Патріарх Кирило бідкається, що РПЦ «замовили»

Патріарх Московський Кирило

Гундяєв назвав РПЦ «островом свободи», по якому нанесли удар

Патріарх Московський Кирило вважає, що надання Константинополем Томосу Україні - це «глобальне замовлення» на руйнування Російської православної церкви.

Про це він сказав у вівторок в Москві на зустрічі з учасниками фестивалю «Віра і слово», передає російський «Інтерфакс».

«Ставки дуже великі, і замовлення на руйнування єдності нашої церкви - це замовлення, яке має глобальний вимір», - заявив Кирило.

За його словами, комусь треба було нанести удар по цьому «острову свободи».

Кирило вважає, що російські православні «вільні від глобального обдурення і панування чужих думок».

Він додав, що «трагедія України виходить за межі політичного поля, вона має містичний вимір».

Зазначається, що також він розповів про підготовку своєї закритої зустрічі з патріархом Варфоломієм, яка пройшла в Стамбулі 31 серпня, і була останньою спробою дипломатичного вирішення конфлікту з Константинополем навколо України.

За словами глави РПЦ, він пропонував константинопольській стороні провести зустріч на нейтральній території, наприклад в швейцарському місті Шамбезі. Але патріарх Варфоломій наполягав на зустрічі саме в його стамбульській резиденції, і патріарха Кирила стали відмовляти у Москві від цього візиту, вважаючи, що для нього це буде принизливим.

Він акцентував, що вже тоді, на цій зустрічі, позиція патріарха Варфоломія щодо України була висловлена «досить різко і радикально».

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

На думку експертів, об'єднану Українську православну автокефальну церкву після надання Томосу має очолити предстоятель УПЦ КП Філарет. 

«Натомість у Московській церкві назвали свого кандидата у предстоятелі нової автокефальної церкви», - архімандрит Кирило Говорун.

 Читайте також матеріали: