Чому сумувала «Самопоміч»? Ніч в штабі тріумфаторів

Чому сумувала «Самопоміч»? Ніч в штабі тріумфаторів

«Плюси» запрошували, от ми і ходили на ефіри. А що треба було не ходити?», - обурюється радник Садового на питання про зв'язок партії з Коломойським

Однією з головних сенсацій дострокових парламентських виборів стало третє місце об’єднаної команди двох партій: «Воля» і «Самопоміч». Кампанію вони вели під брендом останньої. Це сталося через кілька місяців після успішного завершення для «Самопомочі» місцевих виборів у Києві, де невідома раніше партія львівського мера змогла вибороти 5 місць в столичній міськраді.

Та все ж попри гучний успіх у парламентській кампанії, «Самоповіч» навряд чи матиме стратегічний вплив на формування нової коаліції і нового уряду. Головна причина - відсутність мажоритарників.

Напередодні ввечері, за годину до оголошення результатів екзіт-полів у штабі партії «Самопоміч» почали з’являтися перші члени команди цієї нової політичної сили. Виборчий штаб розташувався в офісі телеканалу «Перший автомобільний», засновниця якого Ірина Твердовська була кандидатом у депутати Київради від «Самопомочі».

Серед відомих особистостей, які приїхали до офісу - активіст Єгор Соболєв, легендарний комбат Семен Семенченко, а також керівник повітряною розвідкою батальйону «Донбас» Ярослав Маркевич.

Невдовзі під’їхали лідери партії, громадська активістка, а тепер уже політик Ганна Гопко та третій номер, підприємець зі Львова, генеральний директор IT-компанії Eleks Software Олексій Скрипник. У більшості з присутніх був піднесений настрій. Ще б пак. В обід у день голосування в соціальних мережах з’явився витік інформації від соціологів, які проводили опитування на виході з дільниць. Відповідно до цих даних, «Самопоміч» впевнено долала виборчий бар’єр з результатом понад 12%.

Ближче до 20:00 у великому телевізорі, де транслювався виборчий телемарафон, з’явилися соціологи. «Ми передбачали несподіванки у результатах опитувань, оскільки до останнього моменту понад 30% виборців не визначилися зі своїм вибором», - пояснила керівник фонду Демініціативи ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. Вона опікувалася проведенням Національного екзот-полу у партнерстві із Центром ім. Разумкова і Київським міжнародним інститутом соціології. За даними цього опитування, «Самопоміч» набирала близько 13% і посідала третє місце, услід за Блоком Порошенка та Народним фронтом Арсенія Яценюка. Дізнавшись про такі результати, прес-рум вибухнув оплесками. З облич лідерів не сходили посмішки. Однак у своїх заявах вони чомусь намагались зобразити розчарування.

«Це не сенсація, це не відкриття для нас», - стала переконовути всіх Гопко. «У мене немає особливої радості від результатів», - додав, вдаючи смуток, Олексій Скрипник. «Ця Рада не проіснує і року», - забив цвяха у песимістичні заяви соратників третій номер списку, командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко.

До речі, за словами аналітика партії, одного з найвпливовіших радників Андрія Садового, а нині №28 списку «Самопомочі» Олега Березюка, Семенченко, якого опоненти називають проектом олігарха Коломойського, з’явився у партії зовсім несподівано. «Він сам подзвонив Андрію Садовому і сказав, що симпатизує нашій партії. Потім ще кілька разів з ним зідзвонювалися, вже потім зустрілися у Києві. Так він і став другим у списку», - розповів історію стосунків «Самопомочі» і Семенченка Березюк.

Та це аж ніяк не знімало питання, чиїм же насправді проектом є партія, яка впевнено займає третє місце на дострокових виборах.

В останній місяць передвиборчої агітації представники «Самопомочі» практично не сходили з ефірів програм каналу «1+1», який належить Ігорю Коломойському. Більше того, практично в останній день агітації, на політичному ток-шоу «Право на владу», що виходить на «Плюсах», закадрове голосування глядачів зробило Ганну Гопко лідером дискусії. Молодий кандидат в депутати несподівано набрала понад 50% підтримки аудиторії, залишивши більш досвідчених конкурентів далеко позаду.

Натомість двері до «головного каналу країни», «Інтера», який контролюється опонетами Коломойського - панами Фвртшем і Льовочкіним, для «Самопомочі» були закриті. Більше того, «Інтер» завзято «мочив» відносно нову партію, як і інші політичні проекти, яким відверто симпатизував Коломойський і його ЗМІ.

Березюк категорично заперечує прив’язку партії до дніпропетровського мільярдера-губернатора, дещо наївно пояснюючи прихильність ЗМІ олігарха до його політичної сили. Радник Садового запевняє, що Гопко приходила на ефіри «плюсів» «за безплатно», тільки тому, що її цікаво слухати. «Ви ж розумні хлопці і дівчата… Запрошують тому, що це цікаво? Береш і ідеш… «Плюси» запрошували, от ми і приходили. Що, потрібно було не іти, щоб ви не подумали, що це Коломойський?...», - обурюється Березюк.

Однак ще одним опосередкованим аргументом на користь версії війни за електорат між олігархами можуть слугувати соцопитування, проведені на виході з дільниць. Так, за результатами екзіт-полу, який готували на замовлення телеканалу «Інтер» «Соціальний моніторин» та Інститут соцдосліджень ім. Яременка, «Самопоміч» отримала найнижчий результат - усього 11% підтримки. В той час, як, приміром, Національний exit-poll чи опитування на виході компанії TNS на замовлення «Стідії «1+1» дали партії Садового 13,4% і 12,5% відповідно.

Тим часом лідери нової парламентської політичної сили вже впевнено говорять про свої перші кроки у парламенті. Вони заявляють про необхідність позбавити депутатів недоторканості, відмінити квотний принцип формування уряду, а також наполягають на продовженні люстрації, що розпочалася в країні. Одним з генераторів цього процесу був представник партії «Воля», №13 у виборчому списку «Самопомочі» Єгор Соболєв. «Наші пріоритети – люстрація, ухвалення бюджету на наступний рік та відміна квотного принципу (у формуванні уряду). Головними мають бути не посади, а рішення, цінності, навколо яких об’єднуватися», - прояснив він «Главкому» наміри партії, яку тепер представлятиме в парламенті.

Несподівано у штабі партії у виборчу ніч з’явився відомий шоу-мен, художник і кандидат в народні депутати у 91-му виборчому окрузі, що на Київщині, Сергій Поярков. «Якщо б ваш прапор і пару біл-бордів…, - із сумом розпочав він. - Я нарешті зрозумів, як все робиться!». Поярков щиро жалкував, що не заручився підтримкою партії, що піднесла сюрприз за підсумками виборів.

Однак помітивши пресу, художник, що ніяк не може стати політиком, став обережнішим. «Наразі нічого не знаю про свої результати, все пізніше буде, я ненадовго забіг, вже їхатиму», - відрізав Поярков, явно не бажаючи повідомляти про свій програш в окрузі.

Між тим, без 5 хвилин нові депутати продовжували розмірковувати над майбутнім. «Першочерговим для нас є зміни до закону про місцеве самоврядування, які розширять повноваження місцевих громад. Принаймні я займатимуся саме цим», - сказав «Главкому» Ярослав Маркевич. Однак задля реалізації всього вище озвученого потрібно створити коаліцію. 13%, які малюють «Самопомочі» соціологи, мають конвертуватися в більш як 30 депутатських мандатів у новій Раді, не рахуючи «мажоритарників».

Керівник виборчого штабу «Самопомочі» Олег Лаврик, який є №12 виборчого списку, назвав 4 кандидати по мажоритарних округах, які або перемагають, або ведуть запеклу боротьбу з фальсифікаціями у своїх округах, тобто можуть поповнити лави майбутньої фракції своєї партії в парламенті. Це Ірина Подоляк (округ №116, Львівщина), Василь Кіндій (округ №84, Івано-Франківщина), Артем Стельмашов (представник партії «Воля», округ №222, Київ) та Ольга Омельчук (округ №189, Хмельниччина). Якщо вони стануть депутатами, фракція «Самопомочі» налічуватиме близько 35 парламентарів. Наступний етап після виборів – формування коаліції, а потім і уряду. Однак у «Самопомочі» і чути не хочуть про квотний принцип формування уряду. Мовляв, головним критерієм має бути професіоналізм претендента на посаду міністра.

«Будемо об’єднуватися, якщо у інших фракцій буде бажання робити професійний уряд», - не конкретизуючи пояснив «Главкому» партійні пріоритети Олексій Скрипник. Важлива «не пропрезидентська, а проукраїнська коаліція», - не менш абстрактно на правах лідера додала Ганна Гопко.

Такі сміливі і однозначні заяви можуть бути свідченням того, що «бронзовий» призер парламентських перегонів не поспішатиме брати участі у формуванні нових більшості і уряду. Розуміння того, що партія не здатна серйозно впливати на ситуацію в парламенті дозволяє партійним лідерам говорити про власні правила, які вони хотіли би запровадити для всієї Ради.

«Ви ж бачите, які мажоритарними проходять. На жаль, вони не дадуть нам цього зробити (взяти участь у формуванні нової виконавчої влади»)», - пояснив в коментарі «Главкому» №7 партійного списку, командир групи інформаційної війни добровольчого батальйону «Донбас» Павло Кишкар. Він також висловив сум з того приводу, що партія, згідно із незалежними соціологічними опитування набирає менше, ніж внутрішня соціологія, яка начебто давала «Самопомочі» 18,5% підтримки. «Цим я розчарований, як розчарований і тим, скільки набрав «Опозиційний блок», - зізнався «донбасівець».

Однак такий результат партії все одно кращий за той, який міг бути, якби Андрій Садовий пристав свого часу на пропозицію Блока Порошенка увійти до списку. Про існування такої пропозиції розповів «Главкому» колишній чиновник Львівської міськради, один з керівників місцевої ТРК «Люкс» Остап Процик. Він разом із Олегом Лавриком, Андрієм Садовим і Олегом Березюком займалися розвитком партії «Самопоміч» з дня її заснування. Міського голову Львова узагалі вважають батьком «Самопомочі». Однак сам він лиш формально бере участь у цьогорічних виборах, балотуючись на непрохідному 50-му місці списку. Хоче допрацювати мером у Львові. Однак перед виборами відбулася спроба схилити чиновника до великої політики. «Садовому надійшло запрошення увійти (до списку окремо), але він відмовився», - сказав Процик. Як виявилося пізніше, це було вірне рішення.

Протягом всієї виборчої кампанії партії вдалося зібрати 26 млн гривень, заявила Ганна Гопко. В той же час ані Гопко, ані її соратники по партії поки що не розкривають джерел цього фінансування. Як каже Березюк, ані Садовий, ані Мірошніченко (віце-президент Української зернової асоціації, член партії «Воля»), ані інші члени «Самопомочі» зовсім не бідні люди, в чергове підкреслюючи, що Ігор Коломойський до його партії немає ніякого відношення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: