Зустріч Зеленського та Байдена. Репортаж з Овального кабінету

Президенти обговорять чимало питань
Фото: АР

Зараз тривають переговори президентів США та України

У Білому домі розпочалася зустріч президентів України та США – Володимира Зеленського та Джо Байдена. На порядку денному переговорів ціла низка важливих питань.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Зеленський та Байден мають провести зустріч віч-на-віч. Також мають відбутися переговори української та американської делегацій. Перед переговорами лідери держав мають зробити короткі заяви для ЗМІ.

[TWITTER]

[/TWITTER]


Що на порядку денному

Зеленський та Байден планують сьогодні обговорити цілу низку важливих для України питань.

Очікується, що порядок денний зустрічі виглядатиме так:

  • Крим та Донбас – Зеленський планує обговорити з Байденом вирішення конфлікту з Росією та повернення окупованих територій;
  • Стратегічне партнерство – сторони обговорять відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства, яка не збиралася три роки;
  • «Північний потік – 2» – Байден та Зеленський обговорять усунення наслідків від початку експлуатації російського газопроводу;
  • Реформи – сторони обговорять реформи у сфері держуправління в Україні, а Зеленський обговорить з Байденом план трансформації України;
  • Економічне співробітництво – Україна та США підпишуть меморандум про підтримку в розмірі 3 млрд доларів;
  • Гуманітарна сфера – американський уряд надасть Україні додатково 45 млн доларів на допомогу постраждалим від війни українцям.

Чи буде спільна пресконференція

У розпорядку американського президента немає спільної пресконференції за підсумками сьогоднішньої зустрічі з Зеленським у Білому домі. Планується, що Байден після переговорів відправиться на щотижневий економічний брифінг.

Як відомо, наразі президент Зеленський перебуває з візитом у США. Ввечері 1 вересня запланована його перша зустріч з американським лідером Джозефом Байденом. За кілька годин до перемовин Байден зробив заяву щодо візиту українського президента Володимира Зеленського. Американський лідер каже, що з нетерпінням чекає цієї зустрічі.

Напередодні Білий дім оприлюднив нові деталі зустрічі Зеленського та Байдена.

До слова, Зеленський назвав перше питання, з якого почне зустріч з Байденом.

Варто зазначити, що Білий дім не планує спільної пресконференції із Зеленським.

Також сьогодні стало відомо, що США виділять Україні $3 мільярди. Крім того «Укроборонпром» привезе із США контракти на $2,5 млрд.

Міністр енергетики України Герман Галущенко та міністерка енергетики США Дженніфер Ґренгольм підписали спільну заяву щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату.

Крім того, 31 серпня український державний «Енергоатом» підписав меморандум з американською енергетичною компанією Westinghouse Electric про спільне будівництво нового енергоблоку Хмельницької атомної електростанції. У планах – ще 4 таких, а вартість проєкту – до $30 млрд.

Читайте також: