«Це воєнний злочин». Human Rights Watch засудила облогу Гази Ізраїлем

Члени палестинської родини вибігають із розбомбленого будинку під час ізраїльських авіаударів по Газі
фото: AFP

Правозахисники звинуватили Ізраїль у використанні голодування як «зброї війни»

Організація Human Rights Watch в Ізраїлі та Палестині розкритикувала заклик міністра оборони Ізраїлю до «повної облоги» Сектора Гази як форму «колективного покарання» та «воєнний злочин». Про це повідомляє CNN.

Директор Human Rights Watch в Ізраїлі та Палестині Омар Шакір назвав коментарі міністра оборони Йоава Галланта «огидними» та звинуватив Ізраїль у використанні голодування як «зброї війни».

Шакір під час телефонної розмови з CNN наголосив на ризиках для 2,2 млн палестинців, які живуть в умовах тривалого блокування Ізраїлем Гази, і закликав Міжнародний кримінальний суд втрутитися.   

У заяві, опублікованій на сайті Human Rights Watch , Шакір також засудив напади ХАМАС на ізраїльські громади, заявивши, що «умисне націлювання на цивільних осіб, невибіркові атаки та взяття цивільних осіб у заручники» також «є воєнними злочинами згідно з міжнародним гуманітарним правом». 

За даними ізраїльського армійського радіо, під час нападів ХАМАС загинули щонайменше 900 ізраїльтян, а влада Гази повідомила про щонайменше 687 загиблих в анклаві.

Нагадаємо, 9 жовтня військові Ізраїлю розпочали повну блокаду Сектора Гази.

Угрупування ХАМАС офіційно оголосило, що страчуватиме цивільних заручників у відповідь на удари Ізраїлю по сектору Гази та ймовірну наземну операцію на території анклаву.

Увечері 9 жовтня Ізраїль розпочав наземну операцію на території Гази.