Обмеження уряду перестали діяти. Стало відомо, якою буде ціна на газ для населення

Станом на 26 березня пропозиції постачальників коливаються в межах 6,75 – 8,85 грн/куб. м (з ПДВ і без вартості доставки)

фото: ukrinform

Список пропозицій усіх постачальників: ціни на газ для населення у квітні почали зростати

З 1 квітня ціни на блакитне паливо знову формує ринок. Як повідомляв «Главком», гранична ціна (6,99 грн за куб), яку уряду запровадив з 1 лютого, припинила свою дію 31 березня.

В результаті, у квітні найбільше газ подорожчав у ТОВ «Азовгаз» (Дніпропетрвоська обл.) – ціна зросла до 8,85 грн за кубометр (з ПДВ і без вартості послуги за розподіл), тобто кубометр газу подорожчав на 1,86 грн порівняно з минулим місяцем. Ще дві компанії також суттєво підняли ціну: ТОВ «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія» – до 8,3 грн; ТОВ «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія» – до 8,27 грн за кубометр (з ПДВ і без вартості послуги за розподіл).

Проте більшість постачальників газу не зважились різко змінювати свої цінові пропозиції на квітень. Показники не суттєво змінилися порівняно з березнем. Цінові пропозиції більшості облгаззбутів на квітень майже не відрізняються від березневих – 6,99 грн/куб.м.

Загалом, станом на вечір 26 березня запропоновані постачальниками ціни коливаються в межах 6,75 – 8,85 грн/куб. м (з ПДВ і без вартості послуги за розподіл, тобто доставки).

Загалом в Україні 12,5 млн побутових споживачів газу. 70% з них обслуговують облгаззбути (Регіональною газовою компанією Дмитра Фірташа) – це понад 9 млн домогосподарств.

Найкращу пропозицію на квітень – 6,75 грн/куб. м запропонувала на квітень компанія ERU Трейдінг.

Трохи вищу ціну пропонує Газопостачальна компанія «Нафтогаз України»: компанія на квітень зберегла для своїх побутових клієнтів тариф на газ у розміні 6,86 грн/куб. м (із ПДВ, без вартості розподілу (доставки).

Постачальник останньої надії – ГП «Нафтогаз України» в квітні продаватиме газ по 6,99 грн за кубометр (у березні теж 6,99 грн).

Проте на вечір 26 березня, всупереч вимогам законодавства, не всі компанії оприлюднили свої цінові пропозиції.

Після запуску з 1 серпня 2020 року роздрібного ринку газу ціни визначає сам постачальник. Сьогодні в Україні нараховується понад 50 постачальників і домогосподарства можуть укласти договір із будь-яким із них.

До речі, ціни на газ на європейських хабах в березні значно підскочили вгору, але в останній тиждень почали знижуватися: 26 березня на хабі TTF газ продавали по 9,137 грн за куб. На Українській енергетичній біржі ціна газу – 7,7 грн за куб, тобто на ринку ціна вища, ніж запропоновані постачальниками ціни населенню. З власних джерел «Главкому» відомо, що представники уряду докладали зусиль, аби провідні постачальники у квітні пропонувати населенню ціни нижчі ринкових.

Ціна на газ з 1 квітня знову формується на ринкових засадах. Нагадаємо, постановою Кабінету міністрів від 18 січня 2021 р. № 25 із 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, була запроваджена гранична ціна на газ – 6,99 грн/куб. м (із ПДВ, без вартості розподілу).

Постанова була ухвалена після того, як з 1 січня 2021 року газопостачальні компанії України різко підняли ціну на газ для населення - до 10-11 грн за кубометр. Тому українці в усіх регіонах повстали проти таких цін.

Отже, дія фіксованого тарифу на газ по 6,99 гривні закінчується в березні. Уже в квітні українцям обіцяють представити річний тариф на газ, який буде незмінним протягом року – з 1 травня поточного року по 30 квітня наступного року).

Наталка Прудка, для «Главкома»

Читайте також: