Урсула фон дер Ляєн прокоментувала результати виборів до Європарламенту

За словами фон дер Ляєн, вона працювала, аби сформувати політичну більшість проєвропейських сил
фото: AP

Президентка Єврокомісії відреагувала на перемогу Європейської народної партії

Урсула фон дер Ляєн заявила членам Європейської народної партії, яка набирає найбільшу кількість місць у Європарламенті, що політсила буде «якорем стабільності». Про це вона заявила у Брюсселі після оголошення попередніх результатів виборів до Європарламенту, пише Politico.

«Сьогодні хороший день для Європейської народної партії. Ми виграли європейські вибори. Ми ‒ найсильніша партія, ми ‒ якір стабільності. Разом із іншими ми побудуємо бастіон проти крайнощів лівих і правих політиків. Ми їх зупинимо», ‒ наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Фон дер Ляєн зауважила, що протягом всієї компанії працювала, аби сформувати політичну більшість проєвропейських сил. Саме тому партія негайно розпочне роботу з великими політичними родинами із близькими платформами

«Я завжди говорила, що хочу побудувати широку більшість для сильної Європи. Я демонструвала протягом мого першого мандата, чого може досягати сильна Європа. Моя мета – продовжувати рухатися цим шляхом з тими силами, які є проєвропейськими, проукраїнськими, виступають за верховенство права. Вже від завтра ця робота розпочнеться знову», ‒ додала вона.

Європейська народна партія (ЄНП) посіла перше місце за результатами виборів до Європейського парламенту (ЄП). Згідно з проміжним прогнозом, що базується на даних з 22 країн ЄС, ЄНП отримує у новому Європарламенті 189 мандатів.

Місця у Європарламенті нового скликання буде розподілено таким чином:

  • Європейська народна партія (EPP) – 189 місць.
  • Соціалісти і демократи (S&D) – 135.
  • Оновлення Європи (Renew Europe) – 83.
  • Європейські консерватори й реформісти (ECR) – 72.
  • Ідентичність і демократія (ID) – 58.
  • Зелені (Greens) – 53.
  • Ліві (The Left) – 35.
  • Неприєднані кандидати – 45.
  • Інші – 50.

Нагадаємо, результати прогнозу на виборах до Європарламенту в Німеччині віддають перемогу із суттєвим відривом опозиційному блоку ХДС/ХСС, партія канцлера Олафа Шольца – тільки третя після ультраправих.

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон оголосив, що розпускає парламент країни – Національне зібрання – і призначає нові вибори. Таке рішення він ухвалив на тлі результатів виборів до Європарламенту.

До того ж, премʼєр-міністр Бельгії Александер де Кро після поразки своєї партії на виборах до Європарламенту заявив, що подасть у відставку в понеділок

Читайте також: