля не висвітлювати збої в критично важливих GLOC спричинила цю відсутність звітності», – підсумували аналітики.

мапа боїв: ISW

Інші висновки ISW

  • Російський диктатор Володимир Путін неправдиво назвав поточний український контрнаступ перешкодою для переговорів.
  • ЗСУ вели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту, на окремих із них мали успіх.
  • Окупанти вели наступальні операції на рубежах Сватове – Креміна та Авдіївка –Донецьк і не досягли успіху.
  • ЗСУ вели наступальні операції на південний і північний захід від Бахмута і досягли успіхів на цьому напрямку.
  • Українці продовжували наступальні операції в західній частині Донецької та Запорізької областей і досягли незначного прогресу.
  • Російські джерела стверджували, що війська РФ контратакували та повернули втрачені позиції на заході Донеччини та заході Запорізької області.
  • Російські джерела стверджували, що в РФ чиновники планують регулювати діяльність волонтерів, які забезпечують російські військам в Україні.
  • 29 липня в окупованому Маріуполі Донецької області українські партизани саботували російську військову техніку.

Нагадаємо, що 29 липня українські військові завдали удару по мосту в Чонгарі, який сполучає материкову територію України з окупованим Кримом. За даними ЗСУ, наші оборонці порушили логістичні шляхи окупантів.

Раніше повідомлялося, що у ніч проти 22 червня в окупованому Криму також було підірвано Чонгарський міст. Російські пропагандисти показали наслідки удару по: бідкаються, що снаряд пройшов крізь міст та зруйнував дорожнє полотно.

Читайте також: Удар по Чонгарському мосту: з’явилися супутникові знімки