Бюджет-2010: розвиток чи виживання?

Бюджет-2010: розвиток чи виживання?

Першу сторінку бюджету прем’єр Азаров присвятив критиці уряду Тимошенко

Першу сторінку бюджету прем’єр Азаров присвятив критиці уряду Тимошенко, а далі – взяв на озброєння її ж методи ручного управління. Більше того, тепер Кабінет Міністрів на власний розсуд буде перерозподіляти кошти поміж статями та збільшувати дефіцит бюджету. Парламент просто усунули від цього процесу.

Про це в пресс-центрі «Главкому» говорили народні депутати Михайло Чечетов (ПР) та Павло Жебрівський (НУНС).

Михаил Чечетов: «В этом году заложено 28% на финансирование обороны, на образование и медицину - 15%»

Бюджет – это каравай, спекли - давайте резать. Но у нас сейчас не каравай, а булочка, стыдно даже ножом резать, нужно перочинным ножичком отрезать кусочки. Потому что на столе будет тогда, когда уродило. Так и в жизни, если экономика растет, то получается хороший бюджетный каравай, а если в прошлом году ВВП упало на 15,1%, если у нас, по оценкам МВФ, падение промышленности на 22%, машиностроения - на 44%, то у нас урожая нет. Прошлая власть все загубила, не с чего нам печь, надо по новой посеять, и только тогда наша булочка превратится в хороший каравай.

Но даже притом, что мы смогли спечь маленькую булочку, даже перочинным ножичком нарезая, старались максимально учесть потребности людей.

Нас сейчас критикуют: вы ж сами говорите, что надо идти на непопулярные меры. Для них это означает, что основная масса населения должна затянуть пояса, чтобы мы им не платили ни пенсий, ни зарплат, урезать медицину, и за счет этого поднимать экономику. Не будет так! Мы не позволим воровать и растранжиривать, тогда даже с этой маленькой булочки сумеем выплатить повышенные пенсии и зарплаты. Понятно, что не такие большие, как наши люди заслужили, но все равно пойдем на повышение.

В бюджет мы закладываем инвестиции: те кредитные ресурсы, которые мы получим с международных валютных организаций. Внешнеполитические шаги Януковича конвертировались в экономические дивиденды для страны. После ошеломляющей встречи с Бараком Обамой нам распахивают двери все банки, международные валютные организации: пожалуйста, берите кредиты. Причем, не сдавая национальные интересы. «Плюс» конвертация договоренности, ратификацию которой сегодня подписал Янукович, дает 40 миллиардов инвестиций. Это даст возможность растить экономический урожай.

Такого позора, как празднование 9 мая в Киеве в прошлом году, еще не было. Это был плевок со стороны власти в души солдатов победы, которые защитили нас от фашистов. Такого больше не будет. Мы отдадим должное нашим ветеранам. В бюджете по ветеранам, участникам, инвалидам войны к 65-ой годовщине Великой победы заложено в два раза больше, чем в прошлом году.

В этом году заложено 28% на финансирование обороны, на образование и медицину - 15%. Если мы не будем помогать этим сферам, нации не будет. Приведу пример, в Черниговской области селище Седнив рушиться школа, ей более ста лет. Где-то 3-4 года назад мы решили строить школу, Виктор Федерович тогда был премьер-министром. После досрочных выборов пришла Юлия Тимошенко: «Школы строить не будем». И закрыла все. Янукович еще, будучи кандидатом в Президенты, сказал: мы придем и достроим. Два года был перерыв, сейчас будем школу достраивать. Маленькая наша булочка, но все равно мы находим крохи на медицину, на образование, на создание защиты и на развитие.

Павло Жебрівський: «З 394,7 млрд.грн. трохи більше 33 млрд. – це бюджет розвитку, все інше – бюджет споживання»

Кожному бюджету я даю якесь визначення. В цьому документі я побачив, що 1 млрд. 300 млн. на корову виділяється грошей. Скільки корів на 1 січня 2010 року, так дотація і буде. Тоді я зрозумів, що цей бюджет називається «яловий»: ялова корова, це коли вона наче є, але ні телятка не має та й не доїться.

Я не є фанатом Юлії Тимошенко і був головним критиком її бюджету на 2009 рік, та якби Партія регіонів не продала свої 6 голосів, він би не був прийнятий. Те ж саме я робив і в 2009 році, коли це був не фаховий документ, а швидше агітка.

Якщо говорити по макропоказникам бюджету-2010, то з приводу 3,8% зростання ВВП можна погодитись. Це песимістичний прогноз, оскільки по першому кварталу ми отримали 5% зростання ВВП.

Щодо інфляції, то незрозуміло, звідки вона взятися. Із економічних тез я не отримав відповіді, чому цей показник на рівні 13,1%? Головний інфляційний удар мав би бути, якби було підвищення цін на газ для населення і цін на житлово-комунальну сферу, але в цьому бюджеті вони не передбачаються. Оскільки на сьогоднішній день буде власне зростання ВВП, не будуть проведені ті болючі реформи, про які говорить Михайло Васильович, то незрозуміло, звідки береться такий відсоток. При таких макропоказниках інфляція мала б складати приблизно 9%.

Крім того, дефіцит бюджету може збільшуватися стільки, скільки завгодно. Це не буде узгоджуватися не те що з Верховною Радою, а з бюджетним комітетом. Оскільки в цьому бюджеті передбачено 57, 7 млрд.грн. дефіцит, то зрозуміло, що це лише перша точка.

Коли ми почитаємо першу сторінку, то побачимо там критику популістичної політики пані Тимошенко. Погоджуюсь, тільки далі написано те ж саме. Думаю, що якби прізвище Азарова поміняти на Тимошенко, це був би однаковий бюджет.

На сьогоднішній день реформи можуть бути не тільки болючими, але справедливими. Говорять, що ціна на газ для населення підніматися не буде, та мала б бути ринкова ціна на газ, бо люди не платять більше 15% від свого доходу, все інше у вигляді субсидій доплачує держава. Таким чином, тут ніякого удару власне по соціально незахищеним верствам населення не було б, але «Нафтогаз» був би не дотаційним, а профіцитним, сплачував би податки. Те саме щодо житлово-комунальної сфери: у нас прийнято рішення, що 15% більше від доходу люди не мають платити, але тарифи мають бути обґрунтованими для того, щоб на сьогоднішній день це не був «тришкин кафтан». Це питання не того, що ми з бідних маємо щось поцупити, ми соціально незахищеним верствам маємо допомогти, а всім іншим платити ринкову ціну.

Я б просив своїх колег не спекулювати на ветеранах війни, а допомагати. Особливо після бійні позавчора, я думав, чому колеги і з Партії регіонів в тому числі, коли їм говориш економічно обґрунтовані речі, вони не розуміють? Та просто в багатьох із них совкова ментальність. Якщо ви говорите про проведення параду на День перемоги, то чому тут мають бути лише російські війська? Чому не запросити наших колег із антигітлерівської коаліції?..

Чому цей бюджет яловий? Було багато обіцянок від кандидата в Президенти Януковича по соціальним видаткам, але в бюджеті вони передбачені не в повному об’ємі і серйозно усічені. Обіцяли, що будуть підвищувати доходи людей із заробленого, але точок росту у цьому бюджеті я не побачив. Уявіть собі, що з видаткової частини 394,7 млрд.грн. трохи більше 33 млрд. – це бюджет розвитку, все інше – бюджет споживання.

Насправді, якщо говорити про школи та все інше – трохи більше трьох мільярдів передбачено на соціально-економічний розвиток областей. Це взагалі копійки.

Говориться сьогодні про зростання в 15% надходжень на медицину та освіту, та візьміть і відніміть 13,1% інфляції і ви побачите, що як такого зростання немає. Фактично зафіксовано те, що було в 2009 році, коли безумовно було серйозне падіння ВВП. А зараз ми навпаки маємо зростання. Тобто додайте 13,1% плюс 3,7% зростання ВВП ви вийдете на 16,8%. А показують тільки 15% зростання.

Якщо говорити про Міноборони, то дійсно по ньому в минулому році був провальний бюджет, але і сьогодні фактично із 8,9 млрд. грн. маже 7 мільярдів - це бюджет споживання. Фактично на закупівлю озброєння і на ремонтні роботи лишається менше 3 млрд. грн. - це не дозволяє посилити оборону в країні.

Бюджет-2010 - це спроба в ручному режимі достатньо серйозно регулювати економіку ще більше, ніж Юлія Тимошенко. Перерозподіли із статті до статті в усі роки мав затверджувати як мінімум бюджетний комітет. В цьому законі про бюджет передбачено, що це здійснює Кабмін і Верховна Рада в цьому не бере жодної участі.

Мало того, передбачена досить цікава норма в шести статтях, за якою соціальні видатки будуть здійснені тільки в межах передбаченого фінансування. Зокрема, якщо раніше чорнобильці, коли їм не платили за чисті продукти чи оздоровлення, звертались до суду, посилаючись на базовий закон по Чорнобильській катастрофі, тоді з єдиного казначейського рахунку їм списували гроші. В цьому бюджеті передбачено, що помісячний розріз передбачає тільки певне виділення суми, і якщо вона використана, то більше ніхто не має права звертатися до суду з цього приводу. Згідно із законом про бюджет, суд не має право приймати рішення на користь людини, яка насправді не отримала цих коштів.

Тобто, якщо говоримо по чорнобильцям, то там передбачено лише 25 млн.грн. тільки на переселення і на виплату за те, що люди позбулися своїх осель. Це найменша цифра, яка була в усіх бюджетах, в тому числі і провальному минулорічному.

Кожен бюджет мав би мати якісь прориви: або соціальний, або економічний, або гуманітарний. Цей бюджет яловий – він нічого не дає і нікому добре не робить: ні людям по соціальному захисту, яким обіцяли збільшення пенсій та зарплат, ні економіці.

Знову залучати кредити та спрямовувати на розігрів економіки не передбачено, тому що це мало б бути зараховано у доходну частину бюджету і мали визначатися хоча б напрямки, куди ці кошти буде спрямовано.

Я достатньо критично проаналізував і 2005-й, і 2009 рік, інші роки, і зрозумів єдину річ. Якщо перший Президент Леонід Макарович не знав, що з цією державою робити. Леонід Данилович - чесна людина - запитав, що вам потрібно побудувати, я побудую. Прийшов Віктор Андрійович - не знав, що робити. Прийшов Віктор Федорович – не знає, що робити, куди і як рухатися. Є загальні гасла, є бажання підпорядкувати, але найбільше мене турбує встановлення в країні диктатури.

Жодний документ, жодний закон, який зачіпає кожну сім’ю, національну безпеку, не піддається системному розгляду, не обговорюється, а просто приймається тільки тому, що так сказав цар. Бійтесь цього! Суть не в поганій чи хорошій опозиції, а в тому, яке суспільство ми отримаємо.

Ви зрозумійте, що цей бюджет від корки до корки прочитав я, можливо, ще 5-7 чоловік з Верховної Ради. Думаю, що 70% його не отримували, а відсотків 25 його не відкривали, але проголосували в першому, другому, третьому читанні і в цілому цей закон, який є фінансовою конституцією для всієї країни та кожної людини. Якби там було написано, що буде розстріляно людей і на це виділено кошти, можна було б проголосувати за все це, якщо ти не дивився і не знаєш, за що голосуєш.

Михаил Чечетов: Я согласен с коллегой, что мало, но жить то надо. И образование, и здравоохранение должно жить.

Мы - Партия регионов - очень доверчивые, особенно мы верим женщинам. Мы на Юлию Владимировну, как на Бога смотрели и верили, когда она перед вторым туром рассказывала, что у нас все растет, денег куры не клюют и т.д. А когда пришли, оказалось, что там финансовая яма, у которой дна не видно. А как же нам строить бюджет, находясь в этой яме?

Мы сейчас больны. Экономику надо лечить и расти. Если чемпион мира по тяжелой атлетике получил травму, то он железо не поднимает, не тренируется. Он кушает витамины, поправляется и потом потихонечку начинает тренироваться и работать на результат. Так и нам сегодня этим антикризисным бюджетом надо чуть-чуть поддержать людей, а дальше все пойдет в рост.

По поводу того, что Виктор Янукович не знает, куда идет. Мы знаем, ведь четко было сказано: через десять лет Украина будет в двадцатке промышленно развитых стран мира.

По поводу того, что мы не демократы. Мы не согласимся с тем, чтобы палкой всю оппозицию загоняли в одно оппозиционное стадо - это как раз совковый метод. Это не демократия, в Европе так не делают. Чтобы защитить право каждого, мы приняли закон, в соответствии с которым в парламенте разрешается много оппозиций. Мы против совка – мы за демократию.

Павло Жебрівський: Я б хотів звернутися до тих людей, які будуть жити по цьому бюджету, особливо до приватних підприємців, до бізнесу. Люди добрі, ви покинуті напризволяще, і спасіння утопаючих справа рук самих утопаючих. Жодних відповідей з приводу напрямку розвитку економіки цей бюджет не дає, а ставить ще більше питань. Там, де ручне управління, як і в минулому році було, є крадіжка з бюджету.

До речі, якщо є факти зловживань екс-прем’єр-міністра та міністрів, то є Генпрокуратура та СБУ, МВС, підконтрольні Партії регіонів, тож перестаньте робити гучні заяви, і врешті-решт посадіть когось.

Михаил Чечетов: Для того, чтобы нас упрекнули в каких-то политических расправах? Международные эксперты скажут о глубине финансовой ямы, какие векселя лежат в яме, куда поуходили деньги. Не из наших уст это прозвучит.

Плохая Европа, американцы плохие, потому что поддержали разумный поступок Януковича по подписанию договора по Черноморскому флоту. Так же нельзя…

Чи може уряд та Президент вплинути на командування Чорноморського флоту, щоб вони виконували екологічні закони нашої держави?

Михаил Чечетов: Конечно, с друзьями можно договориться обо всем, что угодно. Руководство или командование Черноморского флота в Севастополе никогда не будет что-то делать в ущерб экологии и интересам Украины.

Скільки виділено коштів на аграрний сектор?

Михаил Чечетов: В бюджете увеличена государственная поддержка АПК, которая составляет 27,1 миллиарда гривен, что на 18,3 больше, чем в предыдущем. Сейчас нельзя смотреть на абсолютные цифры, нужно смотреть на соотношение и тенденцию. Раньше завозили хлеб, а сейчас начали завозить сахар, картошку и молоко. Не будет такого позора. Мы возродим АПК и Украину как житницу.

Кроме того, будут частные инвестиции. Ведь частный инвестор придет тогда, когда спокойно и стабильно, когда есть власть, есть с кем разговаривать. Сейчас у нас крепкая единая власть, которая говорит одним государственным голосом позиции защиты интересов государства.

Павло Жебрівський: Міністерству аграрної політики України передбачено 7 млрд. 242 млн. 484 тис. 600 грн. Із них 5 млрд. 16 млн. 106 тис. 100 грн. – на утримання апарату. І тільки більше 2 млрд. - на розвиток та підтримку аграрного сектору. Із тих дотація на одну корову, наявну на 1 січня 2010 року, 1 млрд. 350 мільйонів. Інших дотацій особливих не передбачається, на компенсації по кредитам не передбачається, і якщо говорити про розвиток АПК, то в цьому бюджеті немає жодних питань з приводу серйозної підтримки.

Аграрний фонд передбачається формувати із Спецфонду. Те зерно, яке буде продано із Аграрного фонду поповнюється за рахунок тих обігових коштів. Там є проблеми. В минулому році уряд компенсовував ПДВ зернотрейдерам якраз цим зерном. Фактично на сьогоднішній день мені невідома ревізія з приводу того, скільки врешті-решт в Аграрному фонді є грошей. Скільки він отримає для підтримки та закупівлі зерна і буде в наявності ресурсу, цей бюджет відповіді, на жаль, не дає.

Михаил Чечетов: Мы воспринимаем критику.

Когда принимали бюджет, Литвин спрашивал, есть ли в зале предложения и дополнения. Не знаю, может быть, они не сориентировались, но никто ничего не предлагал, поэтому проголосовали. Но коль сегодня вопросы появились, пройдет квартал или полугодие, можно будет скорректировать.

Павле Івановичу, ви сказали, що цей бюджет фактично встановлює право Кабміну в ручному режимі регулювати економіку. Які для цього закладені можливості?

Павло Жебрівський: Перше, перерозподіл видатків із статті на статтю відбувається без погодження з бюджетним комітетом. Це вперше за вісім років, скільки я в парламенті. Це значить, що уряд визначив себе вищим над законодавчим органом влади.

Друге те, що ті видатки, які повинні бути забезпечені згідно базових законів, обмежаться тільки рівнем фінансування, яке передбачене цим бюджетом.

Третє, це те, що уряд без погодження з Верховною Радою може збільшувати об’єм дефіциту бюджету і запозичень, не узгоджуючи це із законодавчим органом влади. Так встановиться диктатура по всій вертикалі і навіть опозиція не зможе донести до суспільства те, що робить уряд на своєму засіданні.

Пане Михайло, ви говорили про реформи, інновації та інвестиції. Експерти з економічних питань кажуть, що у цьому році реформ може не бути взагалі. Чи будуть реформи і які саме?

Михаил Чечетов: Это антикризисный бюджет, то есть мы должны подхватить падающую экономику, которая котилась со скоростью 15,1% ВВП. Стабилизируя ситуацию, мы заложили инновации.

«В проекті Державного бюджету на 2010 рік на державну підтримку інноваційних та інвестиційних проектів, в тому числі з підвищення енергоефективності та енергозбереження, передбачено 2,7 мільярди гривень».

Социально поддерживая людей, мы закладываем основу для мощного рывка в следующем году. Следующие бюджеты будут сориентированы на инвестиционно-инновационную модель.

Реформы состоят в том, что мы окажем поддержку нашим приоритетным отраслям – судостроению, авиационной промышленности. На следующий год мы будем с новым Налоговым кодексом. Необходима серьезная реформа в нефтегазовом комплексе и мы оздоровим его. К концу года мы выведем «Нафтогаз» на нулевой баланс, он не будет убыточным.

Павло Жебрівський: Жодних реформ тут не передбачається. Те, що передбачено на інновації, це фактично по різним програмам. По енергозберігаючим технологіям і запровадження їх в ЖКГ також не передбачені серйозні кошти. Те, що ми збільшимо закупівлю газу, ще більше стримуватиме цей процес.

Щодо авіаційної промисловості. В минулому році уряд, при всій моїй критиці, зробив класну річ – надав гарантії на 3,5 млрд.грн., щоб авіпром почав запуск тих проектів, які робив. В цьому проекті передбачена часткова віддача кредитів. Серйозне фінансування авіапрому тут не передбачено.

Прослушав сказанное, напрашивается формулировка: сейчас есть бюджет выживания, а через восемь месяцев будет бюджет развития?

Михаил Чечетов: Мы должны подхватить население в социальном плане, стабилизировать экономику, а дальше от этого отталкиваться.

Як позначиться на вашому депутатському житті те, що в цьому році держава на утримання парламенту має витратити на 81 мільйон гривень більше?

Михаил Чечетов: Скажу правду, почему увеличилось финансирование по Верховной Раде. После ратификации оппозиция сожгла шашками пол сессионного зала, все поломали, - это же надо ремонтировать, с них теперь повысчитывали. Напаскудили, нагадили, поламали гнезда для вставления карточек, позаливали клеем, а потом свое паскудство прикрыли государственным флагом. Такого позора для флага еще не было. А говорят, патриоты, вышиванки надели. Поломали, попалили… и наверно на это и пошло увеличение. Плохо то, что все это будет выплачиваться с бюджета.

Павло Жебрівський: Опозиція вже заявила, що оплатить всі зі своєї заробітної плати. Жодного відношення до держбюджету це не буде мати.

Безумовно, з бюджетом Верховної Ради можна було б серйозно попрацювати. З економити гроші та не збільшувати під час кризи видатки на парламент. Але для цього потрібні були перше, друге та третє читання. Дивлячись на всі ці речі, я не бачу особливо великого зростання, бо якщо порахувати 13,1% інфляції, це не є зростання видаткової частини в співставних цінах.

В минулому році у нас було достатньо багато проблем із фінансуванням участі українського парламенту в ПАРЕ та ОБСЄ. По цим питанням треба збільшувати фінансування. Ми можемо і за власні кошти туди їздити, але головне, щоб у нас була можливість зробити відповідний внесок, бо нещодавно стояло питання про виключення України із цих міжпарламенских асамблей.

Так, є перекоси. Наприклад, на підтримку газети «Голос України» виділено 19 млн.грн. - це величезна сума. Думаю, що кожна газета була б щаслива, якби до її бюджету дотації із ВР складали 19 мільйонів.

Якщо зараз в країні криза, - а про це говорять і влада, і опозиція, - для чого витрачати 50 мільйонів на винагороди?

Павло Жебрівський: І в минулому році хотіли пробити питання збільшення нагород. Навіть якщо учаснику війни було 16 в 1945 році, їх залишилось дуже мало. Насправді цими нагородами хочуть нагороджувати всіх прирівняних: учасників війни в Афганістані та інших бойових дій. Це називається пір під час чуми. Безумовно, ветеранам, які справді воювали, треба подякувати та нагородити, дати серйозну допомогу, а не розширювати коло прирівняних до учасників і ветеранів війни.

Михаил Чечетов: Я недавно разговаривал с Герой Советского Союза, он сказал, что для них самое главное лекарство – наша память о них. Человек отдал жизнь, здоровье, а вы имеете право улыбаться, и задавать такие вопросы.

Павло Жебрівський: Насправді, щоб справжнім ветеранам, учасникам війни видати нагороди достатньо було б приблизно 17 млн. грн. Якраз справжніх ветеранів дивує, коли до їхнього рівня прирівнюють тих, хто не має жодного відношення до Великої вітчизняної війни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: