Виборчого кодексу не буде. Буде мажоритарка

Виборчого кодексу не буде. Буде мажоритарка

Джерела «Главкому» дають 100%, що пропорційна система виборів буде змінена.

Поки політики ще публічно дискутують, як будуть проводитися наступні парламентські вибори, влада вже ухвалила рішення повернутися до мажоритарки. Незважаючи на те, що глава фракції ПР Олександр Єфремов заявляє про розробку і швидке ухвалення Виборчого кодексу, а представник Президента в ВР Юрій Мірошниченко говорить запровадження системи відкритих списків, ці питання в потрібних коридорах вже навіть не обговорюються. Нові правила гри ухвалять у вигляді нової редакції закону про вибори народних депутатів, а обиратимуть депутатів в жовтні 2012 року за змішаною системою – 225 нардепів за списками, а решту – в 225 мажоритарних округах.

Реагуючи на критику Європи щодо виборчих порушень в Україні, Янукович ще восени пообіцяв покінчити з практикою змінювати «правила гри» напередодні голосування. Мовляв, саме цим пояснюються недоліки проведення місцевих виборів, і такого більше не буде. Тоді він стверджував, що в Україні з’явиться новий Виборчий кодекс, і висловив побажання, що треба запровадити змішану систему на парламентських виборах.

2 листопада 2010 року Віктор Янукович навіть створив окрему Робочу групу з питань удосконалення законодавства про вибори й доручив Олександру Лавриновичу до 1 травня 2011 року підготувати нове законодавство.

Згодом бравада Президента щодо ухвалення аж цілого Виборчого кодексу почала зникати, і вже міністр юстиції заговорив про окремий закон про вибори народних депутатів. Повідомлялося, що навесні його подадуть на розгляд Верховної Ради. Деталі цього документу були невідомі, хоча Лавринович підтвердив, що скоріше за все, запровадять таку «бажану» для Президента змішану систему виборів. Можна багато говорити про плюси й мінуси такої системи, проте зауважимо головне – коли Віктор Янукович схвалить повернення до мажоритарки, то нагло й цинічно обдурить власного виборця. Ще рік тому він давав залізобетонні обіцянки, й навіть виділив це в окремий розділ програми «Україна для людей», - запровадити відкриті списки виборів народних депутатів.

Та й Венеціанська комісія прозоро натякнула Україні, що відкриті списки для нас могли би стати непоганою виборчою системою, а вже розроблений парламентський Виборчий кодекс мав би стати основою для реформування законодавства.

Зважаючи на президентські передвиборчі обіцянки, а також останні заяви видних регіоналів, здавалося, що не все вже з’ясовано з майбутньою виборчою системою. Адже напередодні Юрій Мірошниченко, нардеп від Партії регіонів та представник Президента в парламенті заявив журналістам, що питання виборчої системи ще актуальне. Більше того, на його думку саме відкриті списки мають всі шанси бути впровадженими в Україні.

Олександр Єфремов також авторитетно заявив, що у Партії регіонів прогнозують ухвалення саме виборчого кодексу вже на поточній сесії парламенту, тобто, до липня 2011 року. Більше того, за його даними документ «вже практично підготовлений і проходить експертні оцінки». «Як тільки він буде зареєстрований у Верховній Раді, а ініціатором виступає Президент, депутати одразу візьмуть його в роботу. Я думаю, що впродовж цієї сесії ми виборчий кодекс приймемо», - казав Єфремов.

Якщо документ практично підготовлений, то хотілося б дізнатися, що ж таки в кінці-кінців нам запропонують. Логічно, що коли глава фракції Партії регіонів обізнаний з його підготовкою, то в Робочій групі, яка його й розробляє, мають знати набагато більше.

Проте там, принаймні в не провладній її частині, про жоден вже напрацьований документ ще не чули. Наприклад, заступник голови ЦВК Андрій Магера, який справно ходить на засідання Робочої групи, навіть ніяких натяків на проект закону ще не бачив.

«Робоча група не працює з текстом законопроекту і не говорить про окремі статті, там говорять тільки про концептуальні питання. Тексту законопроекту я не бачив. З тих дискусій, які ми ведемо, виглядає так, що його поки ще немає і до кінцевого документу далеко. Нас би мали хоча б тоді з ним ознайомити…Звичайно, я не можу виключати, що законопроект вже десь розроблений, а ми тільки деякі моменти дискутуємо, проте і стверджувати про це теж не можу. Важко зараз передбачати, що з напрацьованого щось потрапить в текст законопроекту, і чи взагалі щось потрапить. Це відомо дуже вузькому колу осіб», - розповів «Главкому» член ЦВК.

Про міфічність якогось напрацьованого документу стверджує й нардеп від НУНС Юрій Ключковський. Він також брав участь у дискусіях на Робочій групі, проте нічого конкретного там ще не чув.

«На засіданнях Робочої групи ідуть дискусії. Минулого разу говорили про територіальну організацію виборів: утворення дільниць та виборчих округів. Також обговорювали питання фінансування виборчого процесу. На наступному засіданні Робочої групи 18 лютого маємо розглядати питання агітації та спостереження. Але я ще жодного готового документу не бачив», - розповів «Главкому» Юрій Ключковський. Депутат не приховує, що напрацювання Робочої групи взагалі можуть нікого не цікавити, і сама ця робота може ніяк не вплинути на кінцевий законопроект.

«Пан Лавринович досить чітко сказав, що група обговорить, а сам Президент вже вирішить, що будуть вносити до закону. Якщо документ треба напрацювати до кінця року, то часу ще багато, але якщо останній термін травень, то вже хотілося б бачити підготовлений документ. Якщо нам його на останньому засіданні покажуть і скажуть влаштувати «одобрямс», без обговорення і можливості вплинути на його зміст, то це зовсім не цікаво», - визнає нашоукраїнець.

Тим дивніше, що Володимир Пилипенко, близький до замглави Адміністрації Президента Андрія Портнова депутат, визнає, що документ є і скоро буде представлений.

«На засіданнях Робочої групи ми проговорюємо всі етапи виборчого процесу. Вже скоро будемо виходити на певну модель виборчого закону. Можу підтвердити, що документ вже майже готовий, хоча остаточного законопроекту немає. Зараз ми проробляємо всі дискусійні питання. Ще рано говорити про конкретні процедури етапів виборчого процесу, це ще тема для дискусій на Робочій групі. Дуже багато роботи зроблено, тому скоро буде кінцевий результат. Судячи з динаміки роботи групи, думаю до травня закон про вибори народних депутатів буде готовий», - розповів «Главкому» Володимир Пилипенко. Зважаючи, що Андрій Портнов зазвичай бере участь у розробці важливих законодавчих ініціатив Банкової, обізнаність Пилипенко не дивує.

Всі опитані «Главкомом» члени президентської Робочої групи сходяться в тому, що вже є 100% рішення про змішану систему виборів й ухвалення нового закону про вибори народних депутатів, а не всього Виборчого кодексу.

«Членів Робочої групи поставили перед фактом, що є політична позиція Президента проводити парламентські вибори за змішаною системою. Віктор Янукович сам це озвучив на першому засіданні групи. Тобто, нам сказали, що це навіть обговорювати не треба. Поки мова на робочій групі йшла тільки про законопроект про вибори народних депутатів, до Виборчого кодексу ми ще не дійшли», - говорить Андрій Магера. А Володимир Пилипенко підтверджує – «Дійсно, щодо змішаної системи виборів рішення є. Найпершим завданням у нас стоїть завдання зробити нову редакцію закону про вибори народних депутатів».

Соратник замглави Адміністрації Президента відмовляється говорити про інші деталі нового виборчого законодавства, проте зазначає, що остаточне рішення за Януковичем, який врахує думки Робочої групи. Також Володимир Пилипенко пообіцяв, що в новому законопроекті будуть обов’язково враховані останні рекомендації Венеціанської комісії.

Єдине, про що зараз можна говорити зі стовідсотковою впевненістю, що Віктор Янукович таки порушить свою чергову виборчу обіцянку й пристане на змішану пропорційно-мажоритарну систему виборів. Також зрозуміло, що найближчим часом ухвалять закон про вибори народних депутатів, а ідею Виборчого кодексу відкладуть на кращі часи. Все інше – загадка не тільки для простих громадян і журналістів, а й членів самої Робочої групи. Принаймні, тієї її частини, яка не знає потрібних входів на Банкову.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: