Наскільки українська енергосистема готова до зими: відповідь «Укренерго»

На Конференції з відновлення України десятки українських компаній заявили, що вже реалізують проєкти з побудови нової генерації
фото з відкритих джерел

Побудова невеликих децентралізованих електростанцій – стратегічно єдиний шлях, яким можна досягти більш стійкої, дешевої й «зеленої» енергосистеми

Нині електростанції треба максимально відновлювати до зими. Проте Україна має план відновлення і розгортання нової генерації, зокрема і силами приватних компаній. Про це розповів голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Що стосується наших магістральних мереж – ми будемо готові. Це не означає, що при прильотах не буде пошкоджень, що не буде локальних тимчасових проблем. Але ми точно уникнемо катастрофічних наслідків саме для магістральної мережі», – запевнив глава правління «Укренерго».

За його словами, на Конференції з відновлення України десятки українських компаній, які до цього взагалі не були присутні в енергосекторі, заявили, що вже реалізують проєкти з побудови нової генерації.

«Я мав нагоду поспілкуватися з компаніями, які зараз сумарно будують понад один гігават генерації різного виду: газових станцій, вітрових та сонячних електростанцій, електростанцій на біомасі, батарейних систем накопичення енергії», – розповів Кудрицький.

Він пояснив, що саме ці технології дозволять в перспективі замістити великі й вразливі радянські електростанції. Проте наразі наявні електростанції треба максимально відновлювати до зими. За словами посадовця, побудова невеликих децентралізованих електростанцій – стратегічно єдиний шлях, яким можна досягти більш стійкої, дешевої й «зеленої» енергосистеми. Зокрема, наразі:

  • Кабмін спростив правила приєднання і побудови цієї генерації;
  • «Укренерго» з Національним енергетичним регулятором запровадили привабливі для інвесторів інструменти – будуть на п’ять років купувати в нових електростанцій послуги збалансування енергосистеми;
  • якщо такий контракт принесуть у банк – отримають під нього кредитування.

«Окупність проєктів в енергетиці, за нашою оцінкою, складає від трьох до шести років. Це хороший актив. За декілька тижнів ми анонсуємо аукціон для інвесторів, і за його результатами будемо укладати ці п'ятирічні контракти. Сподіваюся, обсяг учасників складе кількість, яка буде близькою до того одного гігавата, про який багато говорять»,
– уточнив Кудрицький.

За його словами, треба починати вже зараз, щоб генерації запрацювали вже в цьому році. Адже що більше побудують зараз, то легше буде пройти зиму та спеку влітку.

Зазначимо, що на Конференції з відновлення України в Берліні президент Володимир Зеленський заявив, що Україна до кінця року побудує один гігават газової генерації, а протягом наступних років ще чотири гігавати.

Нагадаємо, що 21 липня графіки погодинних відключень електроенергії будуть діяти протягом всієї доби. 

До слова, міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що ситуація в енергетичній системі стане кращою вже найближчим часом. Це повʼязано з особливостями ремонтної кампанії на обʼєктах генерації. 

Раніше радник прем'єр-міністра, член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко повідомив, що починаючи із 20 липня, ймовірно, ситуація в енергосистемі почне поліпшуватися, спаде спека і графіки відключень будуть м'якшими.

Як повідомлялося, 18 липня Кабінет міністрів України схвалив стратегію розвитку розподіленої генерації на період до 2035 року, яка передбачає перегляд чинного підходу до розбудови енергосистеми.

Читайте також: