Білоруський суд посадив опозиціонерку за одне слово на адресу Лукашенка

Людмила Романович отримала 1,5 року за слово  «узурпатор» на адресу самопроголошеного президента Білорусі
фото: «Вясна»

Режим Лукашенка заборонив називати самопроголошеного президента «узурпатором»

Малоритський районний суд, що у Брестській області Білорусі, засудив опозиційну діячку Людмилу Романович до 1,5 року позбавлення волі. Про це повідомляє Telegram-канал правозахисної організації «Вясна».

Причиною такого рішення суду став лист, який активістка Білоруського народного фронту направила до Слідчого комітету Білорусі. У листі Романович протестувала проти участі своєї країни у російській війні проти України.

Слідчий комітет Білорусі кваліфікував слово «узурпатор», яке було вжите у тексті на адресу Олександра Лукашенка, як порушення закону згідно із ст.. 368 Кримінального кодексу (публічна образа президента Республіки Білорусь).

Романович направила лист на початку березня, а уже 22 березня її затримали. Обвинувачення просило у судді саме таке покарання, яке й було оголошення рішення Малоритського суду.

Нагадаємо, що Олександр Лукашенко заявив про необхідність посилення головної спецслужби країни, Комітету держбезпеки.

У кінці травня на засіданні уряду самопроголошений президент Білорусі заявив, що в країні можливі нові акції протесту – зокрема, через зростання цін на автомобілі.

10 червня генеральний прокурор Республіки Білорусь подав до Верховного суду країни заяву про необхідність припинення діяльності низки незалежних професійних спілок.