США виділять Україні $3 мільярди

США виділять Україні $3 мільярди
Олексій Любченко (ліворуч) і Джеймс Барроу підписали важливу угоду 
Фото: Мінекономіки

Американський Exim Bank профінансує експорт в Україну на $3 млрд

Мінекономіки України підписало з Експортно-імпортним банком США меморандум про взаєморозуміння, який передбачає виділення американським держбанком гарантій на $3 млрд на операції з експорту в Україну товарів і послуг. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Зазначається, що меморандум підписали перший віце-прем'єр – міністр економіки Олексій Любченко та виконавчий президент Ексімбанку США Джеймс Барроу.

Фото: МінекономікиФото: Мінекономіки

«Головною метою підписання меморандуму є зміцнення економічного співробітництва між Україною і США відносно торгівлі товарами і послугами.

Зокрема, заплановано, що Мінекономіки та Ексімбанк опрацюють варіанти використання середньострокових та довгострокових гарантій, прямих позик Ексімбанку для фінансування експорту США в Україну на загальну суму $3 млрд», – йдеться у повідомленні.

При цьому, банк не має обмежень стосовно можливостей укладення угод про фінансування, що дозволяє у майбутньому розглянути питання про фінансування на суму, яка перевищує сукупну суму в $3 млрд, додали у міністерстві.

«Ми сподіваємося, що зможемо реалізувати проєкти на загальну суму, яка буде значно більшою, ніж зазначені $3 млрд.

Для нас важливо стратегічно розвинути співпрацю з Ексімбанком США, перетворити її на одну з опор трансформації України та посилити нашу співпрацю з фінансовими інституціями ЄС та міжнародними фінансовими інституціями. Ми сподіваємося, що партнери з США стануть надійною фінансовою опорою такої співпраці», - сказав Любченко.

За його словами, під час підготовки до підписання документу провели низку спільних консультацій, під час яких розглянули комплекс проєктів щодо безпекової та економічної трансформації України, декарбонізації, реалізації інфраструктурних проектів.

«Ми побачили, що органи влади США цілком підтримують такий сценарій розвитку України і зацікавлені у розвитку самих амбітних проектів за участі американських компаній в Україні», – додав міністр.

Також відомо, що «Укроборонпром» привезе із США контракти на $2,5 млрд.

Напередодні Зеленський презентував у США план трансформації України за $277 млрд.

Крім того, США виділять Україні $60 млн військової допомоги.

Як відомо, наразі президент Зеленський перебуває з візитом у США. Ввечері 1 вересня запланована його перша зустріч з американським лідером Джозефом Байденом. Білий дім оприлюднив нові деталі зустрічі Зеленського та Байдена.

Міністр енергетики України Герман Галущенко та міністерка енергетики США Дженніфер Ґренгольм підписали спільну заяву щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату.

Крім того, 31 серпня український державний «Енергоатом» підписав меморандум з американською енергетичною компанією Westinghouse Electric про спільне будівництво нового енергоблоку Хмельницької атомної електростанції. У планах – ще 4 таких, а вартість проєкту – до $30 млрд.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: