Суперечить директиві ЄС. Енергетичне співтовариство розкритикувало ідею «Нафтогазу»

Експерти вказують, що покладання нових зобов'язань на Оператора ГТС поставить під загрозу його фінансову стабільність
фото: shutterstock

Секретаріат Енергетичного співтовариства виступає проти компенсації для облгазів за рахунок Оператора ГТС

НАК «Нафтогаз України» домагається накладання спеціальних зобов'язань (PSO), які передбачають постачання газу для облгазів для покриття виробничо-технологічних втрат за «пільговою» ціною 7,42 грн за кубометр на Оператора ГТС.

Натомість секретаріат Енергетичного співтовариства наголошує, що у зв'язку з положеннями газової директиви ЄС операторам систем заборонено вести діяльність з постачання або видобутку газу, пише «ЕП».

Також вказується, що покладання такого зобов'язання на Оператора ГТС поставить під загрозу його фінансову стабільність.

Для боротьби з несанкціонованими відборами газу облгазами Енергоспівтовариство пропонує НКРЕКП встановити відповідний тариф на розподіл, який включав би витрати на купівлю газу для виробничо-технічних втрат за ринковими цінами.

У разі неможливості встановлення нового тарифу Енергоспівтовариство пропонує покласти тимчасове покладання спеціальних зобов'язань (ПСО) на постачаючу компанію – «Нафтогаз».

За словами співрозмовників ЗМІ у Кабміні, накладення ПСО на Оператора ГТС є порушенням критеріїв його сертифікації і може призвести до втрати транзитного контракту з «Газпромом».

До слова, Кабмін збирається обмежити ціну на газ для виробників хліба. Натомість сьогодні стало відомо, що газ подорожчає: постачальники оприлюднили тарифи на січень. Раніше очільник уряду Денис Шмигаль розповів, що буде з цінами на газ у 2022 році.

Також оприлюднено нові тарифи на доставку газу: скільки доведеться платити з 1 січня.

Щодо поточного опалювального сезону, Шмигаль зауважив, що газу та вугілля для його проходження достатньо і уряд не має планів щодо введення обмежень споживання електроенергії.

Зазначимо, за даними ЗМІ,СБУ направила Шмигалю листа, в якому стверджується, що на українських складах залишилось уп’ятеро менше вугілля, ніж потрібно. Зокрема, є 486,2 тисяч тонн, хоча план накопичення передбачає 2,632 млн тонн.На годині запитань до уряду Шмигаль також зазначив, що незважаючи на енергетичну кризу в Європі, в Україні «виконується меморандум із місцевою владою щодо тарифів».