В уряді поставили хрест на «нормальному» переписі населення, що планувався на 2020 рік

Для того, щоб запустити повний процес перепису населення і витримати всю процедуру, потрібно півтора року, - міністр

«Перепис населення: через коронавірус ми пропустили вікно можливостей», - міністр Немчінов

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов вважає, що перепис населення традиційними методами неможливо буде провести у 2020 році через пандемію коронавірусу. Про це Немчінов розповів в інтерв’ю «Главкому».  

За словами урядовця, «ми вже точно через епідемію коронавірусу пропустили вікно можливостей».

«Для того, щоб запустити повний процес і витримати всю процедуру, потрібно півтора року. Тому цього року зробити це вже неможливо. Якщо ми доживемо до того, що будемо фінансово спроможні, то можемо скористатися тими механізми, які є зараз і які дозволяють це зробити значно технологічніше, ніж це робилося під час останнього перепису», - стверджує Немчінов.

За словами урядовця, він спілкувався з керівником Державної служби статистики (Ігор Вернер – ред.)і він показав йому «ту методику», за допомогою якої наприкінці минулого року був проведений електронний перепис населення. «Я сам не розумів, як Дмитро (Дубілет – ексміністр Кабінету міністр – ред.) збирався робити оцінку наявного населення на окупованих територіях. В соцмережах багато з цього приводу жартували. Насправді така методика існує», - запевнив міністр.

Немчінов відзначив, що методика, за якою проводився електронний перепис населення України «була розроблена на замовлення ООН, робилася для малонаселених держав і тих держав, де є якісь громадянські конфлікти». «Подібні оцінки робилися в деяких країнах Африки і Афганістані. Я не думаю, що це коректно для наших умов, для урбаністичної забудови Донецької і Луганської області, але ця методика дійсно сертифікована, і вона існує», - ще раз запевнив Немчінов.

Міністр Кабінету міністрів підкреслив, що методику, яку використав Дубілет для «оцінки наявного населення, зокрема, даних мобільних операторів, реєстрів і все інше, то все це цілком верифіковано». «Щоправда треба розуміти, що ця методика дійсно має дуже велику похибку», - зауважив посадовець.

Нагадаємо, наприкінці листопаду минулого року директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова розкритикувала заміну повноцінного перепису населення на електроннийпро що заявив міністр Кабміну Дмитро Дубілет.