Вибори в Київраду. Кого веде Тимошенко

Вибори в Київраду. Кого веде Тимошенко

«Батьківщина» викинула зі своїх списків «соратників Януковича», «російського банкіра», але залишила…

Публічна епопея із висуванням кандидатів в депутати до Київради від «Батьківщини» тривала кілька днів і завершилася 28 вересня близько 16:00.

Саме в цей час учора «Батьківщина» подала до Київської міської виборчої комісії остаточні списки кандидатів у депутати до Київради і кандидатуру на посаду мера столиці. Про це «Главкому» повідомив керівник міської організації партії Тимошенко Володимир Бондаренко.

Під час минулорічних позачергових місцевих виборах список «Батьківщини» критикували всі, кому не лінь. Кандидатами у депутати до Київради від партії Тимошенко були як скандальні забудовники (наприклад, Ваган Товмасян), так і люди Черновецького. Результат – повний провал, оскільки обранцями стали всього троє «тимошенківців». При цьому одного з них, Олександра Федоренка, згодом виключили з лав фракції «Батьківщини» у Київраді. До речі, ЗМІ півтора роки тому Федоренку разом з Юрієм Одарченком приписували керівництво тіньовим штабом партії "Батьківщина на місцевих виборах. Сьогодні начебто все прозоро, кажуть у партії. Координує місцеві вибори по всій країні Іван Кириленко, а списки затверджує особисто Юлія Тимошенко.

Та й цього разу не обійшлось без скандалу. Який, треба визнати, партія екс-прем’єра спробувала оперативно погасити.

Тиждень тому лідер Київської «Батьківщини» Володимир Бондаренко оприлюднив попередній список кандидатів до міськради. У ньому окрім колишніх нардепів, давнього адвоката Тимошенко Юрія Сухова, колишнього футболіста столичного «Динамо» Владислава Ващука опинилися вельми неоднозначні персони, які фігурували в корупційних скандалах, пов’язаних з попередньою владою. Зокрема, мова йде про колишнього воєнного аудитора Міноборони Максима Гольдарба, якого у пресі називали «правою рукою» Міністра Павла Лебедєва. Максим Гольдарб зв’язався із «Главкомом» і заявив, що усі обвинувачення, які звучать у ЗМІ проти нього, висмоктані з пальця, оскільки про нього не порушували ніколи ніхто не порушував жодної кримінальної справи. А зі списку «Батьківщини» його не виключали, це він сам відмовився балотуватися до Київради через те інформаційне сміття, яке з’явилося проти нього.

Так чи інакше, ЗМІ встигли розкритикувати такий список, назвавши його членів «агентами Кремля» і «людьми Черновецького».

«Це попередній список для того, щоб подивитися реакцію людей. В разі чого, є час змінити список до затвердження», - заспокоювали в розмові з «Главкомом» один із членів штабу партії Тимошенко за кілька днів до проведення конференції столичного осередку «Батьківщини».

У п’ятницю 25 вересня делегати столичної партійної конференції «Батьківщини» дійсно відсіяли частину людей, залишивши у списку 121 прізвище.

-- Без соратників Черновецького і Януковича. Але не всіх?

«Батьківщина» висунула своїх кандидатів у всіх 120 територіальних округах, які утворила ЦВК у столиці. Київську команду Тимошенко очолює перший номер, керівник столичної міської організації «Батьківщини» Володимир Бондаренко. По Деснянському районі ітиме заступник Бондаренка, діючий депутат Київради Тетяна Меліхова. Співорганізатор Майдану у Києві Ярослав Кучер балотуватиметься на цих виборах. Він певний час після революції був радником тоді ще голови КМДА Бондаренка, займався питаннями відновлення будівлі адміністрації.

Примітно, що «Батьківщина» дослухалася до критиків і викинула з остаточного списку не тільки Максима Гольдарба, а і колишнього голову правління ПАТ «Банк Русский Стандарт» і нинішнього голову правління Банку Михайлівський Ігоря Дорошенка.

Раніше ЗМІ також звертали увагу на присутність у списку соратників колишнього мера Леоніда Черновецького, зокрема Сергія Безуглого, який начебто має балотуватись в Голосіївському районі. Безуглий колись був №117 Блоку Черновецького на виборах, коли ця політична сила брала в них участь. В коментарі «Главкому» Володимир Бондаренко запевнив, що «тимошенківець» Безуглий не має жодного відношення до Безуглого, який був соратником Черновецького, оскільки нинішній соратник Юлії Тимошенко просто є повним тезкою Безуглого, який працював із «космічним» мером.

{1-}

Натомість в остаточному списку залишився Ваган Товмасян, який другий раз поспіль намагатиметься стати депутатом Київради за списками «Батьківщини», в Святошинскому районі Києва. Громадськості Товмасян відомий як фігурант будівельного скандалу. Ще у 2012 році столичні ЗМІ писали про незаконність вирубки зелених насаджень під забудову у районі станції метро Шулявська, у парку «Орлятко». Сама вирубка відбулася у 2009-му році. Однак конфлікт із громадськими активістами і місцевими жителями почався в далекому 2006-го року, коли в парку з’явилося кафе «Томас», яке належить, як з’ясували журналісти-розслідувачі, Вагану Товмасяну. Кілька років тому журналісти виявили ще один цікавий факт. У 2011 під час відкриття офісу Партії регіонів у Святошинському районі на урочистостях був присутній і Товмасян, який, до того ж, отримав у нагороду з рук регіоналів - срібний орден «Свобода і честь».

-- Екс-кандидат в президенти, «політики-пенсіонери» і їхні діти

Не обійшлося в списку «Батьківщини» і без «колишніх». Мова йде про екс-високопосадовців (міністрів, губернаторів і депутатів), які не покладають надію повернутись у владу. Так, київським депутатом намагатиметься стати Міністр ЖКГ (2007-2010 рр..) Олексій Кучеренко. Окрім того, у списках можна знайти колишнього першого заступник Голови Державної туристичної адміністрації, директора Київського технікуму готельного господарства Анатолія Матвієнка, тезки ще одного колишнього соратника Тимошенко, що тепер знайшов місце у Блоці Порошенка в парламенті.

Депутатами Київради спробують стати кандидат в президенти України 2004 року, народний депутат II скликання Микола Грабар, народний депутат VII скликання Андрій Павловський, а також його колега Олександр Чорноволенко. Останній, не потрапивши до Верховної Ради шукатиме політичне щастя у Києві разом із дружиною Людмилою Закревською, яка, до речі, є членом фракції «УДАР-Солідарність» у нинішньому складі столичної міськради і балотуватиметься на наступних виборах знову від партії влади. Кандидатом в депутати від «Батьківщини» стане і 28-річний Олександр Поживанов, син колишнього керівника Держкомрезерву і заступника міністра економіки Михайла Поживанова, що в часи Януковича переховувався від переслідування в Австрії.

-- Фігуранти корупційних скандалів

До списку потрапили не тільки діти, а й соратники Поживанова-старшого. Кандидатами в місцеві депутати Оболонський осередок «Батьківщини», як і минулого року, висунув Анну Свириденко, радника віце-прем’єра з питань екології, директора юридичної фірми «Добродія». Свого часу її обвинувачували у земельних оборудках, пов’язаних із виділенням землі, з використанням зв’язків у Держкомземі. Примітно, що Свириденко є чинний суддя Господарського суду Київської області Павло Горбасенко, який не підпав під люстрацію, хоча працює на своїй посаді з часів Януковича.

Інший висунутий партією «Батьківщина» претендент на депутатство Сергій Арутюнян, коли працював судовим виконавцем у Печерському суді, він фігурував у низці рейдерських захоплень. Окрім того, у відкритих джерелах можна знайти інформацію про те, як Арутюнян у Дарницькому районі Києва начебто намагався виконати судове рішення Ворошиловського суду Донецької області щодо реєстрації змін до статуту одного з підприємств у 2006 році. Тобто намагався «допомогти» виконати рішення суду, який не мав жодного відношення до столиці.

Проте, керівник столичного осередку «Батьківщини», кандидат на посаду Київського міського голови Володимир Бондаренко, всі обвинувачення у тому, що у списку залишилися скандальні претенденти на депутатство відкидає. «Ми і не думали Гольдарба ставити, про що ви говорите?... Окрім нього ми викинули (зі списку) представника банку Михайлівський, бо коріння цього банку може іти до російського прем’єра», - пояснив Бондаренко принцип, за якими «люстрували» претендентів на депутатство від «Батьківщини». За його словами, всі, хто наговорює на Анну Свириденко, займаються наклепництвом, а ті, хто критикує Товмасяна є людьми, які зрадили партію. «Це ті, хто пішов в інші політичні сили. Це «комплект», який пішов від нас разом з Федоренком», - пояснив Бондаренко. Щодо дій пана Арутюняна, то дії виконавчої служби, в який він працював «нагадують те, про що пишуть (ЗМІ), що він був рейдером, але він не рейдер, він просто був державним виконавцем судових рішень. Тому у когось могли виникнути такі підозри», - зазначив Бондаренко.

Відповідно до регламенту проведення виборів, до 30 вересня включно місцеві осередки партій можуть офіційно висувати кандидатів у депутати і мери. А вже 1 жовтня виборчі комісії мають ухвалити остаточні рішення про реєстрацію чи відмову претендентам в кандидати у депутати. Після цього самі кандидати за 20 днів до виборів, а саме до 5 жовтня включно, мають право передумати, відмовитися від балотування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: