Антикорупційне бюро. Повне досьє на всіх фіналістів

Антикорупційне бюро. Повне досьє на всіх фіналістів

Що показали у своїх деклараціях люди, які хочуть очолити війну з корупцією

Конкурсна комісія Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) від сьогодні розпочинає співбесіди із претендентами на посаду директора Бюро. З-понад півтори сотні анкет, які дев’ятеро членів конкурсної комісії прийняли до розгляду, комісія шляхом голосування обрала 21 фіналіста для другого туру. Ці претенденти тепер спробують свої сили у третьому турі конкурсу.

Серед них практично усі мають юридичну освіту, дехто працював у США, Іспанії, Грузії і Ізраїлі. Як розповіли у коментарі «Главкому» члени конкурсної комісії Йосип Зісельс і Євген Захаров, до 6 березня Комісія планує завершити співбесіди, аби потім, після люстраційної перевірки шляхом голосування визначитися із 5-7 кандидатами, троє з яких увійдуть до суперфіналу і поборються за посаду директора НАБУ.

У меморандумі про економічну і фінансову політику, розробленого Урядом і підтримуваного МВФ містяться рекомендації, щоб Директор і члени НАБУ були обрані і призначені до кінця квітня. «Главком» зібрав інформацію про претендентів на керівну посади у новоствореній структурі.

На посаду голови Національного антикорупційного бюро України претендують, зокрема, Олег Березюк, який є соратником одного з нинішніх членів конкурсної НАБУ Віктора Мусіяки, народний депутат Блоку Порошенка Віктор Чумак, слідчий Галина Климович, яка розслідувала справу з отруєнням Віктора Ющенка, заступник Генпрокурора, Головний військовий прокурор Анатолій Матіос, на банківських рахунках якого лежить 5,5 млн грн. Окрім того, в переліку є 36-річний радник Мустафи Джемілєва Дмитро Горячов, начальник Головного слідчого Управління СБУ Василь Вовк, а також молодий соратник Михаїла Саакашвілі Давід Сакварелідзе, який не володіє державною мовою попри вимогу Закону України Про державну службу.

-- Олег Березюк, 49 років, юрист

Працював тренером з легкої атлетики. Закінчив юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У середині 90-х працював помічником народного депутата Степана Хмари. З 1998 до 1999 рр. був радником Голови Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва. Стояв серед витоків партії «Вперед, Україно!», був заступником лідера партії, одного із нинішніх членів конкурсної комісії Національного антикорупційного бюро України Віктора Мусіяки. У 2002-2003 рр.. працював Головним консультантом Комітету Верховної Ради. З 2007 року і донині працює адвокатом, є головою громадської організації «Українське юридичне товариство».

Березюк вказав, що за минулий рік заробив 110 тис. гривень завдяки підприємницькій діяльності. Має квартиру 54 кв. м, автомобіль Mercedes-Benz 1992 року випуску, який оцінив у 48 тис. грн., на рахунках у банку претендент на посаду Директора Бюро, відповідно до декларації, тримає 10 тис. грн.

-- Михайло Власов, 56 років, юрист

Фаховий військовий. Закінчив школу у Кемерово, а також Кемеровське вище військове училище. Після здобуття Україною незалежності закінчив Львівський національний університет, здобувши фах юриста. З 1999 до 2002 років працював начальником юридичної служби командування Сухопутних військ України. Навчався в Академії Генерального штабу Бундесверу. Працював заступником, а також начальником Управління правового забезпечення Генерального штабу Збройних сил України. Має сина.

Власов задекларував за минулий рік лише премію у розмірі 7235 грн. Графа «зарплата» та «доходи родини» порожні. Претендент задекларував земельну ділянку розміром 6 соток, дачний будинок – 150 кв. м і гараж – 12 кв. м. Відповідно до наданих документів, він має також автомобіль Renault Koleos 2012 року випуску, проте вартість її у своїй декларації не вказав. В оголошеннях про купівлю-продаж автомобілів, що їх повно в Інтернеті, не складно відшукати, що ціна такого автомобіля на ринку не менше $20 тис.

-- Юрій Сухов, 44 роки, інженер-механік, юрист

Народився у Волгоградській області, РФ. Проте останні 27 років проживає на території України. У середині 90-х років працював дільничним інспектором МВС у Києві, а також на посаді заступника начальника слідчого відділу Залізничного РУ ГУ МВС України в Києві. На початку З 1997 р. до 2001 р. працював у Державній податковій адміністрації, зокрема на посаді першого заступника начальника Слідчого управління – начальника відділу розслідування особливо важливих справ. Після цього працював у Рахунковій палаті України на посаді заступника директора департаменту з контролю за дотриманням бюджетного законодавства. З 2010 року і донині займається підприємницькою діяльністю, є приватним адвокатом. З квітня 2010 року до жовтня 2014 року обіймав посаду президента ПП «Консалтингова компанія КНК» (Київ).

Незважаючи на те, що Сухов обіймав високі посади, за минулий рік він задекларував сукупний дохід всього 5,7 тис. грн. Між тим, члени його родини заробили, відповідно до поданих претендентом документів, 111 тис. грн. Сухов також задекларував три земельні ділянки, загальний розмір яких 20 соток, квартиру площею 21 кв. м, дачний будинок 78,6 кв. м. Претендент задекларував автомобіль Hummer 2007 р. випуску, ціна якого на рикну становить $25 - 30 тис. Сума банківських вкладень менша за 5 тис. грн. Окрім того, на членів родини кандидата записано три квартири – 31,4, 45,9, і 41,6 кв. м відповідно.

-- Варічєв Яків, 55 років, технік-електромеханік, юрист

Народився на Київщині, закінчив школу в Богодухові, на Харківщині. Закінчив Харківський електро-механічний технікум, а також прокурорсько-судовий факультет Харківського юридичного інституту, після чого відправився працювати до прокуратури міста Єнакієве на посаді старшого слідчого міської прокуратури. У 1988 році перебував у відрядженні в Азербайджані, де очолював оперативну-слідчу групу Генпрокуратури СРСР, яка розслідувала кримінальну справу про масові заворушення, за результатами якої 60 людей були засуджені. Як зізнався Варічєв, у 1989 році на нього у Єнакієвому було скоєно замах. 1990 - 1992 рр. до ліквідації прокуратури СРСР займався розслідуванням корупції на вищих ешелонах влади. З 1994 до 2003 рр.. через хворобу сина проживав в Іспанії, де очолював ТОВ «Український дім» (La casa ucraniana), яке займалося наданням допомоги українським іммігрантам. Після повернення в Україну займається адвокатською діяльністю індивідуально.

Розлучений, має чотирьох синів.

Претендент задекларував за минулий рік 600 євро. Має дві земельні ділянки, площею 2 га, загальною вартістю більше 1 млн грн. (за цінами 2002 року), а також житловий будинок площею 120 кв м і квартиру 125 кв м. Має цінні папери за кордоном, номінальна вартість яких 50 тис. грн. відомостей про наявність автомобілів не надав.

-- Галина Климович, 55 років, юрист

Галина Іванівна народилася у м. Яремча на Івано-Франківщині. З відзнаками закінчила школу, Чернігівський юридичний технікум за спеціальністю правознавство, а також Харківський юридичний інститут ім. Дзержинського. На початку 80-х років працювала у виконкомі Яремчанської міської ради. Як молодий юрист наприкінці 80-х їздила до Узбекистану, де проходила стажування. 1990 – 1993 рр. Працювала у прокуратурі Запорізької області на посадах помічника прокурора області та слідчим одного з районів обласного центру.

У 1993 році почала працювати у Генпрокуратурі на посаді слідчого з особливо важливих справ по Запорізькій і Дніпропетровських областях. У травні 2003 року була призначена на посаду головного слідчого в особливо важливих справах (ОВС) ГПУ, а у вересні того ж року на посаду старшого слідчого з ОВС. За словами Климович, вона звільнилася у квітні 2010 року через небажання виконувати незаконні вказівка керівництва ГПУ після обрання президентом Віктора Януковича. Відомою на всю країну ім’я Галини Климович стало завдяки розслідуванню справи отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка, яким вона займалася. Не в останню чергу через це навколо її ім’я було декілька гучних скандалів. Народний депутат минулих скликань Володимир Сівкович звинувачував Климович у незаконних прослуховуваннях відомих політиків і чиновників, численних допитах у тому числі по справі отруєння Ющенка. А ставленик Януковича, колишній заступник Генпрокурора Віталій Щоткін обвинувачував спробах не передавати йому матеріали отруєння Ющенка.

Климович задекларувала за 2014 рік 167 тис. грн. доходу, а також 76,6 тис. грн, які отримала минулого року її родина. Вона має дві земельні ділянки загальною площею біля 30 соток, квартиру 116,7 кв м, а також квартиру, що зареєстрована на рідних – 73,5 кв м. Чиновник зазначила, що члени її родини мають автомобіль 2006 року випуску, однак не вказала його марку і модель. Вона також задекларувала на банківських рахунках майже 609 тис. грн.

-- Наталія Савінова, 42 роки, юрист

Народилася у Києві. У 1986 році після закінчення школи навчалася на курсах комп’ютерної орфографії в Інституті кібернетики НАН України. З 1991 році працювала у загальному відділі Секретаріату Верховної Ради на посаді оператора комп’ютерного набору. Звільнилася у 1993 році через початок навчання на природничому факультеті Міжнародного Соломонового університету. У 2007 році на запрошення Держдепартаменту США проходила стажування на державній службі. У 2008 році почала працювати у Київській муніципальній колегії адвокатури. З 1998 році працює адвокатом, фахівець з кримінальних справ. З 2013 року заступник голови Ради адвокатів Києва. У своїй автобіографії Наталія Савінова також вказала, що у 2013 році стала лауреатом премії ім. Ярослава Мудрого за видатні досягнення в науково-досліджуваній діяльності у галузі правознавства.

Претендент задекларувала майже 100 тис. грн, зароблених у 2014 році, а також більше 90 тис. отриманих аліментів. Окрім цього, навпроти графи «інші види доходів» Савінова вказала суму у 60,6 тис. грн. Інформація про нерухомість претендента відсутня. Натомість вона вказала дві квартири у Києві, які зареєстровані на родичів загальною площею близько 125 кв. м. Претендент задекларувала також автомобіль Nissan Juke, 2013 року випуску, вказавши вартість автомобіля у 67,9 тис. грн. Має двох доньок.

-- Артем Ситник, 35 років, юрист

Народився у смт Компаніївка на Кіровоградщині, там же закінчив школу. Навчався у Національній юридичній академії України ім. Ярослава Мудрого. На початку 2000-х працював помічником прокурора Ленінського району міста Кіровограда, потім слідчим і старшим слідчим. У серпні 2008 року був переведений на посаду начальника слідчого відділу прокуратури Київської області. Звільнився у 2011 року за власним бажанням через «незгоду з політикою режиму Януковича, криміналізацією правоохоронних органів, згортанням боротьби з корупцією, абсолютним непрофесіоналізмом і ангажованістю режимом тодішнього прокурора Київської області Вітязя М.І.», - написав Ситник у автобіографії. Претендент на посаду також сміливо заявив, що має «досвід розслідування кримінальних справ будь-якої складності, будь-яких злочинів та щодо будь-яких службових осіб». Одружений, має сина.

Ситник задекларував за минулий рік 23,5 тис. грн., інші члени родини заробили 113 тис. грн. Дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна склав 218 тис. грн. Претендент також задекларував квартиру 82 кв м., його родині належить земельна ділянка площею 4 сотки у Криму, автомобіль Hyundai Elаntra, ціна якої на ринку становить не менше $16 тис.

-- Ігор Чудовський, 50 років, адвокат

Народився у Латвії. Проте до школи пішов у місті Щастя, на Луганщині. У середині 80-х закінчив Луганський педінститут за спеціальністю вчитель фізкультури. 21 лютого 2001 року отримав свідоцтво на право займатися адвокатською діяльністю. Заснував компанію «Чудовський і партнери». У 2008 р. став номінантом програми «Відкритий світ», пройшов стажування у США. 6 грудня 2013 невідомі спалили автомобіль юриста Lexus CX за, як каже сам Чудовський, ініціативу притягти до відповідальності Миколу Азарова за зрив підписання угоди про асоціацію з ЄС. Адвокат називає себе активістом громадської організації «Майдан». За це, як пише Чудовський, його навесні 2014 схопили бойовики і намагалися розстріляти. Проте він вижив, отримавши кульові поранення у груди. У грудні 2014 році очолив комісію міністерства аграрної політики та продовольства з перевірки ДП «Укрспирт». Нині працює на посаді директора департаменту правової та законопроектної роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України. Одружений, має двох повнолітніх дітей.

Претендент задекларував за минулий рік 53,5 тис. грн. загального доходу, Чудовський вказав, що має дві земельні ділянки загальною площею 35 соток, три квартири – 44 кв м, 55 кв. м і 206 м кв. Адвокат задекларував три автомобілі: «Москвич» 1985 року випуску, ВАЗ 2005 року і Citroen 2013 року, проте моделі не вказав. На рахунках у банках Чудовський тримає 330 тис. грн.

Заробіток членів його родини становив близько 295 тис. грн. Окрім того, два автомобілі Lexus зареєстровані на його дружину, проте їх вартість декларант не вказав.

-- Віктор Чепак, 55 років, пенсіонер

Народився на Закарпатті . Після закінчення школи і служби в армії працював водієм автобуса у Мукачевому. Закінчив Київську спеціальну середню школу міліції, працював інспектором карного розшуку Мукачівського РВВС УМВС у Закарпатській області. Після закінчення Київської вищої школи МВС працював оперуповноваженим карного розшуку Мукачівського РВВС. Дослужився до призначення керівником управління адмінслужби УМВС України в Закарпатській області. З 2005 до 2007 рр.. працював на посаді першого заступника начальника УМВС України в Львівській області, начальника кримінальної міліції. Одружений, має доньок.

Задекларував минулого року трохи більше 110 тис. грн. загального доходу. Інші члени родини заробили 208 тис. грн. Страхові виплати членів родини становили близько 150 тис. грн. Претендент задекларував три земельні ділянки, загальною площею 26 соток, житловий будинок 228,5 кв. м. В декларації Чепак зазначив, що не володіє транспортними засобами, натомість члени сім’ї або орендують, або мають у власності автомобіль Ford Mondeo, 2013 року випуску. У графі фінансові зобов’язання декларант вказав суму майже 55 тис. грн.

-- Дмитро Горячов, 36 років, економіст, юрист

Горячов має три вищі освіти – економічну, юридичну і диплом з державного управління. Закінчив Ужгородський державний інститут інформатики, економіки і права за спеціальністю «правознавство», Львівський інститут банківської Університету банківської справи НБУ за спеціальністю «банківська справа». Із відзнакою закінчив Національну академію державного управління, де здобув кваліфікацію магістра державного управління. Працював з 1999 р. юрисконсультом ТОВ «Гетьман» в Ужгороді. На початку 2000-х працював у Закарпатському центрі зайнятості, а також викладачем Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права. У 2004-2005 рр.. керував Львівською філією АБ «Брокбізнесбанку». Потім займав посаду начальника відділу договірної роботи та представництва інтересів у судах юридичного департаменту Державної митної служби України. З жовтня 2010 року працював заступником, а потім і начальником Служби представництва в судах Управління правового забезпечення СБУ. Є радником народного депутата Мустафи Джемілєва з правових питань, на громадських засадах.

За минулий рік претендент задекларував 123 тис. грн. доходу, з яких заробітна плата склала 112 тис. грн. Матеріальна допомога – 11 тис. грн, має дві квартири загальною площею 102 кв м.

-- Геннадій Друзенко, 42 роки, юрист

Закінчив Міжнародний науково-технічний університет, Центр правничих студій КНУ ім. Тараса Шевченка, магістр права. У 2004 році брав участь у підготовці щорічного послання Президента до Верховної Ради. Працював на посаді директора Центру європейського та порівняльного права Міністерства юстиції України. З 2004 до 2009 року працював на посаді віце-президента Інституту європейської інтеграції (м. Жешув, Польща). З літа 2014 року працює на посаді Урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики. Має дружину, доньку і сина.

Претендент задекларував 178,6 тис. грн. Має у власності земельну ділянку 9 соток, житловий будинок 82,6 кв. м, дві квартири, загальною площею 105 кв. м, а також гараж 39 кв. м. Дохід від викладацької діяльності склав 400 грн за рік. Сума банківських накопичень Друзенка – більше 30 тис. грн. Члени його родини заробили у минулому році 11,6 тис. грн. Окрім того, на членів родини зареєстрований автомобіль Cherry Jaggy 2008 року, вартість якого на ринку становить близько $4,5 тис.

-- Сергій Орел, 43 роки, юрист

Отримав середню освіту у Харкові в спеціалізованій школі французької мови. Навчався у Харківському державному університеті ім. Каразіна.

У 2000 році закінчив Школу права університету Ратгерс (Ньюарк), штат Нью-Джерсі. Доктор юридичних наук. Окрім цього з відзнакою закінчив Хантер Коледж у Нью-Йорку. Претендент зазначив, що має 15-річний успішний досвід із захисту клієнтів від звинувачень з боку IRS (Служби Внутрішніх Доходів США) щодо недоплати, або несплати податку на прибуток.

Працював у юридичній фірмі, яка спеціалізується на захисті інтелектуальної власності в США Fish & Richardson PC, англійській фірмі Simmons & Simmons, штаб-квартира якої знаходиться у Лондоні, нині працює адвокатом у юридичній фірмі Miskin & Tsui-Yip, LLP (партнер), Нью-Йорк (США). Має доньку.

Пан Орел передав до Комісії Антикорупційного бюро заповнену індивідуальну карту платника податків США Служби Внутрішніх Доходів США. Якщо вірити даним картки, то дані, внесені до неї, дотуються 2013 роком. Нинішній претендент на посаду директора НАБУ задекларував 82 тис. грн., зароблених 2 роки тому.

-- Федір Веніславський, 44 роки, юрист

Народився на Волині. Після завершення Олицької школи пішов працювати до колгоспу робітником будівельної бригади. У 1994 році закінчив з відзнакою Українську державну юридичну академію та поступив на навчання до аспірантури цієї ж академії на кафедру конституційного права. З 1992 р. до 2005 р. працював юристом у ТОВ «Ліга-три», ТОВ «Міжнародна юридична служба», очолював ТОВ «Клен», ТОВ «Юридичну фірму «Процес». У 2001 році за контрактом з Міністерством юстиції проводив дослідження правової системи України на замовлення Світового банку. Підготував більше 40 висновків за справами, що знаходилися у провадженні Конституційного Суду України. У 2003 році був призначений на посаду доцента кафедри конституційного права України Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, де нині і працює. Одружений, має двох синів.

За минулий рік задекларував 2,6 млн грн, квартиру 141 кв м, автомобілі Mercedes 2001 р. випуску та ГАЗ 1997 року випуску, без зазначення моделей і вартості. Претендент задекларував також цінні папери, номінальною вартістю 350 грн. Відповідно до наданої декларації, членам його родини належить квартира 59,7 кв. м.

-- Микола Сірий, 53 роки, юрист

Народився у Воркуті, в сім’ї шахтаря. З початку 70-х проживає на Миколаївщині. Закінчив Київський політехнічний інститут і Харківський юридичний інститут. Окрім того, завершив навчання в аспірантурі Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. Працював помічником прокурора Вознесенська (Миколаївщина), а також на різних посадах у Інституті ім. Корецького. З 1998 до 1999 рр. працював на посаді заступника голови Державного комітету України з питань розвитку підприємництва. З 1999 року і дотепер займає посаду старшого наукового співробітника Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. З 2001 року є керівником громадської організації «Юридичний клуб», а також членом Ради адвокатів Києва. Одружений, має сина.

За минулий рік кандидат задекларував 73 тис. грн. Земельні ділянки загальною площею близько 4,4 га, квартиру 87,7 кв м, інше нерухоме майно 24,4 кв м, автомобіль Honda Civik, 2007 року випуску, вартість якого на ринку не менша $11 тис. На рахунках у банках претендент задекларував 680 тис. грн. Члени родини заробили 127 тис. 561 грн, задекларували також спадщину, а саме нерухоме майно вартістю 172 тис. грн, дві квартири 51,7 кв. м, і 29,2 кв. м.

-- Віктор Чумак, 56 років, юрист, народний депутат

Народний депутат України VII та VIII скликань, член фракції Блоку Петра Порошенка. Народився у Хмельницькому, одружений. Закінчив вище артилерійське командне училище, Київський національний університет ім. Т.Шевченка за спеціальністю «правознавство». З 2000 р. працював у Державному комітеті у справах охорони державного кордону України. З 2012 року обраний народним депутатом у столичному мажоритарному окрузі, входив до фракції партії УДАР. У 2014 році виграв вибори у тому ж окрузі. Нині є заступником голови Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції.

Політик задекларував за минулий рік 279 тис. грн, дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна склав 80 тис. грн. У графі інші види доходів зазначив надходження 101 тис. грн. Чумак володіє земельною ділянкою 25 соток, житловим будинком 209 кв. м, двома квартирами, загальною площею 140,5 кв. м а також автомобілем Hyundai Santa Fe, 2014 року випуску вартістю 791 тис. грн. На рахунках у банках претендент на посаду директора НАБУ тримає 900 гривень. Його дружина, відповідно до наданої декларації, заробила за минулий рік 43 тис. грн, інші види доходів склали 13,2 тис. грн.

-- Василь Вовк, 55 років, юрист

Народився на Вінниччині. Одружений. У 1988 року закінчив Вищу школу КДБ. У 2007 р. отримав звання Заслужений юрист України. З 1988 до 2003 року працював на різних посадах в Управлінні СБУ у Вінницькій області. Після Помаранчевої революції працював у Державній митній службі України, де попрацював заступником голови з 2005 р. до 2007 р. Тоді це призначення пов’язували з близькістю Вовка до Петра Порошенка. У 2007 р. повернувся до СБУ, став першим заступником начальника Головного слідчого управління СБУ, коли Службу очолював Валентин Наливайченко. Після приходи до влади Віктора Януковича був звільнений зі своєї посади разом з Наливайченком. Знову повернувся до роботи в СБУ після утечі з країни Януковича. З 2014 року і донині працює на посаді начальника Головного слідчого управління СБУ. Має дружину.

Задекларував 236 тис. грн, будинок 39,8 кв м (спадщина), квартиру 107,8 кв м, гараж 24 кв м, земельну ділянку 17 соток. На рахунках у банках пан Вовк тримає близько 96 тис. грн. Його дружина задекларувала майже 50 тис. грн. Доходи від дивідендів (процентів) склали 7,7 тис. грн. На членів родини зареєстровані три квартири, загальною площею близько 190 кв м, автомобіль Lexus AX 270, вартість якого на ринку становить $50 - 60 тис.

-- Анатолій Матіос, 46 років, юрист

Народився на Буковині. Закінчив музичне училище, а також юридичний факультет Чернівецького державного університету ім. Федьковича за спеціальністю «правознавство». З 1997 року працював на різних посадах у прокуратурі Чернівецької області, в тому числі на посаді старшого слідчого з особливо важливих справ. З 2001 до 2004 року працював на керівних посадах у прокуратурі Херсонської області, серед яких посада прокурора Високопільського району. З 2004 року почав працювати у Києві на посадах заступника, а потім і начальника відділу за додержанням законів органами СБУ. З травня по грудень 2005 року відряджався на посаду заступника керівника Головної служби адміністративно-правової політики Секретаріату Президента України. З 2008 року в СБУ. Працював начальником Управління СБУ на Львівщині, а також першим заступником начальника ГУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинніст. «К». З 2014 року - заступник Генерального прокурора України, Головний військовий прокурор України. Одружений.

Задекларував 264 тис. дві земельні ділянки, загальною площею 1,6 га, квартиру 101,5 кв м, дачний будинок 182 кв. м, а також автомобіль Chevrolet Lacetti, 2005 року випуску, задекларованою вартістю 64 тис. грн. На рахунках у банках тримає загалом близько 5,5 млн 72 грн. Його дружина задекларувала майже 35 млн грн, з яких 300 грн – це дивіденди (проценти). Земельну ділянку 1,38 га, житловий будинок 518 кв. м, дві квартири 82,5 кв. м і 131 кв. м, а також іншу нерухомість площею 115 кв. м. відповідно до наданих документів, дружина має автомобіль Nissan X-Trail, 2008 року випуску, ринкова ціна якого становить близько $12,5 тис., на неї зареєстрований автомобіль ЗИЛ 1992 р. випуску, а також причеп контейнеровозу, 1985 року випуску.

-- Давід Сакварелідзе, 33 роки, юрист

Народився у Тбілісі. Закінчив Тбіліський держуніверситет, навчався в Університеті Св. Бонавентури у 2001-2002 рр. (США), університеті Тойо Гума Ітакура (Японія).

З 2002 до 2004 року працював у Міністерстві юстиції Грузії спеціалістом департаменту правової експертизи. 2004-2005 рр.. – старший радник служби з юридичних питань і відносин Адміністрації Президента Грузії. Після цього працював у юридичному департаменті мерії Тбілісі. У 2006-2007 рр. Пропрацював на посадах заступника начальника апарату в Генеральній прокуратурі Грузії, головним прокурором Тбілісі, а також першим заступником Генерального прокурора країни, з 2012 року був обраний до парламенту Грузії.

Претендент задекларував 37,4 тис. ларі, що в еквіваленті дорівнює близько 445 тис. грн, а також квартиру 100 кв м. Сакварелідзе у відомостях про фінансові зобов’язання вказав, що за минулий рік утримання майна за кордоном обійшлося йому у 27 тис. грн, сума погашеного кредиту склала 705 тис. грн., а також проценти за позикою – 300 тис. грн.

-- Геннадій Васюков, 39 років, юрист

Народився у Запоріжжі. У 1997 році закінчив юридичний факультет Запорізького інституту державного і муніципального управління. Пізніше у цьому ж інституті здобув спеціальність «менеджер організацій». На початку 2000-х закінчив Академію державного управління при Президентові України за спеціальністю «державне управління». Має ступінь кандидата наук з державного управління зі спеціальності «місцеве самоврядування».

У 1997 році працював на посаді Державного податкового інспектора юридично-методичного відділу ДПА Запорізької області. Через рік перейшов на посаду опоруповноваженого ДСБЕЗ УМВС України у Запорізькій області. Служив на різних посадах, у тому числі начальником відділу управління по боротьбі з корупцією в органах ДПА Запорізької області, а також заступником голови з питань аудиту. Працював директором з правових питань ТОВ «ТБ «Мегаполіс» (ТМ «Хортиця», «Шустов», «Благов», «Медовуха», «Ореанда»), член Спостережної Ради. З 2011 року і дотепер працює адвокатом, є керуючим партнером Київської юридичної компанії «Васюков, Остапик і партнери». Був членом Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, а також членом Громадської колегії при ДПА України, до 2010 року був позаштатним радником голови Запорізької ОДА. Нині є членом Громадської колегії при Державній Фіскальній службі України. Одружений, виховує двох доньок і сина.

Задекларував 1,6 млн грн, з яких дивіденди (проценти) – 646 тис. грн. Решта – дохід від підприємницької діяльності. На банківських рахунках претендент тримає 25 тис. грн.

Члени його родини заробили за минулий рік 65 тис. грн. Інші види доходів – 15,7 тис. грн. Житловий будинок – 379,9 кв. м, квартира – 313 кв. м, два паркомісця по 14,6 кв м. Автомобілі Lexus LX 470, 2006 року випуску, ринкова вартість якого близько $30 тис., Mercedes-Benz S 5004 ML, 2008 року випуску, ринкова вартість якого близько $40 тис., Toyota Auris 1,6 L 2011 року, вартість якої близько $16 тис., а також Mercedes-Benz ML 350 2013 року випуску, ринкова вартість якого становить близько $95 тис.

-- Вадим Меламед, 49 років, юрист

Народився у Сімферополі. Громадянин України і Ізраїлю. Має дружину і двох доньок. У автобіографії зазначає, що готовий у будь-який момент відмовитися від ізраїльського громадянства. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка, магістр права. Працював робітником на заводі Куйбишева у Сімферополі, юрисконсультом у підприємстві «Спорттовари» (Сімферополь). У 1992 році разом з родиною переїхав до Ізраїлю, де здобув кваліфікацію адвоката. З 1998 року і до сьогодні очолює юридичну організацію «Вадим Меламед, адвокати і нотаріус», яка працює як в Ізраїлі, так і в Україні. До своїх заслуг відносить заснування у 2012 році громадської організації «Кедру-нет», яка протидіяла корупції у владних структурах України, зокрема відчуженню кримських земель за часів президентства Януковича.

За минулий рік претендент задекларував зароблені в Ізраїлі в перерахунку на гривні 1,7 млн грн, квартиру 125 кв м, автомобіль Skoda Superb, 2013 року випуску, ринкова вартість якого в Україні становить близько $23,5 тис. На банківських рахунках за кордоном претендент тримає в еквіваленті 517 тис. грн. У графі відомості про фінансові зобов’язання Меламед зазначив, що в якості добровільного страхування перерахував минулого року 60 тис. грн, в якості недержавного пенсійного забезпечення – 77,5 тис. грн. Погасив основну суму позики (кредиту) в розмірі 145 тис. 350 грн, а також погасив проценти за позикою (кредитом) у сумі 48,4 тис. грн. Члени його родини заробили в перерахунку 483 тис. грн. Мають добровільне страхування на суму 30 тис. грн.

-- Віктор Гогоц, 41 рік, юрист

Народився на Тернопільщині. Закінчив юридичний факультет Університету Торонто, доктор юридичних наук. Здобув ступінь магістра юридичних наук в сфері міжнародного оподаткування та інвестицій, навчаючись в університеті Королеви (Queen’s University) у Торонто. Окрім того, отримав сертифікат спеціаліста з міжнародних прав людини Центрального Європейського Університету у Будапешті. У Чернівецькому державному університеті став магістром права.

На початку 2000-х працював у інвесторській групі Kingsdale Capital Corporation у Торонто, юристом у компанії Garfin Zeinderberg LLP, керуючим партнером юридичної компанії Hohots Watt LLP, яка займається захистом прав іммігрантів і біженців. Захищав клієнтів компанії у Федеральному трибуналі Канади.

Претендент надав декларацію за 2013 рік, в якій вказав загальний дохід, який складається із чистого прибутку. Він становив у гривневому еквіваленті близько 1 млн 360 тис. грн. Інформацію про нерухомість і інше майно претендент не надав.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: