Янукович і Сало

Янукович і Сало

Що означає призначення скандального генерала міліції губернатором Львівщини?

В Хелловін, коли, за повір’ями, темні сили влаштовують шабаші, Віктор Янукович розпочав в регіонах глибинну кадрову підготовку до виборів 2015 року.

Своїм указом президент звільнив з посади голови Львівської облдержадміністрації Віктора Шемчука і перевів його на посаду президентського радника. Іншим указом Янукович призначив губернатором Львівщини Олега Сало, який до цього часу керував Івано-Франківським УМВС. Новий губернатор відомий своєю причетністю до фальсифікації виборів на Львівщині у 2004 році. Проти нього були порушені дві кримінальні справи за звинуваченням у перешкоджанні здійсненню виборчого права з використанням службового становища і зловживанні владою або службовим становищем. Вже у лютому цього року Печерський районний суд Києва зняв з Сала усі звинувачення.

Окрім того, народний депутат Генадій Москаль у листопаді 2012 року заявляв про те, що під час штурму виборчкому у Первомайську загонами «Беркуту» керував саме Олег Сало, що на той час займав посаду першого заступника Департаменту громадської безпеки МВС.

Народний депутат Ганна Герман, яка безперечно має пам’ятати витівки Сала за подіями 2004 року (вона в той час працювала прес-секретарем Віктора Януковича), не приховує свого захоплення – чи то новим губернатором, чи то президентом. «Я думаю, що призначення Олега Сала головою Львівської обласної державної адміністрації - одне з найбільш вдалих кадрових рішень, які тільки можна було зробити по Львівщині. Він сам родом з Львівщини, дуже добре знає регіон, є надзвичайно компетентним і жорстким керівником. Це та людина, яка зможе навести порядок на Львівщині», - сказала Герман.

Сало – стовідсотково вірна Януковичу людина, яка свого часу потерпіла, відстоюючи його перемогу. А Шемчук – людина походженням з «помаранчевого» табору. Однак навіть це не пояснює такої несподіваної рокіровки.

«Рішення ухвалював Президент. Перед цим проходила рада регіонів, і Президент казав, що є зауваження по деяких областях, треба посилювати роботу за деякими напрямками. Напевно, він побачив, що тут (на Львівщині – «Главком») треба посилювати. Під вирішення конкретних задач підбирається людина. Проблеми, які стоять сьогодні, очевидно, вимагають людей з іншими якостями, ось і все», - сказав «Главкому» народний депутат Михайло Чечетов.

Можна припустити, що Шемчук просто не справився з роботою на посаді губернатора. Адже Львівщина, як повідомляв «Главком», входить до п’ятірки найгірших районів країни за версією Кабінету міністрів. За другий квартал 2013 року, а це вже відбулось за головування Шемчука, регіон опустився в урядовому рейтингу на п’ять сходинок. З того часу ситуація навряд чи могла виправитися.

Однак Шемчука виправдовує те, що він керує областю лише з березня цього року, а за такий короткий час виправити ситуацію неможливо. Це саме той випадок, коли посилання на «попередників» може бути обґрунтованим.

Разом з тим, Львівщина за економічними показниками – далеко не найгірша. Наприклад, за тим же урядовим дослідженням, Сумщина є повним аутсайдером, однак призначений ще у 2010 році Юрій Чмир продовжує далі сидіти у губернаторському кріслі.

Тим більше, що призначення Шемчука радником президента зовсім не схоже на традиційне «заслання» на якусь високу, однак не впливову посаду (зазвичай – заступником до РНБО) – як це було у свій час з Нестором Шуфричом, Володимиром Сівковичем чи Андрієм Клюєвим.

Більше скидається на те, що справа не у самому Шемчуку, а у Львівщині, де Януковичу потрібна абсолютно вірна і тверда рука – така, як у генерала міліції Сала. Адже західні регіони України завжди відзначалися не тільки нелюбов’ю до Януковича та його поплічників, але й високим революційним потенціалом. А Сало має колосальний досвід контролю над виборчим процесом. В усіх розуміннях.

«Це (зміна губернатора – «Главком») пов’язана з підготовкою до президентських виборів 2015 року. Для цього новий губернатор має опанувати ситуацію у Львівській області, вибудувати ефективний контроль та підібрати ефективні методи впливу політичні, економічні та соціальні процеси. Львів – це один з ключових політичних регіонів України. Львівщина, і Галичина загалом, завжди генерувала політичні процеси. Пам'ять про події 2004 року, в яких, до речі, новий губернатор відіграв «почесну» роль, примушує Президента ставитися дуже серйозно до ключових політичних регіонів напередодні виборів 2015 року», - відмічає політолог Вадим Карасьов.

Такої ж думки дотримується народний депутат Ірина Сех (ВО «Свобода). «Завданням Олега Сала на посаді голови Львівської облдержадміністрації буде втримання влади Партії регіонів будь-якою ціною. Олег Сало годиться на цю роль, як ніхто інший, він пройшов «випробування» 2004 роком. Про його методи репресій, тиск на підприємців та політиків із залученням органів контролю та силових структур ще добре пам’ятають на Львівщині. Саме з такою ж метою партія влади відрядила Сало на Львівщину - «навести лад», як його собі уявляє режим: щоб усі боялися і не сміли ослухатися. Новий губернатор посилить поліцейські порядки і готуватиме грунт для виборчої кампанії. Однак це не означає, що він надовго на Львівщині», - сказала вона «Главкому».

Натомість представник партії влади Чечетов не вважає, що призначення Сала пов’язане з виборами. «Абсолютно не пов’язане. Чому всі у нас помішалися на виборах? Та до них ще півтора року! Нам працювати потрібно», - запевняє він.

Однак якщо справді йдеться лише про роботу над поліпшенням економічної ситуації на Львівщині, то неможливо пояснити, навіщо міняти шило на мило. Тобто колишнього прокурора на діючого міліціонера. Адже навряд чи Сало розбирається у економіці краще за Шемчука.

Народний депутат Ірина Сех заявила «Главкому», що звільненя Шемчука взагалі пов’язане перш за все з тим, що він виконав своє завдання – «протягнув сланцеву угоду». «Він зробив свою чорну справу: обдурив депутатів, наобіцяв золоті гори, протягнув угоду. Думаю, що невдовзі він отримає за це винагороду – вигідну посаду подалі від Західної України. Тримати його довше на Львівщині було недоцільно: господарка області валиться, економічні показники ще гірші, ніж були до Шемчука - режиму було б усе важче виправдовувати це «покращення». Шемчук же намагався приховати власну неспроможність суцільним піаром: то він у ролі шоумена на радіо, то він у камуфляжі на полігоні, а реальних справ – нема», - вважає Сех.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: