Опалювальний сезон в надзвичайному режимі. Цифри та факти

Опалювальний сезон в надзвичайному режимі. Цифри та факти

«Ми чекаємо на повне відключення навіть транзиту газу в бік Європи», - не виключив голова «Нафтогазу» Коболєв

Прийдешній опалювальний сезон, мабуть, буде одним з найскладніших в історії держави. Після окупації Криму Росія позбавила Україну знижки на своє блакитне паливо, що давалася в обмін на продовження строку базування Чорноморського флоту РФ на українському півострові. Москва встановила нову ціну – 485 доларів за тисячу кубічних метрів – та перевела Україну на передоплату. Спроби знайти компроміс досі не дали жодного результату. Протистояння ще й перейшло у судову площину – розбірки в Стокгольмському арбітражі. Україна подала позов про встановлення справедливої ціни на газ при збереженні діючого контракту та про стягнення 6 мільярдів доларів в якості переплати за попередні періоди. Росія – про стягнення з України боргу за спожите паливо в розмірі 4,5 мільярди доларів.

Поки російський газ не постачається в Україну, керівництво держави намагається вигадати, як краще і менш болюче «витягнути» осінньо-зимовий період цьогоріч. Саме ця тема була головною сьогодні, 23 вересня, на розширеному засіданні уряду, де, окрім представників Кабінету міністрів, були присутні голови обласних та столичної держадміністрацій.

Усвідомлюючи складність ситуації, в якій опинилася Україна, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на цьому засіданні був досить жорстким. Він вичитував своїх підлеглих, як учнів-першокласників, що не могли помножити два на два. Найбільше під роздачу потрапив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, який часто знав відповіді на профільні запитання гірше за прем’єра. До виступів-звітів голови НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва, заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрія Білоусова, голови Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Сергія Савчука Яценюк вже трохи охолонув і переважно обмежувався суворим поглядом та слушними уточнюючими запитаннями.

В уряді звітували, що технічно до осінньо-зимового періоду країна майже готова. Щоправда, впевнено говорити про таку ж готовність територій на Донбасі, що не знаходяться під контролем української сторони, вже неможна. За словами губернатора Донецької області Сергія Тарути західна частина регіону може залишитися без тепла взагалі. «Там повністю зруйнований водовід. 400 тисяч мешканців сидять без води. Ми не зможемо забезпечити запуск опалювальної системи, якщо не дамо воду. Врешті, без опалення можуть залишитися Красноармійськ, Добропілля, Курахово та інші», - зазначив він у розмові із журналістами.

Загалом – якщо говорити не про технічні можливості - ситуація по країні замальовується теж непроста. Щоб «пережити» опалювальний сезон країні потрібно більше 30 мільйонів кубічних метрів газу, у газосховищах ж знаходиться лише половина з необхідного.

Компенсувати різницю урядовці та відповідні чиновники намагатимуться за рахунок власного видобутку та реверсних поставок, яких, що вже зрозуміло, не достатньо.

В п’ятницю, 26 вересня, Україна в черговий раз спробує вийти на газовий компроміс з Росією. Тристоронні переговори за участі Європейської комісії будуть проходити в Берліні. Європейці вже підготувала проміжну пропозицію для російської сторони зі встановлення справедливої ринкової ціни на газ. Але особливих сподівань в Україні на цю зустріч не мають. «Є глибокі сумніви, що Росія піде на те, щоб прийняти нашу спільну пропозицію. Ми подали до суду, і я хочу чітко заявити: позовна заява зі Стокгольмського суду Україною відкликатися не буде», - наголосив на засіданні прем’єр-міністр Яценюк. А голова «Нафтогазу» Коболєв запевнив, що від Росії можна очікувати і більш жорстких заходів щодо України. «Ми чекаємо на повне відключення навіть транзиту газу в бік Європи, що може сказатися і на наших реверсних поставках», - припустив він.

В цих умовах загальна порада від уряду виглядає так: тотально економити газ впродовж усього опалювального сезону – як підприємствам, так і приватним споживачам. Юрій Продан зазначив, що і населення можуть заставити сплачувати ринкову ціну за перевищення встановленого ліміту.

«Тепло не буде, але не замерзнемо», - зробив свій висновок Арсеній Петрович.

«В хатах буде мінімальна температура», - пообіцяв прем’єру Продан, але зізнався, що осінньо-зимовий період – навіть за умови виконання усіх необхідних заходів – буде досить напруженим.

Складнощі прийдешнього опалювального сезону «Главком» оцінив в цифрах, озвучених урядовцями на засіданні Кабінету міністрів:

- До початку опалювального сезону Україна в цілому готова на 90%. Але, що стосується Донецької та Луганської областей, - там рівень готовності нижчий – 60-80%.

- За рахунок переходу на реверсні поставки газу Україна зекономила близько 500 мільйонів доларів.

- Щоб цього року пройти в стандартному режимі опалювальний сезон державі необхідно 32-33 мільярдів кубічних метрів газу.

- У сховищах знаходиться 16,7 мільярдів кубічних метрів газу.

- З реверсних поставок починаючи з жовтня і закінчуючи березнем Україна планує отримати 5,9 мільярдів кубічних метрів газу. Це майже по мільярду щомісяця.

- Власний видобуток, як планується, складе близько 10 мільярдів кубічних метрів газу – з жовтня до березня.

- Для успішного нормального проходження опалювального сезону Україні не вистачає ще близько 4-5 мільярдів кубічних метрів газу.

- Заради нормального проходження опалювального сезону підприємства теплокомуненерго мають зменшити споживання газу на 30%. Київська та Харківська ТЕЦ можуть перейти на споживання мазуту і зекономити 1,5 мільярди кубічних метрів газу.

- Населення за опалювальний сезон споживає близько 12 мільярдів кубічних метрів газу.

- Споживачі мають боргів перед НАК «Нафтогаз-Україна» близько 40 мільярдів гривень. З них – 20 мільярдів – це борги підприємств теплової енергетики.

- На сході Україна втратила понад 1 мільйон тонн вугілля (його не змогли вивезти з підприємств, що сьогодні не контролюються Україною). Закупити до кінця року – в тому числі і з Росії - держава планує 5,6 мільйонів тонн. Цього вугілля буде достатньо, щоб на 1 січня 2015 року мати понад 3,5 мільйонів тонн вугілля на ТЕС. Нині на складах ТЕС України 2,94 мільйонів тонн вугілля.

- Якщо Україні вдасться вивезти все українське вугілля з шахт, які зараз перебувають під контролем терористів, дефіцит становитиме 200 тисяч тонн.

Фоторепортаж смотрите тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: