У Польщі Дуду просять зібрати Раду нацбезпеки через агресію РФ в Азовському морі

Гжегож Схетина
Лідер найбільшої опозиційної партії Польщі «Громадянська платформа» (РО) Гжегож Схетина звернувся до президента країни з ініціативою про скликання Ради нацбезпеки країни через агресивних дії РФ у Керченській протоці.  

Про це він повідомив у Twitter.

«Прошу про невідкладне скликання Ради національної безпеки у зв’язку із ситуацією в Україні після агресивних дій російського флоту проти кораблів українського Військово-морського флоту у Керченській протоці в Азовському морі»,- написав Схетина.

В ефірі телеканалу tvn24 Cхетина пояснив, що він ініціював скликання Ради нацбезпеки країни, оскільки, на його думку, у світлі загострення ситуації на півдні України «президент мовчить», а уряд «нічого не зробив». Він звернув увагу, що президент РП відреагував на агресію Росію проти України «через кілька днів».

[TWITTER]

[/TWITTER]

Він зазначив, що польським політикам потрібно поговорити про загрози, що виникають через ситуацію в Україні.

Він підкреслив, що Польща завжди мала ініціативу в Європі у справі України, а «сьогодні польського голосу немає».

Cхетина повідомив, що як голова комісії Сейму РП у закордонних справах він зустрінеться у середу в Бундестазі з німецькими партнерами, де обговорюватиме ситуацію в Україні. Він додав, що свіжу інформацію про останні події в Україні він отримав від посла України в Польщі Андрія Дещиці.

Рада національної безпеки Польщі є дорадчим органом президента країни. До неї, крім президента, входять прем’єр-міністр, глави МЗС, МВС, Міноборони, координатор з питань спецслужб, голова Бюро нацбезпеки, голова канцелярії президента, а також лідери політичних угруповань, які мають своє представництво у парламенті. 

Як відомо, у списку, затриманих російськими силовиками в Керченській протоці 25 листопада, який розповсюдили ЗМІ, міститься 24 прізвища українських моряків.

Нагадаємо, 27 листопада слідчі СБУ в Одеській області та військові прокурори Військової прокуратури Південного регіону України оголосили підозру вісьмом прикордонникам ФСБ та Збройних Сил РФ, які здійснили напад на українських моряків.

У ВМС ЗСУ заявили, що під час обстрілу українських кораблів у Керченській протоці російські спецпризначенці мали за мету знищити українських військових.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд закликала міжнародне співтовариство визнати війною в Європі захоплення росіянами українських кораблів в Азовському морі.