Хто має очолити об’єднану Українську православну церкву? Експерти назвали ім'я

Хто має очолити об’єднану Українську православну церкву? Експерти назвали ім'я
За даними опитування «Хто має очолити об'єднану Українську православну церкву?», більшість експертів проголосували за предстоятеля УПЦ КП Філарета. Кандидатура очільника УПЦ МП Онуфрія не набрала жодного голосу.

Більшість опитаних експертів вважають, що очільником єдиної православної церкви України має стати предстоятель УПЦ КП Філарет

Об'єднану Українську православну автокефальну церкву після надання Томосу, на думку експертів, має очолити предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет. Такі результати дослідження оприлюднив Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

«Майже всі експерти позитивно оцінили дії української влади, спрямовані на отримання Україною Томосу про автокефалію православної церкви. Однак думки експертів не були такими однозначними щодо майбутнього очільника єдиної церкви. Більше половини експертів вважають, що очолити майбутню об’єднану церкву має предстоятель УПЦ КП Філарет. Жоден з експертів не віддав перевагу Онуфрію, нинішньому предстоятелю УПЦ МП», — зазначили автори дослідження.

За даними опитування, 21 експерт з 36 висловився на підтримку  предстоятеля УПЦ КП Філарета, предстоятеля УАПЦ Макарія — один, ще 4 експерти назвали таким єпископа Переяславського та Вишневого УПЦ МП Олександра Драбинка. Чотири експерти не змогли відповісти на це питання, ще шість вказали інший варіант.

При цьому автори дослідження зазначили, що очільник єдиної церкви має бути компромісною фігурою для уникнення конфліктів у перехідний період та має бути обраний на майбутньому Соборі.

Твердження про те, що Росія та Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) зацікавлені у конфліктах в процесі створення автокефальної церкви підтримали 34 і 17 експертів відповідно. Один з експертів зазначив, що в цьому є зацікавленість УПЦ КП. Двоє експертів не змогли відповісти на це запитання і ще двоє назвали інші варіанти.

Експертне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 11 по 16 вересня 2018 року. Всього в опитуванні взяли участь 36 експертів із досліджуваної теми.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: