14 країн ЄС видворять російських дипломатів через отруєння Скрипаля

Туск зазначив, що у найближчі дні можуть бути прийняті нові рішення про видворення російських дипломатів

14 держав Європейського союзу вирішили видворити російських дипломатів у відповідь на отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля і його доньки у Британії.

Про це у Твіттері написав президент Європейської ради Дональд Туск.

«Сьогодні 14 держав-членів вирішили вислати російських дипломатів у якості прямого продовження дискусії на саміті ЄС минулого тижня щодо нападу у Солсбері. У найближчі дні і тижні не виключані додаткові рішення про видворення дипломатів», - написав він.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Як відомо, про рішення вислати російських дипломатів вже офіційно оголосили Польща, Литва, Латвія, Естонія.

26 березня президент Петро Порошенко повідомив, що Україна висилає 13 російських дипломатів.

Сполучені Штати заявили, що висилають з країни 60 російських дипломатів і закривають консульство РФ в Сіетлі.

Нагадаємо, 4 березня у британському Солсбері чоловікові і жінці стало погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною. Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

6 березня голова Міністерства закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон попередив Росію про можливі санкції, якщо буде доведено, що за таємничим отруєнням колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля стоїть Кремль. 

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. За словами журналістів, це був фентаніл.

Як відомо, Британія вислала 23 російських дипломата і призупинила дипломатичні контакти з Москвою на високому рівні. Лондон звинувачує Москву у причетності до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. 

Раніше повідомлялося, що лідери Європейського союзу погодилися з Великобританією, що Росія, швидше за все, несе відповідальність за напад на екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері.