Як Янукович Крим українізував

Як Янукович Крим українізував

Проросійські рухи в Криму при Ющенкові були значно потужнішими

У Сімферополі сьогодні спалили опудало Степана Бандери і прапор УПА. За цією акцію стоять члени і прихильники проросійських рухів, які вирішили відповісти на смолоскиповий марш, організований 1 січня «Свободою» в Києві. Тоді на честь дня народження Бандери на вулиці столиці вийшли десятки тисяч людей.

Натомість під час сьогоднішньої акції в Криму зібралися, за даними міліції, близько 50 людей. При цьому на півострові сьогодні нараховується близько двох десятків громадських рухів і політичних партій проросійської орієнтації. Така слабка їх активність – свідчення глибокої кризи. Після перемоги Януковича Кремль визнав неефективність співпраці з цими силами і скоротив фінансування.

Українські націоналісти, потираючи руки, говорять про відсутність не тільки грошей, а й ідей у опонентів. Натомість проросійські політики переконують, що грошей для «комфортної» діяльності у них достатньо. Наприклад, запевняють, що 400 тисяч гривень в рік можна розвивати організацію не тільки в Криму, а й зростати осередками в інших регіонах України.

Саме таку цифру озвучив «Главкому» лідер партії «Русское единство» Сергій Аксьонов. Він запевнив, що саме стільки склав минулорічний бюджет його організації, яка хоче брати участь у всіх всеукраїнських виборах, як президентських, так і парламентських. «До 2015 р. ми будемо повністю готові, укомплектовані. Уже почали працювати організації в Херсонській, Миколаївській, Одеській областях, у грудні була зареєстрована Київська обласна організація. Маємо вже більше 3,5 тисячі членів», - не без гордості розповів Аксьонов. Він називає нинішню фінансову ситуацію в організації комфортною, а перспективи – оптимістичними. «У «ВО «Свобода» у 2012 році, в рік виборів було задекларовано 27 млн грн., наш бюджет минулого року – близько 400 тис. грн», - порівнює лідер партії й додає, що цього року бюджет дорівнюватиме близько 1 млн. грн. «Десь ця цифра буде спокійно. Це не ті гроші, щоб їх не було», - впевнений Аксьонов.

Трохи більше – 1,2 млн гривень – офіційно мала на своїх рахунках найвідоміша проросійська партія Криму і України «Руський Блок» у 2012 році. Тоді під час виборів до Верховної Ради України вона здобула підтримку 0,31% громадян. У 2013 році бюджет партії, схоже, не надто змінився. Принаймні, у Миколаївському осередку партії він залишився на тому ж рівні, - розповіла керівник осередку «Руського Блока» в області Євгенія Бондаренко. «У 2013 році брали ми участь у виборах у 132-му окрузі. Витратили близько 50 тисяч гривень», - каже Бондаренко. Вона запевняє, що партія живе за рахунок місцевих бізнесменів і внесків членів партії, яких в області близько 200 людей. «Мішків з грішми із Кремля ви тут точно не знайдете», - каже вона.

Є в Криму ще такі партії, як «Союз» на чолі з народним депутатом Левом Миримським, та «Слов’янська партія» на чолі з Олександром Лузаном. Ці партії раніше брали участь у виборах до Верховної Ради України, але набирали десяті відсотка. Зараз вони непомітні. Серед організацій, які колись вважали потужними можна відзначити Народний фронт «Севастополь-Крим-Росія», координатором якої є маловідомий Валерій Под’ячий, а також Кримське відділення Міжнародного молодіжного фронту «Прорив», який ще називають «Російською общиною Євпаторії» на чолі з Надією Поляковою.

Цікаво, що рух «Севастополь-Крим-Росія» тепер не отримує підтримки від державних інстанцій РФ. Принаймні це стверджує правозахисний рух «Російськомовна Україна», до ради якої входить скандально відомий депутат Вадим Колесніченко. Між тим, останні повідомлення про діяльність «Прориву» в пошуковиках Інтернету датовані ще 2012 роком. Примітно, що веб-сторінки більшості проросійських рухів ледь жевріють, контакти, зазначені у них недоступні, а інтервал оновлення інформації становить в кращому випадку тижні, або й місяці.

Громадська організація «Русская община Крыма» є найбільшою проросійською організацією на півострові. Та й тут справи кепські. За словами її голови Сергія Цекова, у будь-якій справі є три складові успіху: ідеї, люди, гроші. Якщо з людьми начебто все більш-менш, оскільки організація, за її ж даними, має понад 15 тисяч членів, серед яких члени і політичних партій, то от грошей завжди мало. Більш того, громадський лідер сам визнає, що російські рухи ніколи не були провідними на півострові. «Ніколи російський рух ані в Криму, ані в Україні сильним не був. З грішми завжди була проблема. Ніколи не було гарного фінансування прихильників російської ідеї не як п’ятої колони, а як організації, що перш за все має захищати росіян і орієнтованих на Росію громадян України», - зазначає Цеков.

Опоненти проросійських рухів переконані, що ті все ж таки фінансуються з-за кордону, і справжні суми тримаються в секреті. Але при цьому проукраїнські політики визнають, що Кремль останні роки втрачає інтерес до послуг кримських активістів.

За словами колишнього постійного представника президента України в Криму Геннадія Москаля, за часів Ющенка проросійські громадські рухи і партії підтримувалися з боку Росії значно краще, ніж зараз. «Малих, дрібних, маргінальних організацій в Криму дуже багато. Раніше півострів був найбільш політично активним в Україні, акції відбувалися ледь не щодня. Зараз менше, бо Росії це вже нецікаво. Путін домовився з Януковичем про кредит у $15 млрд, цього достатньо. Навіщо вкладати гроші в маргінальні проекти?», - каже Москаль.

Екс-глава Секретаріату президента України Олег Рибачук, який зараз активно працює в громадському секторі, теж вважає, що фінансування проросійських рухів, є зараз меншим, ніж було раніше. В той же час, він переконаний: недооцінювати можливість реалізації різних негативних для України сценаріїв на півострові не варто. «Спроби розіграти Кримську автономію, витягти з нафталіну президента Мєшкова виглядають досить жалюгідно», - каже Рибачук. В той же час вірити озвученим цифрам фінансування партій і рухів він не радить. «Якщо проводиться спецоперація, а я упевнений, що без цього не обходиться, то бюджети на поверхні не лежать», - каже Рибачук.

Народний депутат України від ВО «Свобода» Едуард Леонов, який вже довгий час є одним з лідерів націоналістів у Криму, додає ще одну важливу деталь. За його інформацією в акціях проросійських рухів в Криму майже не задіяні громадяни України. «У мене в Сімферополі офіс – навпроти новозбудованого російського консульства. Перед кожним масовим заходом у Сімферополі можу спостерігати, як активісти «руського міра» з партій «Русский Блок», чи «Русское единство» постійно заходять до консульства з прапорами, сумками, якоюсь символікою. Всі ці рухи створені російською дипломатією, і без їхньої підтримки нежиттєздатні. Більшість з тих, хто бере участь в їх акціях мають другий паспорт, російський», - переконаний політик.

Голова «Кримського центру ділового та культурного співробітництва «Український Дім» Андрій Щекун також вважає, що російський рух у Криму деградує. А для того, щоб якось заявляти про себе його представники мусять влаштовувати акції, на кшталт сьогоднішньої. Як не дивно, користь проросійським організаціям принесла навіть фейкова новина про смолоскиповий марш, який начебто пройшов днями в Криму. Так створюється враження зростання їх активності, яка насправді сходить нанівець.

Фото, видео: NR2.RU

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: