Кличко і його ковчег. Кого мер веде у Київраду

Кличко і його ковчег.  Кого мер веде у Київраду

Проект партії влади на цих місцевих виборах має з десяток впливових акціонерів

В останні дні літа «Удар» як політична партія фактично погодилась на самознищення. Взамін на таку жертовність її лідеру, столичному меру Віталію Кличку запропонували очолити «Солідарність» - президентську політсилу. Вибір був не великим – Віталій Володимирович погодився. З того часу від «Удару» залишилась лише згадка про себе у створеному об’єднанні «Удар-Солідарність». Задачі, які стоять тепер перед Кличком – зберегти позиції у Київраді і переобратися мером.

Ще 21 вересня на партійній конференції БПП її делегати затвердили, як запевняють у партії, остаточний список кандидатів у місцеві депутати, який складається зі 121 прізвища. Окрім міського голови, який знову балотується на посаду мера і очолює список до Київради, серед претендентів на депутатство чимало відомих персон. Половина списку (48 осіб) - це депутати нинішнього складу Київради.

Офіційно виборчу кампанію «Удар-Солідарність» очолив перший заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» в парламенті Ігор Кононенко. Та за інформацію членів фракції БПП в парламенті, справжнім куратором кандидатів і виборчої кампанії Кличка є скандальний забудовник, екс-регіонал, а нині позафракційний депутат Київради Вадим Столар, відомий як бізнес-партнер Вагіфа Алієва, разом із яким вони звели скандальну будівлю поряд зі станцією метро «Театральна». За задумом ця будівля мала стати офісним центром, та під тиском громадськості її «пожертвували» під Музей Києва. Сам Столар цього разу вирішив не іти в депутати, натомість він пролобіюв до списку Порошенка-Кличка своїх людей.

-- Столар і його друзі

До пролобійованих Столаром можна віднести Владислава Михайленка, юрисконсульта ТОВ «Юридичної агенції «Шевчук та партнери». Михайленко був помічником депутата від Блоку Черновецького Віталія Лавриненка. А сам Лавриненко був офіційним спостерігачем від кандидата в нардепи Вадима Столяра, коли той балотувався до Верховної Ради у 2012 році. Свідчення цього містяться на сайті ЦВК. До того ж адреса приймальні Столара співпадає з адресою приймальні Михайленка. Свого часу останнього обвинувачували в причетності до захоплення книгарні «Сяйво», яка тривалий час не працювала. Але ніяких справ проти нього порушено не було. «Михайленко ще молодий хлопець. Я сумніваюся, що у 2006 році, чи коли там був конфлікт із «Сяйвом», він узагалі впливав на якісь процеси важливіші, ніж підготовка порядку денного», - відбілює колегу Володимир Прокопів, співголова фракції «Удар-Солідарність» у Київраді.

-- Молода команда, або Привіт від Леоніда Михайловича

Попри те, що Леонід Черновецький постійно проживає у Грузії, його «молода команда» продовжує впливати на політичні процеси у Києві. Окрім Столара-Михайленка з ім’ям екс-мера пов’язують ще ряд кандидатів у депутати до Київради, а саме директора ТОВ «Українська муза» Олексія Окопного, який раніше був помічником новоспеченого нардепа Сергія Березенка (входив в Блок Чорновецького), Олександра Пабата, підприємців Богдана Ганноха і Юрія Братищенка, а також Михайла Терентьєва (голову правління ВМГО «Молодіжний спортивний рух») і першого заступника КП «Київблагоустрій» Андрія Андрєєва. Останні двоє, як і ще один кандидат Олена Юранська, є помічниками екс-соратниці Черновецького Алли Шлапак, яка сама балотується від партії «Єдність» на чолі із ще одним екс-мером Олександром Омельченком.

Нині позафракційний Олександр Пабат уже 13 років є депутатом Київради. У 2010 році він навіть балотувався на посаду президента, проте набрав менше 1% голосів виборців. Пабат відомий як засновник спочатку громадської організації, а згодом політичної партії «Громадський актив Києва», яка пройшовши у міську раду тісно співпрацювала з одіозним Чорновецьким. У 2013 році політик отримав важку травму очей, внаслідок чого залишився незрячим. Проте політичну кар’єру не припинив. Минулого року він став переможцем місцевих виборів до Київради як кандидат-мажоритарник шляхом самовисування. Політик свого часу був фігурантом кількох земельних скандалів.

-- Рота Третьякова

Балотуються на нинішніх виборах до Київради вісім помічників народного депутата Олександра Третьякова: Олеся Зубрицька, Соня Карецька, Вікторія Муха, Олексій Михайлов, Наталія Гусєва, Сергій Олійник, Володимир Каретко та Ірина Савченко, яка є заступником директора ТОВ «Атек-Сервіс». До цього списку можна додати і прізвище Сергія Репецького, який працює юрисконсультом в цьому ж ТОВ. Олександр Третьяков є одним з найбільших акціонерів ТОВ «Атек-95» (30% акцій), яке є засновником у тому числі ТОВ «Атек-сервіс».

Окрім того, за списками президентської політичної сили в столиці балотується і колишня помічниця «любого друга» Олександра Третьякова, нинішній депутат фракції «Удар-Солідарність» в Київраді Наталія Чумакова.

-- Філія «Епіцентру» в Київраді

Є у списку і соратники колишніх регіоналів. Наприклад, двоє представників мережі гіпермаркетів «Епіцентр», власниками якої є подружжя колишнього регіонала Олександра Гереги та його дружини, екс-секретаря Київради, та подруги куми президента Оксани Білозір Галини Гереги. Сімейство впливових бізнесменів представляють у команді «Удару-Солідарності» заступник генерального директора ТОВ «Епіцентр К» Володимир Гончаров і його двоюрідний брат, юрисконсульт «Епіцентру» Олександр Гончаров.

-- Люди с біло-блакитним минулим?

До симпатиків команди колишнього президента Януковича можна віднести ще кількох кандидатів у депутати. У зв’язках із партією Януковича у Києві викрили нинішнього депутата Київради і кандидата до міськради наступного скликання, 31-річного Богдана Колодія. Рух «Чесно» віднайшов архівне повідомлення Святошинської районної організації ПР від 20 травня 2012 року про те, що політик разом із регіоналами начебто відвідав шкільний захід, привітав випускників Ліцею «Еко». Хоча офіційно в лавах регіоналів Колодій не перебував.

Співголова фракції «Удар-Солідарність» Андрій Странніков інформацію про зв’язки Колодія з регіоналами відкидає, називає її неправдивою. «Це якийсь фейк. Я особисто цю інформацію з’ясовував. Він з 2006 року (в опозиції), людина була в ПРП, потім в Блоці Кличка, потім в «Ударі» тощо. Тобто вона послідовно з нами», - запевнив Странніков в коментарі «Главкому».

Балотується на виборах і радник міського голови Богдан Баласинович. Примітно, що до того, як стати «ударівцем», він протягом 2003 - 2005 років був помічником міністра юстиції, регіонала Олександра Лавриновича. Із серпня 2007 року пішов на підвищення, став радником першого віце-прем’єра Миколи Азарова.

За списками «Удару-Солідарності» іде голова Шевченківської РДА Олег Гаряга. В «Ударі» цей політик і чиновник з 2010 року. Обрався депутатом від Шевченківського району за списками «ПОРИ». На наступних виборах опинився на прохідному місці «Удару», завдяки чому і став депутатом Київради. Подейкують, що саме в ті часи він був увійшов у ситуативний союз з Народною партією «хрещеного батька» Шевченківського району столиці Віктора Пилипишина, і встиг побути і заступником, і радником Пилипишина.

-- Недруги Кличка

У виборчих списках політичної сили на чолі з Віталієм Володимировичем опинилися декілька людей, які раніше особисто не приховували свого негативного ставлення до нинішнього мера, воний йдуть самі або ж проштовхують своїх кандидатів.

Так, кандидатами у депутати до столичної міськради від політсили личка тепер є глава наглядової ради мережі магазинів «Фуршет» Ігор Баленко зі своїм сином, також депутатом Артуром Баленком. Примітно, що Баленка-молодшого включили до списків попри те, що він не сприймав Кличка як лідера революції. Яскравий доказ свідчення – висловлювання депутата в соцмережах у 2013 році.

У двох вищезгаданих депутатів громадські активісти найшли ще один грішок. Рух «Чесно» підрахував, що раніше вони прогулювали третина засіданнь Київради. Між тим Володимир Прокопів пояснює пропуски засідань своїми колегами «об’єктивними причинами», про які він був поінформований заздалегідь.

Двох своїх людей у Київраду хоче провести і нардеп Дмитро Андрієвський. Те, що він за часів роботи в Київраді спочатку входив до «Удару», а потім гучно бив горщики з Кличком не завадило йому домогтися включення до списку Кличка-Порошенка своїх людей - Руслани Кисіль і Катерини Кириченко, яка, за інформацією ЗМІ, є цивільною дружиною Дмитра Йосиповича. До речі, якщо вірити декларації Кириченко, вона за минулий рік не отримала офіційно жодної копійки доходу. Не поспішають світити свої заробітки за минулий рік і її колеги по списку: Сергій Костюк та Вадим Вишняк і Ярослав Діденко.

-- Друзі Порошенка

За списками президентської політичної сили іде співголова фракції «Удар-Солідарність», голова земельної комісії КМДА Володимир Прокопів, який є штатним помічником-консультантом народного депутата Анатолія Матвієнка. Принаймні, про це свідчить інформація, розміщена на сайті Верховної Ради. Матвієнко, між тим, є земляком президента і дуже близьким до родини Порошенка.

Народним обранцем може стати також син відомої співачки, вже згаданої куми Порошенків Оксани Білозір. Андрій Білозір обирався минулого року депутатом Київради від політичної сили президента. Тепер настав час другої спроби.

-- Люди Яценюка

Примітно, що серед членів списку провладної партії є ставленики трьох народних обранців із «Народного фронту» Арсенія Яценюка. Ця політична сила відмовилася від окремої участі у місцевих виборах.

Так, до Київради балотується помічник нардепа Лілії Гриневич Ганна Руденко, помічник Людмили Денісової Світлана Новохацька, а також помічник Олександра Присяжнюка Ірина Никорак.

Є у списку і діючі чиновники. Серед кандидатів у депутати можна зустріти двох чинних заступників міністра молоді та спорту: Миколу Даневича, який балотувався на виборах до Верховної ради у 2014 році у 211 окрузі у Києві як член «Народного фронту» та Ярослава Войтовича, який, як не дивно, є діючим керівником Подільської районної організації партії «Батьківщина». Принаймні, про це каже сайт столичного осередку партії Тимошенко.

Кандидатом в депутати стала головний режисер музичного телеканалу «ОТВ» Марія Орлова, яка є донькою генерального продюсера цього телеканалу Володимира Орлова. З цим музичним телеканалом пов'язаний екс-народний депутат Олександр Бригинець. Він ще у 2013 році зізнавався, що є власником 50% акцій каналу, водночас і його продюсером.

-- Квота Кличка?

Кандидат Олексій Безпалий є діючим народним обранцем у Київраді, «корінним» ударівцем. Ще минулого року, проводячи виборчу кампанію на Оболоні він пишався тим, як «в бурхливі 90-ті роки зумів заробити перший капітал». Минулого року виступав за захист малого бізнесу, зокрема невеличких кіосків на Оболоні. Відповідаючи на питання про те, для чого йому депутатство, кандидат так і казав: «бізнес треба захищати». Якщо це справді філософія депутата і мета його діяльності у Київраді, то, слід визнати, працює політик успішно. Рішенням Київради від 1 жовтня в тому числі ТОВ «Антарес Компані», директором якого він є, отримало ділянку 0,0446 га за 1,387 млн грн для експлуатації і обслуговування магазина-кафе.

На вибори також іде ще один старожил столичної ради, депутат фракції «Удар-Солідарність» Людмила Закревська, чоловік якої Олександр Чорноволенко балотується за списками «Батьківщини». Скандальна репутація Закревської відома ще з 2005 року. Тоді Партія зелених опублікувала список високопосадовців, які незаконно, на думку зелених, претендують на «смачні» землі Пущі Водиці. Ще раніше значні за розміром земельні ділянки в Пущі отримали Кучма, Гавриш, Сацюк, покійний Кірпа та інші. Окрім того, у 2012 році тоді ще громадський активіст Єгор Соболєв опублікував список депутатів Київради, які «подарували» землю депутату від ГАКу Олександру Лойфенфельду на вулиці Ярославів Вал. В списку депутатів, які підтримали це рішення фігурувала і пані Закревська. Співголова фракції «Удар-Солідарність» у Київраді Андрій Странніков виправдовує Закревську. Каже, що тоді голосування було непрозорим, депутати просто не розібралися, натискаючи кнопку «за».

-- Готові тушки

Приймають в «Удар-Солідарность» і депутатів з конкуруючих команд. У зареєстрованому списку сили Кличка й Порошенка в столиці тепер можна зустріти Людмилу Василівну Костенко. Це діючий член фракції Радикальної партії у Київраді, яка, напевно, вирішила змінити партійну орієнтацію.

Ще один висуванець від «Удар-Солідарність» Олег Петровець є позафракційним депутатом Київради. Минулого року він пройшов за списком партії «Нове життя», найвідомішою представницею якої була Леся Оробець. Тепер свою майбутню кар’єру пов’язує із президентською політичною силою.

Балотується до Київради і Юрій Береговий, виключений із фракції БЮТ ще у 2010 році. Опоненти ще у 2013 році обвинувачували його у конпкодавстві. Проте це не стало приводом для виключення, бо на той момент Береговий уже приєднався до команди діючого мера.

Також читайте кого до Київради веде Тимошенко

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: