Археологи знаходять унікальні артефакти на дні Каховського водосховища (фото)

Водосховище розташовувалося на особливій території серед українського степу, яка була свідком багатьох історичних подій та отримала назву Великий Луг
фото з відкритих джерел

Обміліле водосховище приховувало німецькі каски та боєприпаси зразка минулого століття, залишки будівель, кістки людей та навіть цілі кладовища 

Після теракту, який російські окупаційні війська влаштували 6 червня на Каховській ГЕС – підірвавши станцію, на місцях, де водосховище вже обміліло, продовжують виявляти старовинні артефакти. Про це повідомляє ВВС.

Наконечники, кераміка, грецькі амфори різних періодів, предмети часів Візантії – це неповний список того, що працівники комунальних підприємств, які займаються ліквідацією наслідків, бачили на території, яка колись була дном Каховського водосховища.

Знахідки зі дна Каховського водосховища
фото з відкритих джерел

За словами істориків, правильно опрацювати територію дна Каховського водосховища, та ще й в умовах війни буде дуже складно. Але якщо цього не робити – багато пам’яток буде втрачено.

Затоплення значних територій у 50-х роках минулого століття допомогло багатьом артефактам залишитися неушкодженими до нашого часу: унікальні історичні знахідки на дні Каховського водосховища законсервував мул.

На дні Каховського водосховища масово знаходять давні артефакти
фото з відкритих джерел

Руйнування Каховської ГЕС стало великою трагедією та катастрофою для нашої держави. Однак і будівництво дамби було теж трагічним для нашого народу. Річ у тім, що радянська влада абсолютно по-варварськи підходила до питання створення водосховищ.

Для їхнього створення затопили низку сіл на березі Дніпра. Людей ставили перед фактом та виселяли з тих сіл, які згодом пішли під воду.

Очевидці тих подій розповідають, що тільки одиницям вдалося домогтися дозволу на те, щоб викопати останки своїх рідних і перепоховати їх, але і це тільки тому, що заплатили чимало грошей чиновникам.

Таким чином цілі села пішли під воду. А артефакти козацьких чи пізніших часів, як і поховання, вода вимила з-під землі, а після того, як водосховище обміліло через російський теракт, вони усі на поверхні. Тож археологічні розкопки території, затопленої у 1950-х роках через будівництво Каховської ГЕС, можуть бути дуже продуктивними.

«Це була мережа островів, заток, річечок, які були пуповиною українського козацтва», – розповів історик Олександр Алфьоров.

Тут існували за різних часів п'ять запорозьких січей – Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька та Нова або Підпільненська січ. Завдяки розкопкам можна отримати інформацію про життя козаків.

За словами історика та археолога Геннадія Тощева, вода мала нашкодити багатьом пам'яткам, але одночасно з цим деякі артефакти могли законсервуватися, особливо у мулі.

Один із археологів розповів, що помітив на обмілілих територіях об'єкт, який нагадує щелепу мамонта або південного викопного слона. Фахівці, які бачили фотографію знахідки, попередньо погодилися з цією оцінкою.

«Ми ходили, дивилися, бачу – зуби. Розумію, що це палеонтологічний матеріал, що це не одна тисяча років, що це скам'янілість. Зрозуміло, що мого досвіду археологічного не буде достатньо, щоб його не пошкодити та підняти», – додав він.

Знайшли щелепу мамонта або південного викопного слона
фото з відкритих джерел

«Цей варварський крок, який зробила Росія, підірвавши ГЕС, зараз створює ситуацію історичного клондайку, бо територія, яка вважалася назавжди втраченою і неможливою для досліджень, тепер відкрилася», – зауважив історик та археолог Максим Остапенко.

Але це і нові виклики. Вода, що відступала, сильно розмила ґрунт, через це пам’ятки, які вимиваються з товщі землі та стають вразливими перед сонцем, можуть бути зруйнованими чи розграбованими.

Херсонська ОВА також повідомила, що вода потужною течією розносяться берегами річок та на узбережжя Чорного моря і вимиває історичні артефакти з недосліджених курганів.

Місцеві знаходять чимало цікавих знахідок
фото: Денис Казанський

Мешканців закликають не займатися чорною археологією і повідомити про знахідки, щоб зберегти культурну спадщину України. Міністерство культури звернулося в поліцію через масовий грабунок археологічних об’єктів чорними копачами.

До слова, на одному з пляжів Одеси переселенці знайшли рідкісний артефакт (фото). Науковці припускають, що артефакт вимило з підтопленої прибережної зони чи з потонулого корабля.

Нагадаємо, 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, розташовану за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка на Херсонщині. Станція повністю зруйнована і не підлягає відновленню. Крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС.

Як відомо, Каховське водосховище після підриву окупантами ГЕС перетворилося на пустелю (фото, відео).

Читайте також: