НАТО засуджує гібридну атаку Білорусі на кордонах Польщі, Литви та Латвії

Північноатлантична Рада буде стежити за розвитком подій щодо ризику подальшої ескалації та провокацій Білорусі
Фото: nato.int

Режим Лукашенка використовує мігрантів як інструмент для досягнення політичних цілей

Північноатлантичний Альянс засудив гібридну атаку з боку Білорусі проти Польщі, Литви та Латвії, та дії білоруського режиму, який використовує мігрантів як інструмент для досягнення політичних цілей. Про це йдеться у заяві Північноатлантичної Ради, що оприлюднена 12 листопада на сайті НАТО.

«Північноатлантична Рада рішуче засуджує активну інструменталізацію незаконної міграції, штучно створеної Білоруссю в рамках її гібридних дій, спрямованих проти Польщі, Литви та Латвії з метою досягнення політичних цілей», – йдеться у документі.

Як наголошується в заяві, ці жорстокі дії піддають ризику життя й без того вразливих людей. НАТО висловило солідарність із Польщею, Литвою і Латвією, а також з іншими країнами, що уражені цією ситуацією.

Союзники по НАТО підтримали заходи на основі фундаментальних цінностей та чинного міжнародного права, що здійснюються країнами-членами індивідуально й колективно у відповідь на цю ситуацію, що потребує тісної координації з ключовими міжнародними партнерами.

«Ми зберігатимемо пильність щодо ризику подальшої ескалації та провокацій Білорусі на її кордоні з Польщею, Литвою і Латвією, і будемо продовжувати моніторинг його впливу на безпеку Альянсу.Союзники по НАТО закликають Білорусь зупинити ці дії, поважати права людини та фундаментальні свободи, та дотримуватися міжнародного права», – наголошується в заяві Північноатлантичної Ради.

Нагадаємо, раніше НАТО висловило стурбованість з приводу нещодавньої ескалації на польсько-білоруському кордоні та закликало Мінськ поважати міжнародне право.

Як відомо, 8 листопада близько тисячі мігрантів колоною прийшли до білорусько-польського кордону неподалік контрольно-пропускного пункту «Брузги». Деякі з них зуміли пошкодити паркан із колючого дроту та проникнути на територію Європейського Союзу. Польща терміново направила на місце загін прикордонників, а військовий міністр країни Маріуш Блащак оголосив про підвищення бойової готовності армії.

Потім Польща стягнула на кордон із Білоруссю 13 тисяч військових.

Також Литва направила додаткові сили на кордон з Білоруссю після введення надзвичайного стану. Точна кількість військовослужбовців не розголошується.

Колишній український президент Петро Порошенко закликав Зеленського негайно відправити війська на кордон з Білоруссю.

Вранці 12 листопада дві сотні мігрантів спробували прорватися з Білорусі в Польщу.

Крім того, екссекретар РНБО зробив страшний прогноз щодо міграційної кризи.

Згодом стало відомо, скільки Лукашенко «заробляє» на мігрантах: оприлюднено цифри.

Читайте також: