Патріарх Кирило бідкається, що РПЦ «замовили»

Патріарх Кирило бідкається, що РПЦ «замовили»
Патріарх Московський Кирило

Гундяєв назвав РПЦ «островом свободи», по якому нанесли удар

Патріарх Московський Кирило вважає, що надання Константинополем Томосу Україні - це «глобальне замовлення» на руйнування Російської православної церкви.

Про це він сказав у вівторок в Москві на зустрічі з учасниками фестивалю «Віра і слово», передає російський «Інтерфакс».

«Ставки дуже великі, і замовлення на руйнування єдності нашої церкви - це замовлення, яке має глобальний вимір», - заявив Кирило.

За його словами, комусь треба було нанести удар по цьому «острову свободи».

Кирило вважає, що російські православні «вільні від глобального обдурення і панування чужих думок».

Він додав, що «трагедія України виходить за межі політичного поля, вона має містичний вимір».

Зазначається, що також він розповів про підготовку своєї закритої зустрічі з патріархом Варфоломієм, яка пройшла в Стамбулі 31 серпня, і була останньою спробою дипломатичного вирішення конфлікту з Константинополем навколо України.

За словами глави РПЦ, він пропонував константинопольській стороні провести зустріч на нейтральній території, наприклад в швейцарському місті Шамбезі. Але патріарх Варфоломій наполягав на зустрічі саме в його стамбульській резиденції, і патріарха Кирила стали відмовляти у Москві від цього візиту, вважаючи, що для нього це буде принизливим.

Він акцентував, що вже тоді, на цій зустрічі, позиція патріарха Варфоломія щодо України була висловлена «досить різко і радикально».

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

На думку експертів, об'єднану Українську православну автокефальну церкву після надання Томосу має очолити предстоятель УПЦ КП Філарет. 

«Натомість у Московській церкві назвали свого кандидата у предстоятелі нової автокефальної церкви», - архімандрит Кирило Говорун.

 Читайте також матеріали: 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: