Архімандрит РПЦ визнав, що ідеологія його церкви стала рушієм військової агресії проти України

Ідеологія «Руського міра» була сконструйована церквою і запропонована державі, - каже Говорун

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» навів приклад того, що може трапитись, коли церква підпорядковується державі.  

За словами Говоруна, найбільш зухвала форма співпраці держави і церкви в Росії. «РПЦ формувало ідеологію, що стала рушієм військової агресії проти України з боку Росії. Це відома ідеологія «Руського міра». Ця ідеологія була сконструйована церквою і запропонована державі. Держава, Кремль прийняли цю ідеологію і використовують її задля промивання мізків і задля збройної агресії проти України. Це один з прикладів», - зазначає він.

Архімандрит РПЦ впевнений, що  у єпископаті Московського патріархату усвідомлюють цю правду, проте не всі. «Є єпископи, які є прихильниками ідеології «Руського міра», хоча є єпископи більш прагматичні. Більшість з них навіть в УПЦ МП є українськими патріотами», - вірить Говорун.

Нагадаємо, патріарх Московський Кирило вважає, що надання Константинополем Томосу Україні - це «глобальне замовлення» на руйнування Російської православної церкви.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.