Архімандрит РПЦ визнав, що ідеологія його церкви стала рушієм військової агресії проти України

Архімандрит РПЦ визнав, що ідеологія його церкви стала рушієм військової агресії проти України

Ідеологія «Руського міра» була сконструйована церквою і запропонована державі, - каже Говорун

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» навів приклад того, що може трапитись, коли церква підпорядковується державі.  

За словами Говоруна, найбільш зухвала форма співпраці держави і церкви в Росії. «РПЦ формувало ідеологію, що стала рушієм військової агресії проти України з боку Росії. Це відома ідеологія «Руського міра». Ця ідеологія була сконструйована церквою і запропонована державі. Держава, Кремль прийняли цю ідеологію і використовують її задля промивання мізків і задля збройної агресії проти України. Це один з прикладів», - зазначає він.

Архімандрит РПЦ впевнений, що  у єпископаті Московського патріархату усвідомлюють цю правду, проте не всі. «Є єпископи, які є прихильниками ідеології «Руського міра», хоча є єпископи більш прагматичні. Більшість з них навіть в УПЦ МП є українськими патріотами», - вірить Говорун.

Нагадаємо, патріарх Московський Кирило вважає, що надання Константинополем Томосу Україні - це «глобальне замовлення» на руйнування Російської православної церкви.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: