Денаціоналізація «Приватбанку»: Порошенко на засіданні РНБО дав низку доручень

Президент України у четвер ввечері провів засідання Ради національної безпеки та оборони 

Звіти учасники засідання мають подати до кінця 19 квітня і інформувати президента у разі виникнення складнощів

Президент України Петро Порошенко провів засідання Ради національної безпеки та оборони з приводу рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо денаціоналізації «Приватбанку».

Він дав конкретні доручення щодо забезпечення економічної стабільності в державі, а саме:

Національному банку доручено забезпечити безперебійну роботу всіх філій «Приватбанку», доукомплектувати їх готівкою і не допустити збоїв функціонування. 19 квітня провести всі необхідні комунікаційні кроки, щоб пояснити суспільству, що влада контролює ситуацію і не допустить негативного розвитку подій і забезпечить стабільність.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Міністерству фінансів наказано президентом проаналізувати ризики та загрози, які пов'язані з можливим виконанням рішення Окружного адмінсуду Києва у разі набрання чинності, а також прорахувати можливі збитки держави.

«Наскільки я розумію, в умовах, якщо ми вилучимо 155 млрд грн нашої докапіталізації це потягне за собою ризики у додаткових 100 млрд грн дофінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, які держава буде зобов'язана взяти за рахунок коштів державного бюджету, а виплата цих грошей матиме величезні ризики і для інфляції, і для курсу валют, і для стабільності банківської системи. Ми точно не можемо допустити такого розвитку сценарію», - заявив Порошенко.

«Міністерству юстиції - прошу звернутися з проханням прискорити кваліфікаційне оцінювання, в тому числі, щодо доброчесності із залученням у разі потреби громадських активістів Громадської ради доброчесності, щоб перезапустити Окружний адміністративний суд Києва, щоб він нарешті пройшов судову реформу», - наголосив глава держави. 

До Служби безпеки та Генпрокуратури «оцінити після завершення всіх судових процедур можливості і підстави для вивчення щодо порушення кримінального провадження за неправосудне рішення, не втручаючись у аналіз рішення за суттю».

Міністерству закордонних справ слід «забезпечити своєчасне інформування міжнародних партнерів, включно з ЄБРР, Європейського інвестбанку, Світового банку, МВФ і представників країн Великої сімки, США, ЄС, і пояснення мотивації колишніх акціонерів, її політичних представників кроків з дестабілізації політичної ситуації в державі».

[TWITTER]

[/TWITTER]

Звіти учасники засідання мають подати до кінця 19 квітня і інформувати президента у разі виникнення складнощів.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Напередодні Порошенко прокоментував ситуацію навколо «Приватбанку» та заявив, що не можна «допустити реваншу та пограбування держави олігархами».

Нагадаємо, сьогодні ввечері Порошенко провів екстрене засідання РНБО щодо ситуації навколо «Приватбанку». 

Раніше у прес-службі фінустанови повідомили, що визнання процедури націоналізації «Приватбанку» незаконною поки ніяк не вплине на його роботу

Як повідомляв «Главком», 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію «Приватбанку». Розгляд цієї справи тривав з червня 2017 року, її розмір перевищував 50 томів.

Національний банк України також готує апеляційну скаргу на це рішення Окружного адміністративного суду міста Києва.

Також у Міністерстві фінансів готуються до подання апеляції на рішення суду щодо незаконної націоналізації «Приватбанку».

Згодом Окружний адмінсуд пояснив своє рішення щодо «Приватбанку». Зокрема спікер-суддя Богдан Санін заявив, що «відповідачі по справі не довели неплатоспроможність банку».

У НБУ повідомили, що Коломойський не отримає компенсацію за «Приватбанк».