Швейцарська народна партія закликала владу запросити Росію на Глобальний саміт миру

Швейцарська народна партія вважає, що саміт без усіх сторін війни перетвориться на «односторонню пропагандистську конференцію»
фото: dts Nachrichtenagentur/Imago

Члени парламенту Швейцарії пропонують надіслати країні-агресорці офіційне письмове запрошення

Швейцарська народна партія (SVP), яка має найбільше представництво в парламенті, закликала владу запросити Росію на Глобальний саміт миру. У заяві на сайті SVP йдеться, що відсутність країни-агресорки шкодить нейтральному статусу держави.

На думку представників партії, її нейтралітет «більше не визнається всіма сторонами конфлікту» з огляду на відмову Росії брати участь у мирній конференції.

«Ця відмова є наслідком поспішної упередженості Федеральної ради після початку війни в Україні та наслідком беззастережного прийняття Швейцарією санкцій ЄС. Федеральна рада піддалася міжнародному тиску і, на жаль, також відмовилася від перевірених принципів швейцарського нейтралітету», – вважає SVP.

Швейцарська народна партія зазначила, що Саміт миру без присутності всіх сторін війни може «перетворитися на односторонню пропагандистську конференцію та конференцію з питань озброєнь».

«Тому Федеральна рада повинна зробити все від неї залежне, щоб російська сторона також узяла участь у конференції… Це передбачає офіційне письмове запрошення Росії від Швейцарської Конфедерації», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, саміт миру у Швейцарії відбудеться 15-16 червня. На нього мають приїхати представники урядів усіх континентів. Раніше такі дати називало агентство Swissinfo з посиланням на уряд Швейцарії.

Раніше Зеленський повідомив, що кожен з міжнародних лідерів, які прагнуть, щоб російська агресія завершилася дійсно справедливим миром, мають змогу приєднатися до першого саміту миру, який у червні відбудеться у Швейцарії.

Глобальний саміт миру, який ініціювала Україна, відбудеться на курорті Біргеншток у швейцарському кантоні Нідвальден, поблизу міста Люцерн.

Читайте також: Які країни відмовилися їхати на український саміт миру (список)