Янукович пов`язаний з Росією «сімейним бізнесом» (РОЗСЛІДУВАННЯ)

Янукович пов`язаний з Росією «сімейним бізнесом» (РОЗСЛІДУВАННЯ)

Кремль контролює австрійські структури, де Янукович та його команда ховають свої активи

Проросійські симпатії українського президента Віктора Януковича та його соратників спровокували національну кризу в Україні. Саме вони у листопаді прийняли шокуюче для країни рішення відкласти підписання угоди, яка мала б зблизити Україну з Європейським Союзом. Тим не менше, утримання Кремлем контролю над Януковичем не зводиться лише до обмеження впливу українського президента у зовнішній політиці, але й стосуються ряду тіньових фінансових активів. Завдяки проведеному business new europe (bne) розслідуванню, було з’ясовано, що Кремль контролює австрійські холдингові структури, де Янукович та його команда ховають свої активи.

По системі темних грошей може бути завдано удар: з Києва після спалаху насильства 19 січня надходять непідтверджені офіційно повідомлення про те, що гроші перестали надходити через ці тіньові канали. Критики Януковича кажуть, що система відкатів – це той ключовий елемент, на якому трималася нинішня влада, а заморожування грошових потоків може пояснити перші тріщини, які починають з'являтися у владних структурах правлячої Партії регіонів.

Але є зрозумілим, що активи президента України і його найближчих соратників – безкомпромісного глави президентської адміністрації Андрія Клюєва і вже екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова – як виявляється, утримувалися через родину австрійських юристів, які мають зв'язки з Кремлем.

Опоненти стверджують, що Янукович і його соратники накопичили сотні мільйонів доларів. Зокрема, масштабна і вульгарна екстравагантність президентського палацу у Межигір’ї під Києвом стали символом корупції, в якій опоненти вбачають сутність режиму Януковича. «Ми вважаємо, що авторитарний режим Януковича був підтриманий корупційними доходами, які були відмиті через міжнародну фінансову систему із допомогою мережі підставних компаній і професійних посередників», - зазначає неурядова організація PEPWatch, представляючи результати роботи провідних сайтів журналістських розслідувань «Наші гроші» і «Українська правда».

Згідно з PEPWatch, межигірські володіння Януковича де-юре належать британській компанії Blythe (Europe) UK , у той час, як його просторі мисливські угіддя, що охоплюють 75,000 гектарів в Сухолуччі є власністю іншої британської компанії Astute Partners Limited.

-- Межигірський маєток Януковича

PEPWatch повідомляє, що сім'ї найближчих соратників Януковича –Азарова і Клюєва – також накопичили активи, які утримуються іноземними фірмами: син Азарова Олексій володіє активами, зокрема, величезною віденською віллою через компанію з Ліхтенштейну, яка має назву LADA Holding Anstalt. Клюєв і його брат політик Сергій зберігають активи через австрійську компанію Slav Beteiligung GmbH.

Всі ці іноземні холдингові структури, якими користуються Янукович та його соратники, мають дещо спільне – зв'язок з Райнхардом Прокшем, австрійським консультантом, що надає послуги бізнесу, як на рівні директора, так і через холдингові структури, що використовуються для реєстрації компаній клієнтів.

Прокш переконував bne, що жодна з компаній, згаданих у пресі ніколи «не отримувала жодного фінансування з України, і жодна з них не володіє фінансовими активами. Ми ніколи не розподіляємо жодних «комісійних винагород» чи інших платежів. Не існує ніяких зв'язків з паном Януковичем».

{2-}

«У 2013 році уповноважений орган з фінансових ринків (Financial Markets Authorities) провів розслідування щодо усіх питань, пов'язаних з BLYTHE/ASTUTE і (колишніми) українськими дочірніми компаніями, і наше ім'я було повністю відбілене», - додав він, надавши лист від ліхтенштейнського регулятора нібито на підтвердження його слів.

-- Кремлівський опікун?

Прокш описує свій бізнес як надання «послуг з корпоративного структурування» для іноземних інвесторів в Азії, Європи, США, Росії та Південній Америці. «Україна не є і ніколи не була окремою «ціллю» або цікавим ринком. Ми зацікавилися нею лише кілька років тому, коли Україна ввела дуже «прогресивні» правила щодо проектів із сонячної енергетики».

У 52-річного «сенатора» Райнхарда Прокша вражаючий послужний список, відповідно до інформації, яку він надав bne. Він стверджує, що його батько був професором літератури в Зальцбурзі і чинив спротив нацистам пліч-о-пліч з легендарним мером Відня Гельмутом Зілком. Стипендія Фулбрайта дозволила Райнхарду вибратися з бідності, навчатися в США і стати членом колегії адвокатів, після чого він повернувся до Цюріха, щоб працювати в Об'єднаному банку Швейцарії, відомому тепер як UBS. Його «сенаторський» титул походить від членства в «Економічному Сенаті», елітній міжнародній мережі з економічного управління. Прокш також стверджує, що викладає в університетах США і Цюріха, а також має наукові публікації.

«Я повинен вам сказати, що я один із кандидатів на пост голови американського офісу Відділення щодо попередження тероризму у Відні при Управлінні Організації Об'єднаних Націй з наркотиків і злочинності (УНЗ ООН). Ви дійсно хочете запитати мене, що таке «РЕР» (politically exposed person – політично значуща особа, «Главком»), і які правила встановили ЄС і США?» – обурився Прокш. «(Або) ми можемо обговорити забезпечення кращого контролю та перевірки».

Коли він не керує своїм бізнесом з корпоративних послуг на Харлей Стріт у Лондоні або на Уолл-стріт в Нью-Йорку, не викладає у провідних університетах, не бореться з терором і не керує глобальною економікою, Прокш підробляє в якості журналіста, відповідно до тієї інформації, яку він надає, а також володіє аудіо- та відеозаписуючим обладнанням для цього.

Але крім його передбачуваного зв'язку з адміністрацією Януковича, Прокш може мати зв'язки з людиною, яка є таким же ерудитом, як він сам, і займає посади на найвищому рівні в Росії: контраверсійний перший віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов.

-- Повітряні замки

Прокш є директором компанії з управління нерухомістю Burgau Estate Verwaltungen GmbH за адресою Untergau 27-29 Weissenbach am Attersee. За цією адресою знаходиться ідилічний замок на березі престижного озера Аттерзее, улюбленого місця австрійської і європейської золотої еліти. В 2007 році австрійські ЗМІ стверджували, що замок знаходиться у власності Шувалова. Burgau Estate Verwaltungen належить фірмі у Ліхтенштейні Curt Stiftung, якою керує ліхтенштейнський офіс Прокша. «Burgau Estate не пов'язана з Росією», - запевнив Прокш bne.

В 2011 році Шувалов опинився в центрі скандалу, коли в міжнародні засоби масової інформації просочилися документи, які вказували, що його родина завдяки інсайдерській інформації здобула акції «Газпрому», і що десятки мільйонів доларів були переведені на офшорний рахунок Шувалова компаніями, які підозрюються у зв'язках з олігархами Романом Абрамовичем і Алішером Усмановим.

Але не стільки особисті інтереси Шувалова, скільки саме його офіційна політична роль як першого віце-прем'єра робить його зв'язки з Прокшем – враховуючи ймовірні зв'язки Прокша з Януковичем – надзвичайно контраверсійними.

Україна в даний час знаходиться в політичній кризі через втручання Росії, ціллю якого було змусити Київ відмовитися від угоди про вільну торгівлю та асоціацію з ЄС на користь більш тісних політичних та економічних зв'язків з Росією. І Шувалов є одним з основних міжнародних посередників та лобістів Кремля: як головний координатор саміту G8 у 2006 році в Санкт -Петербурзі, організатор Азіатсько-Тихоокеанського регіонального саміту у Владивостоку в 2012 році і успішної російської заявки на проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року, він знаходиться на передовій Кремля з розширення сфери міжнародного впливу.

-- Віденський вальс

Російські зв’язки Прокша не обмежуються замком Шувалова, і можуть бути навіть масштабнішими – це пояснює, як він отримує своїх високопосадових клієнтів. Згідно з рослідуванням bne, кузен і бізнес-помічник Райнхарда Прокша Ріхард, також бізнес-юрист, має тісні зв’язки з високопосадовим проросійським лоббі в Австрії і ЄС.

Райнхард Прокш заперечує, що він надавав будь-які послуги клієнтам через свого кузена: «Наші (юридичні) фірми не пов’язані, і я ніколи не отримував жодного клієнта від нього», - розповів він bne. Однак на сайті Райнхарда є лінк на сайт фірми Ріхарда, і він відносить віденський офіс Ріхарда до своєї глобальної мережі.

Ріхард Прокш, так само як і Райнхард, - бізнес-юрист і директор щонайменше однієї компанії, яка перебуває у власності газового олігарха Росії Якова Голдовського. Голдовський разом із колишнім керівництвом «Газпрому» створив гігантську нафтогазову компанію «Сібур» у Росії наприкінці 1990-х років – тільки для того, щоб віддати її потім Кремлю, аби уникнути тюрми в 2002 році. bne звернулася до Ріхарда Прокша за коментарем, але на відміну від свого кузена він виявився не настільки говірливим юристом і не відповів.

Голдовський у середині 1990-х років керував своїм бізнесом із Відня через Petrochemical Holding GmbH, яка досі є його основною бізнес-структорою. Ріхард Прокш – серед директорів Tuna Privatstiftung, якою володів Голдовський і яка була ліквідована в 2013 році. Ріхард Прокш також в правлінні Sachseln-Privatstiftung, одного з колишніх акціонерів компанії Голдовського Petrochemical Holding.

