Керівник «Прозорро» розповів, скільки вдалося зекономити завдяки системі

Задворний розповів, що за п’ять років існування «Прозорро» вдалося зекономити майже 200 млрд грн
Фото: «Главком»

В «допрозоррівські» часи багато грошей втрачалось системно, бо в замовників не було вибору

Гендиректор «Прозорро» Василь Задворний заявив, що на кожному мільйоні гривень закупівель вдається заощаджувати до 100 тисяч грн. А за п’ять років існування системи вже зекономили майже 200 млрд грн. Про це Задворний розповів в інтерв'ю «Главкому».

«Ми не можемо точно оцінити суму. Але можна сказати, що на кожному мільйоні гривень закупівель нам вдається економити в середньому від 60 до 100 тисяч грн. Якщо мова про мільярд – відповідно 6–10% від мільярда грошей платників податків можуть бути втрачені. В «допрозоррівські» часи багато грошей втрачалось системно не тому, що їх хтось крав, а тому що не було достатнього вибору, аби обрати найкращу пропозицію», – заявив він.

Задворний пояснив, якою саме формулою користуються, коли рахують, що за п’ять років існування «Прозорро» вдалося зекономити майже 200 млрд грн.

«Це насправді європейська практика – різниця між коштами, які були закладені в бюджет на закупівлю, і фінальною вартістю товару або послуги після аукціону. Але ціна ж знижується не тільки протягом аукціону. Насправді, якщо статистично подивитися, то найбільший відсоток зниження ціни відбувається в момент подачі пропозиції – коли замовник у відкритий спосіб оголошує закупівлю, то всі постачальники намагаються вгадати з ціною, яка автоматично стає ринковою. Чому в інтернет-магазинах ціни є кращими? Тому що різні постачальники дивляться за цінами своїх конкурентів. Так і знаходиться баланс, із «Прозорро» – та сама історія», – зазначив керівник «Прозорро».

Він також підрахував, що за ці пів року завдяки системі вдалося заощадити майже 23 млн грн.

«Є крутий модуль даних про публічні закупівлі – bi.prozorro.org. Дані в ньому відкриті для всіх. Зараз подивлюся от прямо з телефону, статистика змінюється кожного вечора... Отже, цього року зекономлено майже 23 млрд на сьогоднішній день (на 20 липня 2021)», – підкреслив Задворний.

Раніше повідомлялося, що систему державних закупівель «Прозорро» розробили спеціально для державних компаній, але ніхто не заважає підприємцям створити таку ж систему для комерційного ринку з власним функціоналом.

До слова, в «Прозорро» розповіли, хто заважає їм працювати.

Нагадаємо, гендиректор «Прозорро» Василь Задворний прокоментував скандали з витоками даних з системи.

Також генеральний директор «Прозорро» Василь Задворний розповів в інтерв’ю «Главкому» про зміну динаміки цін на товари, які найбільше купують через е-майданчик, та анонсував нову розробку.