УПЦ МП готує провокації проти Константинопольських екзархів - блогер

На 1 жовтня УПЦ МП звозить з регіонів і мобілізує в Києві своїх прихожан

На 1 жовтня московська церква звозить з регіонів і мобілізує в Києві своїх прихожан

Керівники відділів безпеки УПЦ МП прийняли рішення про початок пікетів і провокацій поблизу місць проживання екзархів Константинопольського патріархату, котрі прилетіли у Київ у справі Томосу про автокефалію. Про це пише у «фейсбуці» волонтер та блогер Роман Сініцин. 

За його інформацією, на 1 жовтня московська церква звозить з регіонів і мобілізує в Києві своїх прихожан та осіб спортивної статури,що,на думку блогера, може призвести до кровопролиття.

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій неодноразово заявляв, що Україна завжди була його канонічною територією. Ці слова в інтерв’ю «Главкому», спираючись на історичні факти та документи, ще раз підтвердив представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Тельміський Іов (Геча)

Ієрарх Константинополя в інтерв’ю «Главкому» також розповів, що канонічні структури Константинопольського патріархату проіснували на Закарпатті до 1946 року. Пізніше вони були захоплені Москвою.

Як відомо, РПЦ зробила крок до розриву відносин з Константинополем. 14 вересня Синод Російської православної церкви зупинив участь у всіх заходах та структурах, в яких головує Константинопольський патріархат. Перед цим, Вселенський патріарх Варфоломій під час переговорів з російським патріархом Кирилом повідомив, що рішення про українську автокефалію вже прийнято, і вже ведуться відповідні процеси. Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив екзархами у Києві архієпископа Данила Памфілійського із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Один з екзархів Константинополя в Києві, архієпископ Памфілійський Данило заявив, що шлях до української автокефалії є незворотним. 

У свою чергу, 25 вересня синод Української православної церкви Московського патріархату зажадав, аби повірені Вселенського патріархату (екзархи) покинули «канонічну територію Української православної церкви», адже вони, на їхнє переконання, порушують міжконфесійний мир.