Україна запропонує виробникам вакцини перевозити її «Мрією», щоб отримати препарат поза чергою

Український літак «Мрія» користувалася попитом для перевезення протиепідемічних матеріалів

Фото: Офіс президента

За словами нардепа, уряд вже готує пропозицію компаніям Pfizer, BioNTech та AstraZeneca

Влада України запропонує виробникам вакцини проти коронавірусу свої послуги з транспортування препарату літаком «Мрія» в обмін на отримання вакцини. З такою заявою виступив «слуга народу», глава комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький в ефірі телеканалу Україна 24.

Він нагадав, що за угодою в рамках ініціативи COVAX Україна повинна отримати вакцину в кінці лютого - початку березня.

«Але на сьогодні зусиллями Міністерства закордонних справ, президента України, ведуться переговори з виробниками, з президентами країн, де знаходяться виробники, щоб отримати цю вакцину як можна раніше», - зазначив нардеп.

За його словами, уряд готує пропозицію щодо таких виробників, як Pfizer, BioNTech і AstraZeneca, щоб використовувати для транспортування вакцини найбільший літак у світі Ан-225.

«Найпотужніший літак у світі можна оснастити спеціальним обладнанням для підтримки температури мінус 70, і за це прискорити отримання вакцини, якщо ми будемо доставляти цю вакцину на інші замовлення, які надходять до компаній-виробників. Ми будемо просити, щоб отримати позачергово, поза квотою вакцини», - заявив депутат.

Як відомо, у бюджеті на 2021 рік закладено трохи менше 3 млрд грн на придбання 8 млн доз вакцини. Це дозволить вакцинувати лише 4 млн українців, які належать до груп ризику.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов підписав дорожню карту з проведення масової вакцинації від Covid-19 в Україні у 2021-2022 роках. Кампанія з вакцинації від коронавірусної хвороби у 2021-2022 році буде проводитись у п’ять етапів.

24 грудня Степанов заявив «Главкому» , що Україна зможе приймати 300 тисяч доз вакцин від Covid-19 на тиждень.

Наша держава ймовірніше отримає вакцини виробництва компанії Astra Zeneka. Її ефективність складає 70%. 12 грудня Україна отримала від фонду COVAX офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від коронавіруса.