Європейські дипломати передали Януковичу останнє попередження

Європейські дипломати передали Януковичу останнє попередження

Посли Франції, Німеччини та Польщі: Без звільнення Тимошенко підписання угоди з ЄС неможливе

Дипломатам завжди важко говорити однозначно «так» або «ні». Але сьогодні їм це вдалось. Підписання угоди про асоціацію з ЄС неможливе, якщо Юлія Тимошенко залишатиметься за ґратами. Таку думку висловили посли Франції, Німеччини та Польщі під час панельної дискусії «Час вибору: Наслідки підписання та не підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС», проведеної Інститутом світової політики в прес-центрі «Главкому».

Зустріч з провідними дипломатами в форматі «Веймарського трикутника» відбулась в день, коли свій звіт про ситуацію з Тимошенко мала оприлюднити місія Європарламенту в складі екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського та колишнього президента Європарламенту Пета Кокса. Та, як відомо, повноваження місії продовжені ще на місяць. Це свідчить, що в справі звільнення Тимошенко не все так гладко, як здавалось ще кілька тижнів тому.

Під час засідання комісії з закордонних справ Європарламенту вирішено, що звіт буде виголошено через місяць. А рішення про підписання угоди про Асоціацію буде прийнято 18 листопада. Про це повідомив депутат Європейського парламенту Павел Залєвскі.

Отже, Януковичу дали ще місяць. І це вже час не для роздумів, а для конкретних дій, котрих український президент затято уникає вже не перший рік.

Поки ж Європарламент відтерміновував своє рішення з українського питання, в Києві керівники дипломатичних місій Польщі Генрік Литвин, Німеччини Крістоф Вайль та Франції Ален Ремі теж передали свої меседжі українському президенту.

Слухали послів не лише журналісти. Український МЗС представляв заступник міністра Андрій Олефіров. А російське посольство у прес-центр «Главкому» надіслало свого аташе Кирила Мірзоєва.

-- Кокс та Кваснєвський 22 рази приїздили в Україну

Крістоф Вайль, Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні

Україна має визначити пріоритет своїх інтересів. В інтересах Німеччини знаходиться Україна, наближена до Євросоюзу. Ми говоримо про Україну, яка готова піти бонусною дорогою до змін, Україну демократичну. Найбільшим викликом для України після підписання Угоди про асоціацію стане те, що треба підганяти себе під Євросоюз – і треба розуміти, що це дуже довгий процес.

Якщо говорити про можливість погіршення стосунків Росії та України після підписання останньої Угоди з ЄС, то хочеться вірити, що в двадцять першому столітті ми таки вийшли за рамки якихось політичних ігор. Угода дасть країні можливість залучати інвестиції в таких розмірах, яких вона не бачила за всі роки незалежності, і це викличе розвиток. Для російського бізнесу може статися те саме. Тому угода вигідна для всіх сторін.

Для підписання Угоди потрібна згода 28 країн – членів ЄС. І мені важко сказати, що така згода буде за умови, якщо Тимошенко залишатиметься за ґратами. Кокс та Кваснєвський 22 рази приїжджали в Україну, щоб вирішити проблему вибіркового правосуддя. І вона нікуди не ділась. Угода зайняла п’ять років переговорів. Було витрачено багато енергії. І б не радив би нікому зараз відступати. Це доленосний момент і для нас, і для України.

Дедлайни, звісно, змушують зосередитися. Але, мабуть, дедлайн, до якого Україна має вирішити всі питання, що залишились, - це день підписання Угоди.

-- З того часу, як Польща приєдналася до ЄС, експорт до Росії зріс в 9 разів

Генрік Литвин, Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Україні

Позитивним від підписання Угоди стане поштовх до змін. Якщо ж говорити про ризик, то він буде для тих, хто вважає, що можна продовжувати все, як є, без змін.

З того часу, як Польща приєдналася до ЄС, експорт тільки до Росії в країні зріс з 1 мільярда доларів до 9 мільярдів. В сучасній міжнародній політиці, можна сказати, співживуть двосторонні і міжорганізаційні відносини. І прикладом того, як двосторонні відносини можуть бути важливі для члена Європейського Союзу, є відносини Польщі з Україною. Не дивно, що Росія розвиває свої відносини з країнами Євросоюзу. Але продовжується також діалог Європейського Союзу, як організації, з Росією. І під час останніх контактів дуже чітко була заявлена позиція ЄС відносно того, чи може інша країна обмежувати свободу дії третьої країни. І це відносилося прямо до того, що відбувалося в серпні на російсько-українському кордоні. Позиція ЄС тут дуже чітка.

Треба пам’ятати, що це є угода, і дві сторони працюють на результат на своїй стороні. Але не треба мати ілюзій. Угода – це перш за все, можливості, які відкриваються перед асоційованим членом. Ми бачили великий розвиток економіки, зміни соціальних, політичних структур в Польщі, коли були асоційованим членом. Можна багато говорити про позитиви для європейської економіки від того, що Україна буде асоційованим членом. Для Європи – це лише один з багатьох партнерів і напрямків співпраці. А для України – ЄС може стати основним.

Треба вірити лише в одне закінчення цього процесу. Було зроблено багато праці. Є бажання закінчити цей процес позитивно в усіх країнах Європи і підписати цю Угоду.

-- «Плану Б», дійсно, немає

Ален Ремі, Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні

Переваги від підписання Угоди між Україною та ЄС очевидні. Переважна більшість українського народу прагне громадського суспільства, прагне наближення до Євросоюзу в плані демократії. Так, конкурентоспроможність – це виклик. Але вона не з’явиться одномоментно. Та й треба завжди розуміти, що частиною нового процесу є труднощі. Все нове зазвичай не проходить легко. Не тільки суспільство має бажати приєднатися до ЄС, але й економіка має хотіти пристосуватися. Це виклик. Але він не на роки, а на найближчі місяці.

До Росії зараз потрібно донести меседж: ні ЄС, ні Україна не хочуть антогонізувати Росію цією угодою. Все може піти, якщо буде правильно використано, і на користь Росії в тому числі. Тому слід не закривати кордони, а користуватися можливостями.

Зараз можна спостерігати, що деякі українські політики вважають, що підписання Угоди можливе навіть без вирішення питання Тимошенко. Але остання місія Кокса-Кваснєвського ще раз нагадала, що підписання неможливе в разі, якщо Тимошенко залишиться за ґратами.

«Плану Б», дійсно, немає. Це щодо того, що підписання Угоди теоретично може не відбутися. Нам би не хотілося розглядати такий варіант, але треба розуміти: кінця світу не буде. От тільки ми так близько до того наблизилися, що нерозумно було б в останній момент відмахнутись від усього.

-- Зводити проблему до однієї важливої персоналії небезпечно

Андрій Олефіров, заступник міністра закордонних справ України

Значна частина моєї робити – це якраз відносини між Україною та Європейським Союзом. Я сформував для себе ключове слово, яке стосується євроінтеграції України, і, зокрема, Угоди про асоціацію з ЄС: конкурентоспроможність. Головна перевага для України від підписання Угоди – це підвищення конкурентоспроможності. Але водночас це є і викликом. Бо, чи буде, починаючи від малого бізнесу до середнього і великого, бажання і розуміння необхідності інвестувати в себе, в свій розвиток, або ні. Тобто це і ризик, і рушійна сила водночас.

Ми розуміємо, що переваги від Угоди будуть стосуватися середньострокового та довгострокового періоду. Чому? Бо багато українських підприємств не є конкурентоспроможними щодо їхніх візаві в Європі. Першими отримає зиск бізнес і бізнес-середовище країн – членів Євросоюзу.

Не можу чітко відповісти на питання, що всіх хвилює: чи є шанс підписати Угоди без звільнення Юлії Тимошенко. Я згоден з думкою, що «плану Б» немає. Остання зустріч між президентом України і комісаром Фюле відбулася на минулому тижні, і там було чітко зазначено, що питання є проблемним. Але водночас було наголошено, що спільно з місією Кокса-Кваснєвського воно вирішується.

Зводити це питання до однієї важливої персоналії надзвичайно небезпечно, бо після підписання Угоди в повітрі залишиться вакуум. Тимошенко – питання вирішене. Але манна з неба не впала...

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: