Чудова п’ятірка. Хто може очолити «Укрпошту» (Досьє на усіх кандидатів)

Чудова п’ятірка. Хто може очолити «Укрпошту» (Досьє на усіх кандидатів)

Більшість з претендентів об’єднує один критерій… відсутність досвіду роботи в поштовій сфері

Про доцільність запровадження нової кадрової політики в державних установах і підприємствах постреволюційна влада заговорила відразу. Нове керівництво держави обіцяло, що при викоріненні корупції ледь не найголовнішу роль гратиме обрання керівників державних підприємств за прозорими, відкритими конкурсами.

Однак, як показав час, не те що призначити ефективне керівництво, а й навіть провести відповідні конкурси, українському уряду виявилося не під силу. Найбільш скандальними виявились конкурси, що проводило Міністерства інфраструктури. Відбір керівників аеропортів «Бориспіль», «Львів», «Укрзалізниці» супроводжувався звинуваченнями в непрозорості і навіть оскаржувався в судах його учасниками.

Ще один яскравий приклад того, що обіцяні прозорість та відкритість у призначенні керівників держпідприємств – профанація , конкурсний відбір кандидатів на посаду директора «Укрспирту». Керівника обирають вже майже рік. Перший конкурс був відмінений, другий теж зірвано. Обізнані джерела стверджують, що відсутність повноважного директора влаштовує і уряд, і Адміністрацію президента.

Тим часом на фінішну пряму вийшла епопея з призначенням нового керівника «Укрпошти». Конкурсний відбір Міністерства інфраструктури на посаду керівника держпідприємства, який відбувся 22 жовтня, пройшли п'ять кандидатів з двадцяти. Надалі комісія з призначень Мінекономрозвитку повинна відібрати одного претендента, який після затвердження Кабінетом міністрів стане керівником національного поштового оператора.

У квітні минулого року тодішній міністр інфраструктури Максим Бурбак призначив виконувачем обов’язків генерального директора «Укрпошти» Михайла Паньківа, який прийшов на держпідприємство з приватної фірми «Міст Експрес», яка теж надавала поштові послуги. За словами працівників «Укрпошти», з перших днів роботи новий топ-менеджер почав лобіювати інтереси бізнесу, з якого прийшов на роботу у державну компанію. Як результат, у першому півріччі 2014-го чистий прибуток «Укрпошти» впав у два рази.

Після гучного скандалу в ЗМІ та виявлених під час перевірок на підприємстві порушень, новий на той момент міністр інфраструктури Андрій Пивоварський звільнив Паньківа, а виконання обов'язків генерального директора поклав на Ігоря Ткачука, який і донині займає цю посаду. А у вересні поточного року Мінінфраструктури оголосило конкурсний відбір на посаду генерального директора підприємства. Проте за словами міністра, затягнути професійних людей на держслужбу зараз практично неможливо. Головне пояснення – низькі зарплати на держпідприємствах. Тобто без корупції там добре не заробиш.

Тим не менш конкурс на керівну посаду в «Укрпошті» був високий.

Конкурс на заміщення посади генерального директора «Укрпошти» відбудеться у відповідності з порядком проведення відбору керівників особливо важливих для економіки підприємств. Кваліфікаційні вимоги до кандидатів у цьому випадку затверджує Мінекономрозвитку. А постійно діюча комісія профільних міністр ест відбирає від 2 до 5 фіналістів, кандидатури яких передає в комітет з призначень Мінекономрозвитку, який після розгляду на своєму засіданні обирає переможця, якого пропонує затвердити Кабінету Міністрів України.

«Главком» склав досьє на усіх претендентів-фіналістів. До уваги брались зв'язки з впливовими політиками і чиновниками, досвід управління, наявність команди та якість програм розвитку держпідприємства, які були публічно оприлюднені. Одразу зазначимо, що Міністерство не стало акцентувати увагу на деяких подроби цях біографій кандидатів, навіть ті, що зафіксовані у трудових книжках кандидатів.

Серед претендентів на голову найбільшого поштового оператора країни – люди з різних політичних таборів. Є кандидати, близькі до колишніх регіоналів, є ставленики міністрів, прем’єра і президента. Але більшість з них об’єднує один критерій - відсутність досвіду роботи в поштовій сфері.

{1-}

43-річний киянин Артемій Єршов, діючий радник міністра інфраструктури. Народився 30 квітня 1972 року. У 1995 році закінчив Київський державний економічний університет. Ще в студентські роки Артемій познайомився з Сергієм Льовочкіним, який з однокурсника в подальшому перетворився на близького друга та бізнес-партнера Єршова. Свою кар'єру кандидат розпочав у 1994 році з доволі високої посади - першого заступника голови правління банку «Аскольд». Потім керував управлінням іноземних інвестицій і кредитів в Міністерстві економіки. Був головою правління Першого інвестиційного банку.

Дуже часто діяльність Єршова супроводжувалась гучними скандалами. Наприклад, з 2001 по 2003 роки він «засвітився» у банку «Банкірський дім» (раніше – «Аскольд», - «Главком»). Тривалий час банк вважався найбільшим конвертаційним центром в Україні. Коли ж правоохоронні органи підібралися зовсім близько до «секретів банкірської майстерності» Єршова-Льовочкіна, досліджуючи архіви і документи банку, бухгалтерія цієї фінансової установи раптово згоріла під час пожежі. У 2007 році російська компанія «Трійка Діалог» призначила Артемія Єршова керівником української філії. До приходу на цю посаду Єршов протягом чотирьох років - з 2003 до 2007 року - виконував обов'язки Першого заступника голови правління Ощадбанку України, а також в період з 2004 по 2005 рік обіймав посаду заступника голови правління з корпоративних прав в «Укртелекомі». А останнім його місцем роботи була посада першого заступника голови «Сбербанк России».

Конкурсна презентація Єршова наповнена складними графіками, розрахунками, містить багато цифр. Та досвіду роботи в поштовій сфері у кандидата немає. Хоча в статусі радника міністра Пивоварського він опікувався і цими питаннями також.

{2-}

53-річний одесит Дмитро Нікітін - протеже Олександра Маліна, радника і соратника прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, в минулому - Першого заступника міністра інфраструктури. Яценюк і Малін дружать давно. У 2009 році Малін став однопартійцем прем’єра і очолив одеський «Фронт змін». При Януковичі Малін був віце-губернатором Одеської області, за що і потрапив під люстрацію. Навіть поважні ЗМІ публікували інформацію про космічні суми хабарів, які отримував Малін, куруючи будівельну сферу Одещини. Сьогодні радник Арсенія Петровича зайнятий проштовхуванням на посаду керівника «Укрпошти» свого давнього ділового партнера.

В Одесі ні для кого не секрет, що через фірму «Герц», яку очолює Нікітін, проходить більша частина комунальних платежів. Коли Нікітін у 2006-2010 роках був заступником голови Одеської облради, з кожного платежу «Герц» отримував 2,4% комісії, що за оцінкою експертів становило 20-30 млн гривень на місяць. Свого часу «Герц» заснував фірму ТОВ «Аверс», яка стала учасником схеми по виведенню з держвласності дитячого санаторію «Магнолія» разом з 3,5 гектарами землі біля моря.

У рейтингу «Впливові люди Одеси» Дмитро Нікітін значиться як бізнесмен і співзасновник ТОВ «Герц». У той же час, в анкеті, поданій до Мінінфраструктури, він вказує місцем роботи ТОВ «Аверс» і посаду «директор з розвитку». Раніше він був старшим співробітником лабораторії холодильної техніки з дослідження холоду при Одеській академії холоду. Яке відношення Нікітін має до пошти - незрозуміло. Його бачення подальшого розвитку підприємства має, скоріше, декларативний характер.

{3-}

32-річний громадянин Литви Відас Даніелюс - земляк міністра економіки України Айвараса Абромявічуса. Член уряду, очевидно, бачить на чолі найбільшого оператора ринку поштових послуг теж «свою» людину. Кандидат закінчив Стокгольмську школу економіки в Ризі. Пошук в гуглі видає, що Даніелюс - генеральний директор невеликої компанії «AVG Інвест» зі статутним капіталом 3 тисячі євро. Та треба визнати, що серед значних переваг кандидата – наявність досвіду в поштовій сфері.

З 2009 по 2012 рік він працював начальником відділу з розвитку бізнесу на підприємстві «Пошта Литви». За цей час із збиткового державного підприємства пошта перетворилась на прибуткову компанію з новими сервісними каналами, продуктами і поліпшеною репутацією. В 2009 році - працював керуючим директором лізингової компанії Swedbank autoparko valdymas, яка надає найбільший комплексом послуг автолізингу в країнах Балтії. Сам кандидат вважає своєю фішкою - відсутність зв'язків з місцевими політиками та олігархами. Його презентація являє собою опис чудового зарубіжного досвіду, проте яка вірогідність його втілення в українських умовах, не повідомляється.

{4-}

42-річний Ігор Ткачук родом з малої батьківщини президента - Вінниці. Уже майже рік виконує обов’язки гендиректора «Укрпошти». Народився 1 липня 1973 року, має дві вищі освіти. Депутат Вінницької міської ради трьох скликань з 2002 по 2015 роки. Рідний брат народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Геннадія Ткачука. Будучи депутатом Вінницької міськради, працював в команді нинішнього спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана. Працював начальником служби безпеки «Укрпошти», потім заступником генерального директора. Вступив у конфлікт з керівництвом, викривав економічно невигідні рішення тендерного комітету, і в кінцевому рахунку домігся зняття попереднього керівника підприємства Михайла Паньківа.

Після призначення на посаду в.о. гендиректора провів на підприємстві кадрові зміни. Відомо, що Ігор Ткачук і його старший брат Геннадій свого часу були виключені з блоку Юлії Тимошенко. Після цього брати Ткачуки перекочували до лав партії «Удар». В.о. гендиректора до своїх переваг зараховує те, що за десять місяців, які він очолює «Укрпошту», підприємство показало прибуток, хоча прийняв він компанію збитковою. Журналісти встановили, що в травні-червні 2015 року «Укрпошта» продала через маленький приватний «Авант-банк», за яким стоїть нардеп від БПП Олексій Савченко, майже $6 мільйонів за курсом нижче, ніж був у той момент на ринку. Таким чином, тільки на цій простій операції «Укрпошта» фактично втратила близько 2 мільйонів гривень. Щоправда, Ткачук заперечує якісь злочинні мотиви, а Олексій Савченко, незважаючи на дані НБУ, заперечує причетність до «Авант-банку».

Презентація цього кандидата нагадує виробничу програму з великою кількістю цифр. Ініціативи не надто революційні.

{5-}

41-річна киянка Тетяна Білоус – єдина жінка серед претендентів на посаду гендиректора «Укрпошти». Про неї відомо небагато. Хоча біографія кандидата на пост керівника такого рівня мала б бути оприлюднена відомствами, що провадять кадровий конкурс. Тим більше, сама Білоус у своїй презентації кандидата багаторазово вказувала, що «Укрпошта» повинна бути прозорою і відкритою. Міністерство інфраструктури спромоглося лише повідомити, Білоус працює в мережі барів і ресторанів «Фанера Проджект». Також вона є співробітником «Науково-дослідного інституту системних досліджень». При цьому Мінфраструктури чомусь не уточнило за звучною вивіскою «інституту» сховане звичайне ТОВ, що надає послуги.

На сторінці кандидата в соцмережі в друзях обидва засновники «Фанера Проджект» - Храмов і Білецький.

Достеменно не відомо, чи має Білоус своїх людей у владі. Але в гучних скандалах вона ніколи не «світилася». Нічого не відомо також про її управлінський досвід, а презентація має абстрактний характер, і скоріше, нагадує підручник з маркетингу .

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: