Влада «зливає» Кличка чужими руками

Влада «зливає» Кличка чужими руками

Поправка до закону, внесена депутатом «Батьківщини», фактично забороняє Кличку йти у президенти

Сьогоднішній сесійний день у Верховній Раді не віщував нічого лихого або аномального, якщо враховувати особливості стосунків влади і опозиції. Депутати спокійненько розійшлися у своїх справах під час перерви на ранковому засіданні, однак після повернення до сесійної зали застали несподівану картину: фракція «Удар» заблокувала трибуну.

Причиною цього стало ухвалення вранці поправок до Податкового кодексу, які нібито дають ЦВК підстави відмовити у реєстрації Віталію Кличку кандидатом у народні депутати. Суть внесених змін зводиться до двох положень: «Підпункт 170.11.1 пункту 170.11 статті 170 доповнити реченням такого змісту: «У випадку, якщо особа має право постійного проживання на території іноземної країни, вона вважається такою, що не проживає в Україні» та «Пункт 70.1 статті 70 доповнити новим абзацом такого змісту: «Фізична особа, яка є резидентом іноземної країни, тобто не проживає в Україні, може бути взята на облік за місцем реєстрації свого перебування (проживання) на території України».

Йдеться про те, що Віталій Кличко, який багато років прожив у Німеччині, платив там податки та отримав право на проживання, може бути визнаний резидентом Німеччини - тобто особою, яка не проживає в Україні. А згідно з діючим українським законодавством, право балотуватися у президенти має особа, яка останні 10 років проживала в Україні.

«А як сталося? Рибак поставив без обговорення у другому читанні і в цілому на голосування законопроект, в порушення регламентних процедур. Тихенько цю поправку внесли під час засідання комітету. Зрозуміло, це все для того, щоб збурити навколо цього питання суспільство», - розповів «Главкому» нардеп від «Удару» Валерій Карпунцов.

За проект №2054а проголосувала Партія регіонів, комуністи та позафракційні. «Батьківщина» та «Свобода» не дали на підтримку законопроекту жодного голосу, а от в «Ударі» він таки знайшовся - Ярослав Дубневич, який потім списав все на помилку системи «Рада» та відкликав свій голос.

Причому під час підготовки до другого читання в урядовому законопроекті №2054а не було норм, які можуть позбавити Кличка можливості поборотися за крісло на Банковій. Ці поправки були внесені в ході обговорення на комітеті з податкової та митної політики. Їх вніс маловідомий нардеп від «Батьківщини» Ігор Бриченко, як свідчить супровідна документація законопроекту. Він став головною «слабкою ланкою» в сьогоднішній історії Кличка. А заступник комітету ВР з питань податкової та митної політики Оксана Продан, яка начебто пропустила повз очі цю поправку, посіла друге місце в переліку опозиціонерів-винуватців проблеми, яка виникла перед лідером «Удару».

Свідчення опозиціонерів та депутатів провладної партії дуже різняться.

Колеги по опозиції одразу кинулись на захист політика-боксера. Леонід Ємець («Батьківщина») у соцмережі facebook написав, що Бриченко подібних поправок не подавав. «Відповідаючи на чисельні запитання журналістів, повідомляю, що депутат Бриченко цю горезвісну правку про нерезидента НЕ ВНОСИВ. Це підлог з єдиною метою посварити опозиційні сили та створити підстави для неучасті В. Кличка у виборах президента 2015 року. Про це є відповідно подана заява самого депутата. За півтора року до виборів брудні технології вже набули серйозних масштабів. Хоча і топорних. Ще не те буде», - пообіцяв Ємець. А народний депутат Володимир Ар’єв стверджує, що підпис Бриченка – підроблений. «Мою картку для голосування підробляли. Тепер регіонали підробили підпис депутата Бриченка під скандальною поправкою. Шахраями були - шахраями залишаться, чи в ЄС, чи ні», - заявив він.

«Сьогодні в парламенті відбулась безпрецедентна історія, - констатував під час вечірнього засідання Арсеній Яценюк. – Ця поправка була сфальшована і подалася владою начебто від імені опозиції, ця поправка розглядалася комітетом, хоча її там не було. Зміст її в тому, що Партія регіонів вирішила зняти з президентів виборів Кличка і зробити це руками партії «Батьківщина» і моїми». Незважаючи на продемонстровані у відповідь Володимиром Рибаком документи, від цієї поправки (після певних нарад з Яценюком, які супроводжувалися активною жестикуляцією) з трибуни відмовився і сам Бриченко.