Співдиректор Ріхарда Прокша в Tuna Privatstiftung – Штефан Малашофські, відомий віденський консультант із податків. Прокш і Малашофські також входять до правлінь ще низки компаній. Малашофські – давній помічник Голдовського, належав до топ-менеджменту Sibur Trading AG на зламі століть перед тим, як контроль над майном «Сібура» було втрачено у 2002 році.

У 2000 році Малашофські був одним із засновників Vienna Capital Partners (VCP), провідної приватної інвестиційної групи, яка спеціалізувалася в сфері енергетики і хімії в Центральній і Східній Європі. Малашофські був членом правління і акціонером в CE Oil & Gas Trading, дочірній енергокомпанії VCP.

VCP, створена на зламі століть, швидко опинилася в епіцентрі скандалу щодо придбання головного виробника в хімічній галузі Угорщини Borsodchem; лунали звинувачення про те, що VCP діяла в інтересах «Газпрому». VCP виграла справу в суді щодо цих звинувачень.

Відтоді VCP уклала велику кількість ділових угод по всьому регіону, багато з них дуже політизовані. «Нам нічого не відомо про зв’язки між засновниками VCP і родиною Прокшів», - сказали bne у VCP.

-- Кремлівський лобіст

У той час коли VCP заперечує свої зв’язки з російськими бізнес-інтересами, немає жодної таємниці про зв’язки компанії в минулому з контраверсійною проросійською групою високого рівня в австрійський політиці. Зв’язки Прокша через VCP можуть, таким чином, простягатися не лише на схід до Москви, але і вгору – до вищих ешелонів австрйської політики і в напрямку Європейського Парламенту.

VCP мала близькі зв’язки з ключовими австрійськими політиками – провідними проросійськими лобістами в країні. Ернст Штрассер із Австрійської Народної Партії очолював МВС у 2000-2004 роках. У 2005-2008 Штрассер був членом правління низки дочірніх енергетичних компаній VCP. Один із помічників Штрассера Крістоф Ульмер, колишній секретар кабінету в австрійському уряді, очолював CE Oil & Gas Trading, яка належала австрійському VCP.

Штрассер і Ульмер були також провідними прокремлівськими лобістами в Австрії. Починаючи з 2003 року, Штрассер був виконавчим президентом Австрійсько-російського товариства дружби (АРТД), мережевої платформи високого рівня для політиків і бізнесменів, а Ульмер був членом цієї організації. Згідно з її веб-сторінкою, АРТД «тісно співпрацює з Посольством РФ», а російський посол – почесний президент товариства. До членів належать «представники австрійського уряду, політичних партій, груп інтересів і бізнесу». АРТД проводить зустрічі в розкішній «Залі дзеркал» Віденського палацу Кайзерхаус, наразі органіація промотує Зимові Ігри в Сочі.

Прокремлівський лобіст Штрассер перейшов межу дозволеного після того, як став членом Європарламенту в 2009 році. У 2011 році журналісти The Sunday Times видали себе за лобістів, запропонувавши членам Європарламенту 100 тис. доларів за внесення поправок у закони. Згідно з матеріалом британської газети, Штрассер прийняв пропозицію і вжив відповідні кроки щодо запитаних поправок. На відео, відзнятому прихованою камерою журналістами, видно, як Штрассер заявляє: «Звичайно, я лобіст, і я відкритий до цього». У січні 2013 року Штрассер отримав вирок про чотирирічне ув’язнення за хабарництво і наразі цей вирок проходить процес оскарження.

Джерело відео: Youtube, anonime46

Адміністрація Януковича звинуватила нині ув’язненого колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко у зраді національних інтересів, коли вона, очолюючи уряд у січні 2009 року, підписала руйнівну угоду з Росією щодо збільшення ціни на газ. За словами її опонентів, Тимошенко піддали шантажу, аби вона поставила підпис під угодою, оскільки у Кремля були певні важелі впливу на неї, які походили із кримінальної справи, відкритої в Росії ще в 1990-х роках і пов’язаної з боргами її компанії-газотейдера. Як кажуть її критики, вона погодилася на високі газові ціни для України в обмін на те, аби було закрито цю справу.

Але тісні фінансові зв’язки родини Януковича і наближених до неї осіб із Кремлем показують, що такі ж аргументи можуть бути використані і стосовно рішення, яке приймалося Януковичем в останню хвилину і призвело до дестабілізації, про відмову від підписання ключової угоди з Євросоюзом у листопаді.

Щупальця Росії проникають глибоко в Україну, і найбільша іронія полягає в тому, що деякі кремлівські зв’язки Януковича пролягають через Європу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: