Маневри Ляшка

Маневри Ляшка

Головний радикал залишив за собою можливість провести в парламент людей, оголошувати яких в день з’їзду, йому було не дуже зручно?

Любитель гострого слова і сільськогосподарського знаряддя, лідер Радикальної партії Олег Ляшко не зрадив своїй любові до показухи. Передвиборчий з’їзд своєї партії він влаштував у столичному парку «Володимирська гірка», біля монументу Володимиру Великому, до якого підігнав БТР.

Хоч початок з’їзду і було призначено на 16 годину, делегати і гості зібрання вже після другої дня почали стягуватись до парку. З 15-ї почалися активні репетиції ходи партійців. Все – для красивої телекартинки.

«Так, все стоят одинаково, создаем… чтобы было нас много. Лидер на подъезде! У всех в руках должны бать флаги. Приезжает лидер, идем за ним радостно и бодро как он ходит», - так командувала масовкою керівниця Київської обласної організації Радикальної партії Тетяна Гринчук. «Доходим до черной линии, едет техника, и мы расступаемся как в театре», - пояснила вона. Зробивши два дублі, учасники театрального дійства зайняли «бойові» позиції в очікуванні головного героя цієї п’єси.

-- «Краще спитайте мене як танки розставляти, а не про виборчі списки»

Поки ж рядові «делегати» за метрів 100 до пам’ятника вперто тренували урочистий прохід з партійними прапорами, яких було удвічі більше за державні, до парку почали прибувати відомі люди.

Широким кроком до монументу Володимиру пройшов колишній заступник голови Секретаріату президента Ющенка та один з керівників партії Віктора Балоги «Єдиний центр» Ігор Попов.

За декілька хвилин з бейджиком «запрошений» тут же промайнув депутат Севастопольської міської ради Василь Зеленчук, а також екс-перший заступника Генерального прокурора України Микола Галомша. «Главком» поцікавився в останнього, в якому статусі він завітав до парку? «Просто прогулююся», - почав щось вигадувати колишній прокурор, але потім додав, що не є ані делегатом, ані запрошеним на з’їзд. «Я підтримую цю партію. Я завжди підтримував партії, які стоять на державницьких позиціях. Ні з «Нашою Україною», ні з Ляшком у мене ніколи ніяких конфронтацій не було», - став пояснювати Голомша.

Біля самого пам’ятника святому Володимиру очікував початку з’їзду командир батальйону «Луганськ-1» Артем Вітко, вдягнений у камуфляжну форму. «Я не на фронті тому, що спеціально приїхав підтримати Олега Валерійовича. Він єдиний з політиків, який до нас приїздив на передову, і не тільки приїздив, а й справді допомагав», - став розповідати «Главкому» 31-річний пан Вітко. «Скільки набере партія? Ну точно не менше 20%. Але краще про танки питайте, я можу розповісти як їх поставити (на позиції – «Главком»), а не це, не виборчі списки», - віджартувався командир батальйону.

Тут підійшов військовий колега Вітка по фронту. Ним виявився міський голова міста Олександрівськ, Луганської області, Микола Греков. «Чи не боїтеся, що за урочисто оголошеною десяткою у партійному списку ми згодом побачимо котів у мішку, які представлятимуть інтереси звичайних громадян, а олігархів?», – поцікавилися «Главком» думкою Грекова, що ще не так давно представляв інтереси Партії регіонів на Донбасі. «Ні. Я довіряю Ляшку. Не потрібні ці провокативні питання ставити, краще задай ці питання іншим людям, з ними зможеш про це поговорити», - не став церемонитись з пресою луганчанин.

Як виявилося згодом, усі більш-менш відомі люди, хіба що окрім Грекова, увійшли або до передвиборчого списку Радикальної партії, або висунуті партією у мажоритарних округах.

Під гасла «Слава Україні! Героям слава!» посеред партійних активістів, які активно репетирували, з’явився Олег Ляшко. В компанії свого незмінного помічника, а нині депутата Київради, Андрія Лозового і екс-керівника «Укравтодору» Валерія Вощевського лідер Радикальної партії пройшов до невеличкої трибуни біля пам’ятника Володимиру.

«Володю! От чого ти не хочеш іти по Могилів-Подільському округу? Калетнічку завалить!», - почав грати на публіку Ляшко, голосно звернувшись до керівника Могилів-Подільської міської партійної організації Володимира Лавренчука. «Жодного діючого, чи колишнього депутата в нашому списку не буде, окрім одного сюрпризу», - почав інтригувати Ляшко журналістів. Тут же до «бронзового призера» президентських перегонів підбіг хлопець на ім‘я Олексій і вручив Ляшкові партійний прапор. «Це наш перший прапор, бойовий!», - оголосив він. Ляшко з цим прапором зайшов на невеличку трибуну.

-- Виборчий список з одним виключенням

Дві сотні делегатів, як і годиться, обрали лічильну комісію, проголосували за порядок денний і розпочали з’їзд. Представник УПЦ Київського патріархату, владика Антоній зачитав вітальне слово від патріарха Філарета: «Шановні делегати великого з’їзду великих радикалів! З благословення святішого патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета… передаю його вітання на ваше достойне зібрання, на вашого достойного голову, на всіх делегатів…».

Далі слово взяв Ляшко. Лідер «радикалів», з одного боку ніби пошкодував, що вибори мають відбутися саме зараз. «Не я ухвалював рішення про проведення виборів…», - сказав він. Мовляв, коли Україна в стані війни з агресором, то було б краще воювати, а не агітувати. З іншого боку, Ляшко зауважив, що цей парламент далі існувати не має права, бо в ньому «сидять комуняки і регіонали, які є зрадниками і п’ятою колоною Москви, це люди, які не просто не люблять Україну, вони її ненавидять…».

Далі головний радикал не став обмежувати себе у красномовстві. Згадав і про те, що він «нащадок» Франка, бо відновив його радикальну партію, яка тепер «найпотужніша сила». Говорив і про плани сформувати уряд, призначити прем’єр-міністра… «Тому я тут, на цьому місці, звідки пішло Християнство, звідки пішла Русь, я оголошую про те, що «Радикальна партія» іде до парламенту…», - не втихав Ляшко, попутно називаючи своїх колег – нинішніх депутатів – свинями, які не можуть відірватись від корита.

Після 10-хвилинного спічу розпочалося найцікавіше, заради чого всі й зібралися. Ляшко став представляти людей, що потрапили до партійного списку його партії. «Я обіцяв сюрприз? Ось він. У нашому списку людина, яку знає вся країна, державотворець Іван Заєць. Я обіцяв, що у списку не буде колишніх депутатів? Так, але це виключення», - немов би виправдовувався Ляшко, який ще в червні клявся «Главкому», не вести в парламент «старих політиків».

Та, як виявилось, Заєць був лише відволікаючим маневром. Політиків і чиновників з різних таборів Ляшко таки назбирав.

Серед першої десятки опинився політолог Ігор Попов, який ще не так давно активно співпрацював з Віктором Балогою, командир батальйону МВС «Айдар» Сергій Мельничук, командир батальйону «Луганськ-1» Артем Вітко, командир батальйону «Шахтарськ-1» Андрій Філоненко, співачка Злата Огневич, спортсмен Денис Силантьєв, волонтер Олена Кошелєва, незмінний помічник Ляшка Андрій Лозовий, а також важко травмований майданівець Артем Запотоцький.

Тим часом делегати ділились між собою та з журналістами оптимістичними прогнозами, як далеко може завести партію такий список. «Думаю, що можемо набрати не менше 17%», - поділилася своїми думками з «Главкомом» соціолог за освітою, представник «Радикальної партії» з Чернівецької області Олександра Панас. «Наберемо не менше 23% - 25%», - спрогнозував у розмові з «Главкомом» вже згаданий Володимир Лавренчук. Але далі всіх пішов колишній керівник «Автодору» Валерій Вощевський. «Наберемо 50%. А потім сформуємо уряд. Я знаю, хто буде прем’єр-міністром», - сказав як відрізав колишній підлеглий прем’єр-міністра Миколи Азарова, нескромно натякаючи, що його земляк Ляшко, зможе після виборів змінити Арсенія Яценюка.

Тим часом стало відомо, що до двадцятки потрапив колишній телеведучий, людина, яка у 1991-му році не голосувала за незалежність України, прихильник лівих поглядів Марк Гресь. Саме його авторству належать «вила», якими без зупину тепер розмахує Ляшко, та всі агітаційні слогани останніх виборчих кампаній політика.

У прохідній частині списку, а соціологи прогнозують «радикалам» близько 40-50 «штиків» у новому парламенті, Ляшко «сховав» Олександра Юракова, соратника Антона Пригодського - колись «сірого кардинала» Партії регіонів та друга Віктора Януковича. Юраков на парламентських виборах 2012 року балотувався від «Удару» по одному з округів на Київщині, але до Ради не потрапив. І от тепер нова спроба, але вже з «радикалами». У восьмому десятку виборчого списку розташувався і колишній заступник Генпрокурора Микола Голомша, який ще годину тому переконував журналістів, що випадково забрів в цей день на Володимирську гірку. А от у 184 мажоритарному окрузі, що на Херсонщині, балотуватиметься депутат Севастопольської міськради Василь Зеленчук.

Наприкінці з’їзду делегати проголосували за список у цілому, але тут трапився один показовий момент. Командир батальйону «Айдар» Сергій Мельничук нібито не зміг назвати прізвища однополчан, яких Ляшко нібито був готовий включити до списку. «Хлопці на передовій», - став пояснювати Мельничук відсутність з цими кандидатами телефонного зв’язку. «Нічого, з’ясуйте, і ми внесемо до списку ці прізвища, оголосимо», - пообіцяв Ляшко. Вочевидь, прізвища внесуть уже перед самою подачею документів до ЦВК, і чи будуть це учасники АТО, чи хтось більш одіознішний, стане зрозуміло вже скоро. Саме від того, хто в підсумку з’явиться на прохідних місцях в списку Радикальної партії, залежить обґрунтованість чуток про вплив на цю політичну силу колишнього керівника Адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна.

Поки ж Ляшко закликав не закривати зібрання, а оголосити про перерву. «Давайте сформулюємо так. Іде війна, в будь-який момент ми з вами можемо зібратися знову. Давайте доручимо голові, або президії внести доповнення до списку, аби його вже подати до ЦВК», - запропонував Ляшко, таким чином залишаючи за собою можливість провести в парламент людей, про яких в день з’їзду оголошувати йому було не з руки.

Всі, звичайно, дружно підтримали таку ініціативу. Закриваючи цю частину з’їзду лідер партії виконав а капела Гімн України.

Вже після з’їзду, прямуючи до автівки Ляшко, знову ж граючи на публіку, висловив обурення одному з помічників. «Що це таке? А ну вилучіть по 133 округу Вадима Чорного». «Приведіть список до потрібного вигляду», - наказав він, чомусь не згадуючи про соратників Януковича і Азарова, які вже опинились в списку його партії на прохідних місцях.

Фоторепортаж зі з’їзду партії Олега Ляшка дивіться тут

Виборчий список «Радикальної партії» (перші 70 місць)

1. Олег Ляшко

2. Андрій Лозовий

3. Сергій Мельничук

4. Злата Огневич

5. Артем Запотоцький

6. Ігор Попов

7. Артем Вітко

8. Денис Силантьев

9. Ігорь Мосійчук

10. Олена Кошелєва

11 Віктор Галасюк

12 Валерій Вощевський

13 Андрій Артеменко,

14 Олег Купрієнко

15 Валерій Тарасюк

16 Олексій Кириченко

17 Сергій Рибалка

18 Скуратовський Сергій

19 Оксана Корчинська

20 Марк Гресь

21 Юрій Чижмарь

22 Олександр Юраков

23 Ігор Криворучко

24 Денис Русак, екс-член політради СПУ

25 Інна Костик

26 Ілля Смичок

27 Володимир Кучер

28 Костянтин Кондаков

29 Валентина Ковтун

30 Микола Давидюк

31 Сергій Шакун

32 Аркадій Романенко

33 Володимир Ковальчук

34 Сергій Постоловський

35 Ровшан Тагієв

36 Юрій Гусєв

37 Сергій Усик

38 Назар Поліщук

39 Святослав Півторак

40 Віктор Смалій

41 Отець Сергій Ткачук

42 Володимир Шпак

43 Олексій Кочармін

44 Вікторія Фокіна

45 Микола Прокопенко

46 Тетяна Близнюк

47 Вероніка Яковлєва

48 Євген Шаян

49 Михайло Ганцяк

50 Ірина Гусак

51 Оксана Бут

52 Віталій Лазаренко

53 Олександр Іщук

54 Надія Бондарчук

55 Сергій Мурований

56 Антон Данилов

57 Станіслав Коломієць

58 Микола Образцов

59 Анна Сень

60 Денис Кохарєв

61 Любов Негода

62 Андрій Дзюбенко

63 Ярослав Кожушко

64 Андрій Карпенко

65 Віталій Грива

66 Олексій Кокуєв

67 Галина Завальнюк

68 Євген Кухарський

69 Едуард Буряк

70 Іван Карасьов

З’їзд партії залишив за собою можливість вносити зміни до цього списку

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: