Посол України в Туреччині пояснив, чому Ердоган контактує з Путіним

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на зустрічі з главою Кремля Володимиром Путіним
фото: T.C. İletişim Başkanlığı

Василь Боднар: «Турки сприймають діалог із Росією як високий рівень міжнародної довіри до лідера, і це позитивно впливає на рейтинги»

Реджеп Ердоган контактує з Володимиром Путіним, так як Туреччина має комплекс двосторонніх питань і проблем з Росією, які стосуються нафти, енергетики, торгівлі та туризму. Водночас з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Туреччина триває відкритим вікно діалогу з Москвою, аби вмовити її припинити війну. Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар.

Дипломат прокоментував останню зустріч Ердогана та Путіна у рамках засідання Шанхайської організації співробітництва. Боднар зауважив, що подібних зустрічей було вже декілька. За його словами, залежно від публічної комунікації такі аудієнції сприймаються кардинально протилежно – або це «зрада», або «перемога».

Водночас, наголошує посол, Туреччина має великий комплекс двосторонніх питань і проблем з Росією: енергетична взаємодія, розбудова ядерної енергетики; транспортні комунікації; розвиток торгівлі; питання туризму – а це мільярдні прибутки для Туреччини та тисячі робочих місць.

«Окрім того, ситуація в Сирії, Лівії, на Південному Кавказі та й багато інших зон взаємодії та конфронтації складають основу порядку денного переговорів між Туреччиною та Росією. Слід враховувати й внутрішньополітичний контекст у самій Туреччині, де діалог із Росією сприймається як високий рівень міжнародної довіри до турецького лідера, що, у свою чергу, позитивно впливає на рейтинги (Ердогана – «Главком»)», – зауважив дипломат.

Василь Боднар наголосив, що з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Туреччина намагається тримати відкритим вікно діалогу з Москвою, аби вмовити її припинити війну. Посол додає, що ця тема була однією з основних у переговорах Ердогана з Путіним, і це не є таємницею.

«Тому, коли з нашої сторони лунають критичні закиди на адресу Туреччини, я завжди відповідаю: невже ми забули про роль Туреччини у створені зернового коридору чи обміні військовополоненими? Ймовірно, і зараз, на цих переговорах, обговорюється черговий обмін полоненими? А можливо, вирішується питання безпеки судноплавства у Чорному морі, або інші питання, які потрібні Україні, щоб вижити в цій війні?» – підкреслює дипломат.

Посол пояснив, що Туреччина традиційно використовує зустрічі з Путіним для просування теми миру і своєї посередницької ролі. Водночас Боднар наголошує: Ердоган чітко підтримує принцип територіальної цілісності України, адже в Туреччині розуміють, що будь-які поступки агресору можуть обернутися загрозами й для них самих.

«Звичайно, певні заяви можуть «різати вухо» і не будуть так сприйматися в Україні, як у Туреччині. Наприклад, заклики до прямих переговорів чи прагнення залучити Москву до Саміту миру. Однозначно, що не все може відповідати нашим інтересам. Але це вже предмет переговорів і нашої спроможності досягти домовленостей з турецькою стороною», – пояснив дипломат. Він додав, що саме з цією метою українська сторона активно розвиває політичний діалог з Туреччиною.

Раніше повідомлялося, що російське видання «Нова газета. Європа» дізналось про існування нового проєкту договору, який, на думку Туреччини, заморозить війну між Росією та Україною. Згідно з джерелом, що познайомилося з документом, він просувається за посередництва президента Туреччини Реджепа Ердогана і є ініціативою турецької сторони.

Але Офіс президента України відреагував на новий «мирний договір», який Туреччина пропонує Росії та Україні, заявивши, що для України існує лише безумовна «формула миру», запропонована Володимиром Зеленським.

Читайте також: