Угорщина зацікавлена у створенні міжурядової робочої групи з Україною – Сійярто

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто

Міністр переконує, що Угорщина не зацікавлена в роздмухуванні скандалу довкола українського освітнього закону

Угорщина пропонує Україні створити міжурядову робочу групу, мета якої – слідкувати за виконанням рекомендацій Вененційської комісії щодо закону про освіту.

Про це заявив голова МЗС Угорщини Петер Сійярто в кулуарах штаб-квартири ООН у Нью-Йорку.

Міністр переконує, що Угорщина не зацікавлена в роздмухуванні скандалу довкола українського освітнього закону. Натомість Будапешт прагне вирішення конфлікту, стверджує дипломат.

Угорщина хоче, щоб сторони повернулися до політики, яка ґрунтується на підтримці євроатлантичної інтеграції Києва з боку сусідів України, наголосив Сійярто.

29 травня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна та Угорщина домовились провести консультації щодо закону «Про освіту».

Нагадаємо, уряд Угорщини офіційно ініціював в НАТО перегляд всіх програм підтримки України. За даними ЗМІ, під час першого засідання оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном був ухвалений документ «Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України»

Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні.

Зазначимо, 28 вересня 2017 року в Україні набрав чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є тільки державна мова. Мови нацменшин, включаючи угорську, вивчатимуться тільки до п'ятого класу, а вже з 2020 року освіта в Україні стане цілком україномовною.

Документ викликав різку критику ряду країн, зокрема, Угорщини.

Голова угорського МЗС Петер Сійярто заперечив, що Угорщина могла би проводити свою політику щодо України «на замовлення росіян».