Щоправда, говорячи про те, що не має жодного відношення до неї, він помилився законом: і замість номеру 2054а назвав номер 2045, на чому потім не зміг не зіграти голова комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік. Він розповів, що опозиція приймала участь у прийнятті цієї поправки. «Вчора в комітеті розглядався той самий текст, що сьогодні розглядався в парламенті. Жодної правки не було. А вранці підійшов до мене Бриченко і сказав, що деякі його поправки потрібно відхилити. Ми з Макеєнком порадились, і він придумав, як можна їх відкликати. Але опозиція заблокувала трибуну. І закон був прийнятий в цілому», - переклав вину на плечі колег по сесійній залі Хомутиннік.

Опонентом до Яценюка виступила і Ганна Герман. Її, як «говірливу голову», Партія регіонів використовує завжди, коли потрібна важка артилерія. З іронічною посмішкою вона звинуватила лідера «Батьківщини» у зраді і змусила червоніти Оксану Продан. «Що це за руки у вас, Арсеній Петрович, що ними так легко робити такі речі? - почала вона свої словесну екзекуцію. – Я розумію, що депутат вашої фракції, який вносив цю поправку, не розумів, що він робить. Я розумію, що пані Оксана вчора прохлопала цю поправку, бо немає досвіду. Але ви, Арсеній Петрович, прекрасно знали, що означала ця поправка. Або ви не контролюєте, що робиться у вашій фракції, або ви робите це свідомо». «Кличко платить податки для того, щоб високі пенсії були в німецьких пенсіонерів. Звісно, він повинен мати право брати участь у президентських виборах разом із вами. І я не розумію, як ви змиєте цю пляму, яку зроблено вашими руками, з вашої репутації», - поглузувала вона.

Її промову в «Ударі» слухали мовчки. Очевидно, що почуття до ситуації були двоїсті.

Той же Валерій Карпунцов сказав «Главкому», що хоч і не пам’ятає, хто вніс ці поправки, однак усе ж це був депутат від «Батьківщини»: «Там є якийсь депутат, я його, на жаль, ні в обличчя, ні за прізвищем не ідентифікую. Прикро, але, по-моєму, з «Батьківщини». Це теж елемент організованої спецоперації».

Здається, склалася парадоксальна і неймовірно напружена ситуація: влада руками «Батьківщини» легко і невимушено може викреслити зі списку кандидатів у президенти найголовнішого на сьогодні конкурента діючого президента Віктора Януковича. «Розвели, як кошенят», - казав колись про подібні спецоперації Михайло Чечетов.

Віталій Кличко, про якого всі опозиціонери в парламенті говорили з такою інтонацією, що здавалося, його кандидатура вже узгоджена у якості єдиного кандидата на вибори 2015 року, як справжній спортсмен, стійко сприйняв цей удар. «Я балотуюсь в президенти!», - гучно і гордо оголосив він своє рішення. Фракція зустріла його стоячи.

Видається за найімовірніше, що «Удар» повним складом не розібрався, в чому небезпека запропонованих поправок до Податкового кодексу і обмежився лише не підтриманням їх. Інакше б трибуна була заблокована ще до голосування. Опозиція в цілому тепер з усіх сил намагається зберегти обличчя і відіграти ситуацію назад. Віктор Чумак пообіцяв подати до суду, якщо не вдасться вирішити проблему юридичним шляхом. Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк звинуватив владу не тільки у фальсифікації самої поправки, але й у порушенні регламенту при голосуванні за законопроект. А також в черговий раз проголосив єдність трьох опозиційних сил: «Наш союз настільки сильний, що я впевнений: у нас вистачить сили зламати хребет вам і виграти президентські вибори».

Для Яценюка ситуація, що склалася, є двоякою. З одного боку, Кличко отримав підстави підозрювати якщо не самого лідера «Батьківщини», то щонайменше його депутатів у змові з владою. З іншого ж – навряд чи Арсеній Петрович дуже засмутиться, якщо Віталій Кличко і справді не зможе взяти участь у виборчих перегонах – адже тоді головним претендентом на участь у другому турі і загалом перемогу стане саме Яценюк.

Влада ж робить вигляд, що не має жодного відношення до скандалу – як воно, власне, і є з формальної точки зору. І навіть демонструє готовність скасувати скандальні поправки. «Ми домовилися, що буде зібрано засідання комітету, ми порадилися, якщо щось не догледіли, то потрібно виправляти. Як виправляти? Можливо, готувати поправки», - заявив народний депутат Віталій Хомутиннік і тут же запропонував провести експертизу підпису Бриченка.

Проте видається, що влада не буде особливо напружуватися або поспішати виправляти ситуацію. Не залежно від того, наскільки спланованим був такий результат, він цілком влаштовує президента. Тим паче, що незважаючи на заклики Яценюка до Януковича і Рибака не підписувати прийнятий законопроект, останній вже начебто це зробив.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: